reede, 20. jaanuar 2012

300 euro eest esteetikat

Tekkis võimalus üks uus Lenovo ThinkPad äriklassi kuuluv sülearvuti karbist välja võtta. Tööülesannete täitmiseks oli tarvis eraldi Windows'iga PC sülearvutit. Corporate policy nägi ette kõige tavalisematele kontoritöötajatele kasutamiseks Lenovo ThinkPad kõige soodsama "äriklassi" seeria sülearvutit. Täpsemalt Lenovo ThinkPad L420. Vaatasin internetist speci üle. Keskpärane, kuid täiesti piisav. Pildi pealt nägi välja nagu tüüpiline ThinkPad ja tellisime ära. (Kulu)teadlikult sain valida konfiguratsiooni, mis on väga sarnane kõige odavama 13'' Apple MacBook Pro seadistusele.

Protsessor: Intel i5 2,4Ghz
Operatiivmälu: 4GB 1333Mhz
Kõvaketas: 500GB (Apple 5400rpm / Lenovo 7200rpm)
Graafika: Intel HD 3000
WiFi n standard, Bluetooth, HD veebikaamera, mikrofoni/kõrvaklapi pesa 2-in-1, et saaks telefoni hands-free'd kasutada helistamiseks, SD mälukaardi lugeja jne.

Tekkis meelelahutuslik huvi, et kuidas tunduvad suurtootjate Lenovo/IBM ja Apple sarnase konfiguratsiooniga madalama otsa sülearvutid, kui nad laual kõrvuti panna.

Käesolev ThinkPad L420 oli kõige soodsam i5 protsessoriga äriklassi sülearvuti Lenovo tootevalikus ja vastavalt 13'' MacBook Pro kõige soodsam i5 protsessoriga sülearvuti Apple brändi alt. Tehniliste näitajate poolest oleks nad justkui võrdväärsed.

Kui arvuti sees on jupid kõik samaväärsed, et mitte öelda täpselt samad, siis erinevus hinnas tuleb peamiselt vast korpusese materjalidest, operatsioonisüsteemist ja brändingust. Valdkonnad, mis nii selgelt ja lihtsalt ei ole mõõdetavad.

Kontoritöötaja igapäevasest ülesannetest teevad nad päeva lõpuks mõlemad täpselt sama töö ära. Välja arvatud siis mõned eriti spetsiifilised üli kuluteadliku suurkorporatsiooni IT lahendused, mis on teadlikult disainitud vaid PC'de või pigem Windows operatsioonisüsteemiga töötama.

Hinnavahe sarnaste näitajatega 13'' Apple MacBook Pro ja Lenovo L420 vahel on suurusjärk 300 eurot. Jaekliendi letihinnad vastavalt koos käibemaksuga Lenovo L420 natukene alla 900 euro ja MacBook Pro natukene alla 1200 euro. Mõlemal garantii 1 aasta.

Kuhu kaob see 300 eurot, mis Mac'i puhul tuleb sama võimsuse puhul juurde maksta?

Esimese 30 sekundi muljed, võttes Lenovo L420 karbist välja ja pannes kõrvale sama kogemus Apple toote saabumisega.

Pakend
Lenovo L420 saabub loodus- ja hinnasõbralikus pruunis kartong karbis.
Apple MacBook Pro saabub poole õhemas valges sangaga kohvrit meenutavas pakendis. 

Esimene pilk arvutile
Lenovo karpi avades üllatusin, et "Wow, mis ime asi mul siin karbis on? Mingi kahtlane monstrum." Internetis nägi see arvuti küll teistmoodi välja
Võrdluseks see, kuidas Apple oma arvutit kliendile karpi avades presenteerib
Tõenäoliselt sellest 300€ hinnavahest läheb natukene juba pakendi valmistamiseks. Karpi pole küll kauaks, aga esmamulje tootest on kardinaalselt erinev. 

Korpus ja selle disain
Kuna arvutid sisu poolest (protsessor, mälu, kõvaketas jne) on samaväärsed, siis võiks ju eeldada, et need jubinad ka enamvähem sama suurde korpusesse ära mahuvad. Pildil mõlemad arvutid sellelt küljelt, kus asub DVD seade. Lenovo oleks justkui kolmandiku võrra paksem. Suur ja robustne. 
Võibolla siinkohal teen natukene Lenovole liiga, sest Lenovo T-seeria T420s, mille letihind on ka juba ligi 1200 eurot, on tegelikult samad komponendid juba oluliselt konkurentsivõimelisemasse korpusesse paigutanud. Sama confi juures saab Lenovolt ikka oluliselt paksema korpuse kaasaskandmiseks. 

Arvutid teiselt küljelt, seal kus on rohkem ühenduspesasid. 
Järgnevalt pildilt on näha, kui suur on arvutikorpuste alumise klaviatuuriga osa kõrguste erinevus. Kui sa pead pidevalt klaviatuuril kirjutamiseks käsi ligi kolmandiku võrra kõrgema klaviatuuri peale tõstma, siis esialgu on see ikka päris veideralt ebamugav.
Ventilatsioon
Mis hakkab Lenovo puhul silma on see, et isegi nii suure ja "õhulise" korpuse puhul on kasutatud väga palju ventilatsiooniavasid. Nii arvuti küljel, kui ka terve arvuti põhi on erinevaid "õhuauke" täis. Võrdluseks Apple on suutnud sama palju energiat tarbiva ja soojust eraldava protsessori, graafikakaardi ja mälud panna korpusesse, kus ventilatsiooniavad praktiliselt puuduvad. Neid ei ole ei külgedel ega arvuti põhja all. Ilma ventilatsiooniavadeta töötab arvuti igapäevaselt prakitiliselt hääletuna. 
Mõlemad arvutid põhja alt vaadatuna. 
Pannes pealtvaates arvutid kõrvuti, siis randmete toetamise ja klaviatuuri enda osa on neil sisuliselt samas mõõdus. Küll aga igasuguseid (üleliigseid) nuppe on suudetud Lenovo klaviatuurile paigaldada. 
Hiir
Alustades kasvõi hiire puuteplaadi nuppudega. Minu jaoks Apple sülearvutite suur kasutusmugavuse eelis on siiani olnud just hiire puuteplaat ja kõik need näppudega tehtavad viiped ja funktsioonid, mida nende hiire puuteplaat võimaldab. Lenovo on millegipärast aga vanamoeliselt jätnud puuteplaadi äärtesse nupud, kuigi tarkvaraliselt on ka nende puuteplaati võimalik selliselt programmeerida, et ta Apple'le sarnaselt mõningaid puuteplaadil tehtavaid näpunippe oskaks teha. Kahe näpuga scroll, kolme näpuga window drag, kahe näpuga parempoolne klikk, nelja näpuga töölaudade vahetus jne. Rääkimata Mac OS X'i Mission Controlist. See on ikka ulme mugav, eriti veel koostöös Logitech MX Performance hiirega, kus pöidla alla saab määrata 4 erinevat funktsiooni. Kasutusmugavusele annab see igapäevaselt kõvasti juurde.

Võimalik, et seal on mingi patendi teema, miks teised arvutitootjad Apple'le sarnast puuteplaati kasutusele võtta ei saa ja endiselt peavad neid justkui kasutuid nuppe sinna plaadi äärtesse panema. 
Mingil imetabasel põhjusel on Lenovo eraldi välja toonud helitugevuse ja heli vaigistamise nupud. Võibolla nad lihtsalt ei sallinud tühja pinda klaviatuuri ääres, kuid MacBook Pro'd kasutades pole veel kunagi tundnud puudust sellest, et helitugevuse nupud ei ole kuskil väljaspool klaviatuuri ekstra eraldi välja toodud. Nad on lihtsalt funktsiooniklahvide real kolm eelviimast nuppu ja toimivad ideaalselt. 
Mõlemal arvutil on indikaatorid, mis näitavad, kas arvuti on vooluvõrku ühendatud ja töötab või on parasjagu unerežiimis ja magab. Lenovole, meeldib kui kõike on rohkem. Hiirenuppe, helitugevuse nuppe ning isegi indikaatori tulukesi on kaks. Topelt ei kärise. Eraldi tuli, mis näitab, et laadija on järel ja aku täis ning eraldi kuu ikooniga tuli mis peaks põlema hakkama, kui arvuti magab. 
Apple läheb endiselt minimalismi teed. On üks väikene valge pilu. Kui arvuti magab, siis see valge kriips "hõõgub vaikselt". Tekib sujuvalt ja siis jälle kaob ära. See suurem must auk on infrapuna vastuvõtja, et saaks presentatsiooni tehes infrapunapuldiga  arvutiekraanil slaide vahetada. 
Laadijad
Suur erinevus on ka laadijates ja nendes pistikutes, mis arvuti külge lähevad. Lenovo laadija otsik on suur ja võimas. Peaasi, et vastu peab. 
Seevastu Apple oma on ülimalt minimalistlik ja kinnitub arvuti külge magnetiga. Nii kui sa ta arvuti laadijapesa juurde paned, hüppab ta sinna ise kinni ja kui juhtub, et sa ise või keegi kontoris möödakõndija juhtme taha komistab, siis laadija hüppab ise magnetiga kohe arvuti küljest lahti, et mitte arvutit laua pealt maha tõmmata. Lihtne, väike ja nutikas lahendus. Tõneäoliselt jällegi Apple poolt patendeeritud, sest pole näinud, et mõni teine arvutitootja sarnast lahendust oleks kasutanud. 
Veebikaamera ja mikrofon
See on juba puhas maitse asi ja esteetika, aga kasvõi see, kuidas näevad välja veebikaamera ja mikrofon on natukene nagu öö ja päev. Mikrofoni jaoks on Lenovol küllalt suur robustne auk ja veebikaamera on   nurga alla keeratud. Mis iseenesest on nutikas. Muidugi korpusesse tekitab see silmapaistva augu/õõnsuse. 
Võrdluseks Apple MacBook Pro'l on veebikaamera peidetud ekraani klaasi taha selliselt, et ta on üldse vaevumärgatav. Sulandub täiesti ekraani raami sisse. 
Sama moodi on eraldi kunstiteos Apple mikrofoni "auk". Tõenäoliselt neid imepisikesi auke ei ole just kõige lihtsam puurida. Kõik on nii minimalistlik ja tagasihoidlik, kui vähegi võimalik. 

Selliseid pisiasju on tegelikult küll ja veel, mis kohe esimese 15 sekundiga kahte arvutit kõrvuti nähes silmad hakkavad. Rääkimata Mac OS X'i operatsioonisüsteemi kasutajaliidesest ja sealsetest läbimõeldud minimalistlikest võimalustest. 



Kuhu veel osa 300 eurosest hinnavahest kaob? 

Ekraan
Seal on juba tehnoloogiline erinevus kahe tootja arvutite vahel.  Kuid valge on valgem ja must on mustem ning kõik värvid erksamad ja kirkamad Mac'i ekraanil. MacBook Pro ekraan on läikiv, mis vahel võib häirivaks osutuda, kuid pilt on oluliselt parem. 

Korpuse materjalid
Lenovo on suures kuluteadlikuses L420 ekraani tagumiselt küljelt isegi selle legendaarse kummise materjali eemaldanud. Alles on jäänud väga odava muljega plastik, mis peale koputades teeb häält nagu ekraani korpuse ja ekraani paneeli vahele oleks päris omajagu õhku jäetud. Tühjus kajab vastu. 
Seevastu Apple kasutab legendaarset unibody ühest alumiiniumtükis välja freesitud väga kõrgekvaliteedilist korpust, mis on ühtlasi tugev ja näeb hea välja. Hoida metalli ja plastikut käes on ikka kaks täiesti erinevat asja. Millegipärast metalli kasuks. Kasvõi pelgalt sellest aspektist, kuidas ta näpu all tundub. Sellest ka tõenäoliselt oluline korpuse hinnavahe. 

Klaviatuuri tasutavalgustus
Apple'l on päris mõnus klaviatuuri taustavalgustus, kus nuppe valgustatakse altpoolt ja need kumavad valgust läbi. Ekraani sees on eraldi sensor, mis mõõdab toa üldist valgustugevust ja siis kui toas tuled kustu paned või lihtsalt väljas pimedaks läheb, siis arvutil läheb automaatselt vaikselt klaviatuuri tasutavalgustus tööle. Kui valgeks tagasi läheb, siis kustub ka klaviatuuri taustavalgustus ise jälle ära. Väga mugav ja mõnus, et mitte öelda isegi natukene edev lahendus. 
Antud Lenovo L420 sülearvutil puudub igasugune klaviatuuri taustavalgustus. Osadel Lenovo mudelitel  oli eraldi lamp ekraani kaanes, umbes seal, kus antud L420 mudelil on veebikaamera. 

Kui üldiselt on IBM ThinkPadide klaviatuure ühtedeks parimateks maailmas peetud, siis Apple pealt üle minnes tundus justkui Lenovo antud mudeli puhul ei kasutaks enam seda legendaarset mõnusat ja pehmet klaviatuuri. Harjumuse asi, aga MacBook Pro klaviatuur tundub kuidagi konkreetsem. On see siis sellest, et klahvide vahed oleks justkui suuremad, klahvid paremini eraldatud või siis sellest, et klahvikäik ise on suhteliselt lühikene ja tagasiside või klahvi tagasi üles tulemise jõud/kiirus on kuidagi kiirem ja konkreetsem. 

Kokkuvõtteks
Ratsionaalselt Exceli ridadel IT kulusid kokku lüües ja töövahendite/süleavutite spetsifikatsioone võrreldes ei tule tõenäoliselt ühelgil kuluteadlikul IT juhil mõttesse samaväärse jõudlusega kontoritöötaja töövahendi eest ligi 30% rohkem maksta. 

Ilu ja esteetiline nauding on küll vaataja silmades, aga 300 eurot soodsama Lenovo puhul tekib millegipärast küsimus, et kas tõesti kuidagi paremini ei oleks saanud? Ise küsin/ise vastan. Ikka saab. Lenovo ThinkPad L-seeriast kohe järgmine on T-seeria, kus on täpselt samad jupid oluliselt viisakamas korpuses ning väga saranse konfiguratsiooni hind õhemas korpuses ongi juba ka Lenovo puhul 1200 eurot. Tundub, et see suur ja kobakas korpus sama riistvara ümber on teadlik valik, et  esteetiliselt tundlikemaid kodanike panna õhema, kergema, mugavama korpuse eest rohkem maksma. Samas kes on hinnatundlikumad, neile antakse sama jõudlus kätte siiski küllalt soodsa hinnaga. 

Erilstele entusiastidele on sama i5 protsessori, 4GB mälu ja 13 ekraaniga sülearvuti Lenovo tootevalikus ka suisa 1800 euroga. Lenovo X1 sisu sama, aga korpus läheb juba maailmaklassi.

Mis kõige rohkem hetkel Lenovo L420 juures närvidele käib on see, et ventilaator pidevalt "uilgab" ja puhub. Nagu odav HP kodukasutaja läppar. Isegi siis, kui protsessori koormus on mõni protsenti e-maili  kirjutades. Pole veel leidnud kohta, kust seda pidevat ventileerimist kinni keerata. Advanced Power profiilidest on juba CPU jahutus passiivseks määratud, kuid see pole aidanud. 
Nagu odava autoga. Naginatest ja kolinatest lahti saamiseks aitab vaid raadio valjemaks keeramine. Panin klapid pähe. 

EDIT: Peale mõningast Googeldamist selgus, et ma ei ole sama hädaga üksi. Lenovo ametlikus "Support Communitis" on 83 lehekülge vihast sõimu täpselt samal teemal. Väidetavalt Lenovo engineerid on teemast teadlikud, kuid midagi otseselt ette ei ole võetud.

Kommentaare ei ole: