teisipäev, 27. juuni 2006

Briko Klip Kit

Täna ma võiksin rääkida mõne sõnaga heast teenindusest ja natukene treeningu tehnilistest abivahenditest. Tõenäoliselt ma olen kunagi kirjutanud kuidas ma esimest korda käisin nägemise prille ostmas. Ei olnud kerge. Alles hiljuti kirjutasin kuidas ma käisin nägemise silmaläätsi ostmas. Ei olnud ka väga kerge. Eile ja täna võtsin ette järgmise sammu töövälisel ajal nägemise parandamiseks.

Täiendust natukene treeningu tehniliste abivahendite arsenali. Briko "Perfomaniac" performance eyewear, ehk siis spordiprillid millele on võimalus külge paigaldada ka tavalised nägemiseklaasid. Minu puhul siis kõige mugavam ja lihtsam viis metsas oravaid ja kaasliiklejaid märgata. Peale trenni tudiseva näpuga silmast läätse eemaldamise hirmust ma üle ei saanud. Lihtsam oli plekki köhida ja raamid, klaasid hankida kui silmas mugavamate läätsedega jännata. Ühesõnaga sportprilli ja just optilisi klaase toetavate sportprillide olukord meie prilliturul on nutune. Nagu ka vist kõigi asjadega mida mul kaubandusvõrgust viimasel ajal vaja on olnud. Tavapärased prillipoed neid müüki ei võta, kuna keegi vist eriti ei taha. Instrumentaariumis oli ainult üks mudel mingeid eriliselt kolidaid ja robustseid, Eesti Optikus oli samuti vaid üks hirmkallis paar näidiseks ning ka need polnud kõige paremad. Sportlandid ja muud laiatarbe vabaaja spordikaupade müüjad on selle kaubaartikli koha pealt samuti väga vaesed. Müüjad pole kohati sellisest artiklist kuulnudki. No ega kui ise poleks poolpime, siis võibolla samuti ei teaks.

Mis minu jaoks oli prilli juures oluline:
- Ees välismised värvilised klaasid peavad olema vahetatavad. Valgusolud õhtul peale tööd metsas on hoopis midagi muud kui puhkepäeval või võistluspäeval keskpäevase stardi ajal.
- Tootja peab niivõrd hästi esindatud olema, et mul oleks hiljem soovi korral võimalik tagavara klaase osta. Erinevaid klaase. Nagu selgus siis minu prillile lubatakse kuni 7 erinevat klaasi. Hind ei ole just kõige odavam, aga vähemalt on võimalus.
- Kui raam läheb katki, siis peavad vahetatavad klaasid ka teisele raamile sobima. Sellesmõttes, et kui ma olen omale hankinud 4 hirmkallist värvilist klassi ja raami katki istun, et ma siis neid klaase ei peaks ära viskama. Ühesõnaga, et klaasid ja raamid oleks ühe tootja ulatuses võimalikult universaalsed.
- Ühesõnaga kogu varuosamajandus ja tootetugi peaks võimalikult hea olema, et ma ei jääks hätta ega peaks kogu kupatust uut ostma kui midagi tootega kasutamise käigus juhtub. Seda enam, et tegemist on tootega mis leiab kasutust mitte just suhteliselt turvalises kontoritingimustes.

Nagu viimasel ajal kombeks, suutis jällegi vaid A&T Sport mustamäe teel abiks olla. Brikot nad esindavad päris tugevalt ja kuna vähemalt üks poemüüjatest on ise ka tubli rattasõitja ja prillikandja siis oli ta väga hästi teemaga kursis ning kasutas ka ise sama lahendust mida mina otsimas olin.
Nüüd kui raamid on olemas, siis on veel vaja saada sinna juurde optilised klaasid. Kuna ma kogu oma senise optikamajanduse olen korda ajanud Instrumentaariumis siis seekord soovitati mulle spordipoest Eesti Optikut. Võtsin mõlemast poest klaasidele hinnapakkumise ja hinnavahe tuli 2 krooni. Konkurents on tihe. Keegi enam vist ühku väga palju hinnale juurde panna ei saa, või siis vastupidi kõik panevad enamvähem ühepalju. Eesti Optiku ja Instru vahe oli aga see, et Instru saadab oma klaasid kuskile töökotta tegemisele ning aega läheb vähemalt kolm päeva, aga EO's 2 krooni kallima hinna eest tehti klaasid valmis kahe tunniga. Enne veel võeti nägemiseprillide pealt igaks juhuks tugevused ning võrreldi neid sellega mis ma silmaarsti juurest kaasa küsisin ning muud keerulist polnudki.
Või noh, tegelt oli, aga see läheb heateeninduse teemasse. Sellesmõttes, et on võimalik valida peegeldumisvastase kaitsega klaasid ning ilma. Hinna vahe tuleb umbes ligi 25%. Et kas mul on 25% kallima hinna puhul vaja seda peegeldumise vastast kaitset või mitte. Nüüd peaks nagu müüja olema see kes suudaks mulle ära seletada, et mis asi see imeline peegeldumise vastane kaitse on ja miks ma peaksin temalt seda ostma. Siinkohal läks asi käest ära. Nii kui pidi hakkama mõtlema minu keissi silmas pidades, et mida need ägedamad klaasid mulle annaksid, siis oli müüjal peenike pihus, suu lukus ning loovus kadunud. Ma olin lihtsalt uudishimulik, et milline peaks see juhus olema kui mul mingisugune valgus klaasi pinnalt ebameeldivalt hakkaks vastu peegeldama. Mul on ju topelt klaasid. Et kas on võimalik, et peale esimese klaasi läbimist peegeldub valgus teise klaasi pinnalt tagasi esimese klaasi sisepinnale ja muutub häirivaks? Või mida see annab, kui mul on see kaitse peal sisemisel klaasil. Eelkõige oleks see ju oluline, et see oleks välimisel klaasil? Las ta jääb. Läheb keeruliseks ära. Kuna ma ei saanud aru kas mul on seda vaja või mitte, siis ma ei võtnud. Tundub, et müüja palk ei sõltu läbimüügist.


Viide: Briko Performance Eyewear - Klip Kit

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sa mõtle selle peale, et kui müüja palk sõltuks läbimüügist, siis määritaks sulle seal pähe ainult kalleid raame ja klaase ja odavamaid laidetaks elu eest maha isegi siis, kui need sulle sobiksid. Seda sa ju ka ei tahaks, ega? Nt paljudes kauplustes, kus müüakse kõrvuti mitme hinnaklassiga kaupa (küüneviilist pesumasinani), ei ole müüjate palk samuti läbimüügiga seotud.

Aga Eesti Optiku kohta niipalju, et mul nendeda samuti läbi aastate head kogemused olnud. Kord ostsin sealt mulle meeldinud raamidega päikeseprillid, lasin klaasid välja võtta ja tavaklaasid asemele panna. Nad tegid seda täitsa rõõmsalt, ilma nurinata. Peangi minema varsti raame otsima...

Oliver ütles ...

Praegu on vist soodne aeg minna ka, kuna akna peal olid suured sildid suurepärastest allahindlustest. Ma küll kahjuks täpsemalt ei uurinud mida ja mis mahus alla hinnati, aga ehk midagi sobivat ikka leiab.
Meie tänavapilti vaadates mulle tundub, et inimeste vajadustest lähtuvalt kallimate ja mitte niivõrd vajalike lisafeatuuridega tooteid on suudetud ikka klientidele meeletutes kogustes maha müüa. Inimesed ei tea ise ka mida kõike nad on kokku ostnud. Niipalju on lisavõimalusi, aind et mõistus ei võta kinni kuidas ja miks neid kasutada.

Anonüümne ütles ...

Sooviks teada, et kui palju need prillid maksma läksid? Endal ka huvi millegi sarnase vastu.

Oliver ütles ...

Ainult Briko raamid oli 899.-
Sinna lisandub veel nägemisklaaside hind mis minu puhul läks 560.- krooni. Plastikklaasid ilma peegeldumisvastase katteta. Kokku siis 1400-1500 krooni. Mujal maksid puhtalt raamid vähemalt sama palju.