esmaspäev, 21. august 2006

Kõik Nagistama @ Nagi.ee

Õhtul rampväsinuna koju jõudes ja laisa liigutusega sülerit kõhule vinnates, leidsin elektroonilisest kirjakastist kutse Jüri Kaljundilt liituda Nagi keskkonnaga. Võiks ju tunduda, et tegemist on jällegi miskise Hi5 või Orkuti laadse keskkonnaga kuhu sind mõni sõber proovib meelitada, et tal seal üksinda nii igav ei oleks. Peaaegu. Ainult, et seekord olin ma juba natukene ka eelreklaami antud saidi väljatuleku kohta kuulnud juba kuid tagasi ning pidevalt hoiti väikest ootusärevust, et midagi suurt ja lahedat on ka kodumaal valmimas.

Miks ma sellest kirjutan on see, et tegemist on meie oma poiste üritusega luua järjekordne mõnus ja mugav keskkond kasutajatele kus nad saavad ennast natukene välja elada ning oma loomingut teistele vaatamiseks üles riputada. Täpselt nagu tavalisse riidenagisse.

"Nagisse on mugav igasuguseid asju riputada. Kindlasti on tavaline nagi kasutajale mugavam kui mingi riidepuu või muu keerukas aparaat. Samas tagab nagi teatud korrektsuse, see pole mingi asjade hunnikusse üksteise peale viskamine. Nagi on lihtne - võtad ja riputad üles. Fotod. Tekstid. Suvalised failid tegelikult. Kunagi ehk videod. Kuulutused. Naks ja valmis. Lihtsus ja mugavus on kindlasti tähtsad eesmärgid. "

Registreerisin ära, täitsin profiili ning proovisin ka mõned pildid laadida. Tõesti, selge, lihtne ja intuitiivselt kasutatav. Samas midagi justkui analoogset oli kodumaisest toodangust connect.ee mis pole vist väga hästi käima läinud, sest peale mõnekordset sisselogimist pole mul sinna enam eriti asja olnud. Ei tea oma sõpruskonnast eriti kedagi kes seda kasutaks või lahedaks peaks.

Minu jaoks paigutub Nagi ehk rohkem Flickr'i eestikeelseks vennaks. Esilehel on mul samuti enda pildid, albumid ja sõbrad ning sõprade pildid. Tore on vahel sisse logida ning näha kus su sõbrad vahepeal on käinud ja mida huvitavat näinud.

Millegipärast kahtlen aga, et kas inimesed enam viitsiksid lisaks
orkutile, flickrile lisaks veel omale kuskile kontot luua.
Orkutis mul on juba paarsada sõpra ning paarkümmend communityt kuhu kuuluda ja ka Flickr on täiesti esirinnas fotode üleslaadimise mugavuse, blogiga integreerituse ning sõprade galeriide vaatamise osas. Flickr'i tasuta versioon küll pakub vaid kolme albumi loomise võimalust ning 20Mb kuus millest võib osadele väheks jääda kuid mulle kes vaid telefoniga pildistab on sellest maa-ja-ilm ning võimaldab ka mugavalt otse mobiilist pildid albumisse ning blogi saata koos jutuga. Lihtsalt mugav kasutada.

On veel natukene raske aru saada miks see Nagi nüüd just niivõrd parem peaks olema kui need teised välismaised teenused. Mitu asja mugavalt ühes kohas ning suhteliselt palju kettaruumi tasuta või suisa ilma rahata? Võimalik, et see on argument. 

Üks mõte mis mul seoses Nagi kastusvõimalusega tekkis, oleks Nagi keskkonnas harrastusjagratturite huvigrupp või foorum luua, kus kasutajad saaksid üles riputada huvitavate radade ja ringide kaarte ning pilte "maasikatest" ehk huvivamatest raja osadest mis oleks väärt tutvustamist ka teistele asjahuvilistele. Miks mitte ka kuulutuste ning ürituste nurk kus saaks teada anda väljasõitudest ning ühistreeningutest kui selleks peaks huvi olema. Samas selline koht on juba täiesti olemas maastikujalgratturite enda foorumis.

Praegu aga ei oska seal keskkonnas eriti midagi ette võtta. Näha on, et tänase päevaga on päris hulk kasutajaid liitunud ning kõik ka mõne pildi lisanud. Mingil hetkel otsingu ja huvigrupid ka käima saaks läheks võibolla keskkond huvitavamaks aga seni tuleb veel natukene oodata ning kasutajaskonda koguda.
Nii, et kõik liituga aga hoolega ja küll siis hakkab lõbusamaks minema kui mingi hulk sõpru sinna on juba kogunenud.

Viide: Mis on Nagi?
Viide: Nagi
Viide: Minu profiil Nagis 
Viide: Nagi blog - Nagistaja

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

eks need ilmaasjad ole juba nii, et paljud vöivad asja ajajooksul avastada, aga enamus neid vöimalusi ei hakka never ever kasutama.

pöhjus on lihtsalt selles, et tänapäeval pakutakse imeodavat hostingut, palju pildisaite oma piltide hoidmiseks, imesuuri meilikontosid jne...

neid köike tarbitakse, aga siiski ju teatud printsiibiga, et konto vöib olla, äkki läheb kunagi vaja, aga enamus asju siiski on sellised, millest kujunevad kasutajate jaoks välja need olulised keskkonnad ja keskkonnad, kus on lihtsalt olemas konto - äkki läheb kunagi vaja.

loodame, et nagi vöidab eestlaste seas südameid.

Kristjan Otsmann ütles ...

IMHO on Nagil võimalust küll ja veel: Flickr! on paraku ingliskeelne, aga enamik eestlasi näib seda rääkivat Arnoldi tasemel. Samal ajal on digifotokaid näha rohkem kui kunagi varem - kõik on fotograafid.

Nagi on väga intuitiivne ja lollkasutajale tõenäoliselt vastuvõetav. Nagi menu otsustavad tõenäoliselt kaks asja (mida ma pole veel jõudnud järele vaadata):

1) kas fotosid saab lihtsalt jagada ka inimestega, kes pole Nagi liikmed
2) kas fotosid saab paberkujul tellida.

Jüri Kaljundi ütles ...

Öelda, et midagi ei saa ette võtta pole õige, ei tasugi oodata mingit hüperfunktsionaalsust. Pildid üles ja link albumile sõpradele - see ongi asi, mida enamus fotokasutajaid vajab, ei rohkem.

Suhtlus- ja vestlusgruppide osa avame lähiajal. Kuulutused ja ürituste kalendrid tulevikus.

Kristjani kommentaar selles osas õige, et inimeste enamus tahab kohalikke eestikeelseid teenuseid, mis on ka seotud kohalike teenusepakkujate ja teiste saitidega. Paberpiltide tellimine Jõhvisse või Kuressaarde on näiteks asi, mida Flickr eales pakkuma ei hakka. Orkut kipub lisaks võõrkeelsusele olema vigane, aeglane ja teatud osas piiratud. Mina igatahes suhtleks ja jagaks pilte oma pensionärist sugulastega parem eestikeelses saidis kui Orkutis või Flickris. Ei tasu unustada, et lisaks minusugustele inglise keelt vabalt valdavatele tehnoloogiainimestele kasutab täna arvutit ja netti suur osa tavainimestest. Ja mitte vaid noored.

Pealegi on Flickr näiteks isegi USA ja maailma mastaabis vaid üks (kuigi paljuräägitud) fototeenus, mis aga paljudele ei meeldi ning on palju väiksem kui Photobucket, Yahoo Photos või mõni muu fotosait. Seetõttu mahub ka Eestisse mitmeid eri võimaluste ja kasutajaliidesega fotosaiti. Igaühel on eri vajadused.

Oliver ütles ...

Ma peaks seda kohe testima, ehk emale-isale Nagist natukene rääkima ning laskma neil seal vähe ringi vaadata. Kuna nad siiski natukene arvutivõõrad, kuid saavad hädapärast hakkama, siis oleks see võibolla neile tõesti hea lahendus pilte üles laadida ja teistele näidata sest seni on vanemal generatsioonil inglise keelega vähekene raske kui seda just igapäev ei kasuta. Nagi peaks selle koha pealt märgatavalt mugavam ja kasutajasõbralikum olema.