neljapäev, 16. november 2006

Gmail Googlemail mobiilis


Mõniaeg tagasi proovisid Kristjan [Homme] Otsmann ja Henrik [Digi] Roonemaa seda kuidas oleks lugeda Google Gmaili elektronposti oma taskutelefoniga, kasutades selleks väikest telefoni laetavat Gmaili Java klienti.
Ma nii keeruliseks ei viitsinud asja ajada, et ma hakkaks mingit programmi oma telefoni laadima, et siis lihtsalt e-maili lugeda ja saata. See oleks liiga keeruline minu kui tavakasutaja jaoks. Pealegi telefoni kasutusjuhend lubas sinisilmselt, et elektronkirja lugemiseks on juba vajalik tarkvara telefonis olemas.
Põhimõtteliselt ongi. Ainult, et kasutades Symbiani POP3 mailiklienti Gmaili kirjavahetuseks saan ma pidevaid tüütuid teadaandeid selle kohta, et Gmailiga ühenduse loomiseks pakub Gmail mulle usaldamatut sertifikaati ning mul ei ole muud valikut kui sellega nõustuda või sellest loobuda.
Eriti tüütuks muutub see sertifikaadi teavitus juhul kui ma sooviksin näiteks iga tunni tagant automaatselt kõik uued kirjad telefoni laadida, kuid automaatikast on asi kaugel kui ma igakord pean käsitsi sertifikaadi kasutamist käsitsi lubada. Ei õnnesutnud seda serti ka sertifikaadihaldurisse kuidagimoodi salvestada või muudmoodi jäädavalt aktsepteerida nii, et sellega alati nõus oldaks.

Siit tuleb siis häkk kuidas sellest tüütusest uute Nokia telefonide puhul lahti saada. Vähemalt ma tean, et minu Nokia 5500 puhul see täiesti toimib. Muideks Nokia 5500'l oli juba E-maili kliendis Gmail eel seadistatud, ehk POP3 ja SMTP serverite aadressid ning pordid ilusasti juba Gmaili profiilis kirjeldatud täpselt nii nagu ka Gmaili enda kodulehel. Oli vaja vaid kasutajanimi ja parool sisestada ning määrata millal kirju kontrollimas käiakse. Kasvõi nädalapäevade ning kellaaegade kaupa võid oma telefonile öelda millal on paras aega postkasti kontrollida.
Ühesõnaga muuda Gmaili mailiprofiilis sissetulev POP3 server mail.googlemail.com 'iks ning väljuv mailiserver pane smtp.googlemail.com ja asi töötab ilma igasuguste sertifikaadi hoiatusteta.

Inglismaal väidetavalt enam ei olegi võimalik @gmail lõpuga aadresse omale saada ning kõik uued Gmailiga liitujad saavad omale e-maili aadressi @googlemail lõpuga.


Juhul kui sul veel siiamaani ei ole õnnestunud omale ligi 3Gb suurust e-maili postkasti hankida, siis Priit [Sevenline] Kallas on sind rõõmuga valmis hädast välja aitama.
Nii nagu Orkut oli pikk aega suust-suhu turundusel baseeruv sotsiaalvõrgustik, siis Gmaili on sama rada pidi ise end reklaamiv teenus, kus suust-suhu leviva reklaami tulemusena kutsub sõber oma sõpra teenust kasutama ning iga uus liitunud sõber saab omakorda vähemalt 99 uut sõpra kutsuda jne. Nii sellest Gmailist ongi vist saanud üks populaarsemaid elektronpostkaste.

Tegin ka väikese andmemahu testi, kuna paljud on küsinud, et mis see mobiiliga e-posti lugemine ka maksma läheb?
Kolmest ühenduse loomisest kahe sessiooni andmemahuks luges paketiloendur alla 3Kb ja ühel korral natukene üle. Võib vist üldistada, et keskmiselt kulub andmemahtu 3Kb lihtsalt elektronkirjade kontrollimiseks.
Edasine sõltub juba kasutaja harjumustest ja mugavusest, kas peale ühenduse loomist laetakse alla kõik kirjad või ainult kirjade päised ning kui kirju on väga palju, siis kas üldse laadida kõik päised või vaid viimased 5? Kõike seda on võimalik kasutajal endal määrata kui palju ja mis mahus ta soovib omale kirju alla laadida.
Praeguse GPRS'i hinnakirja järgi saaks umbes 10 krooni eest ligi 340 korda käia telefoni teel Gmaili postkastis lihtsalt vaatamas ega uusi kirju pole tulnud.


Uuri lisaks: Gmail for mobile

2 kommentaari:

Kristjan Otsmann ütles ...

Minu kunagine kogemus sel moel gmaili lugeda näitas seda, et kui tõmbasin mobiili pop3-ga meilid ära, siis said nad Google'is pop3-ga loetud meili nähtamatu lipu külge ning nt arvutisse outlook neid enam ei tõmmanud. Kas see on praegu ka nii?

Omal ajal lahendasin probleemi sel moel, et tegin endale veel teise konto, millele saatsin kirjad edasi ning mida lugesin siis mobiiliga.

Oliver ütles ...

Just testisin. Ei muudeta lippu, ehk peale telefoni tõmbamist jääb kiri endiselt Gmailis "Lugemata" staatusesse, ning kõik teised meilikliendid saavad ka ilusasti kirja sealt kätte.