esmaspäev, 8. oktoober 2007

Iisraeli kultuur ja integratsioon

image Foto: Eesti Juudi Muuseum

Käisin elus esimest korda juudi sünagoogis. Tänud Annelile info jagamise eest, sest ma ei tea mis põhjusel ma muidu võiksin sellisesse kohta sattuda. Kahtlane kas üldse oleks niipea sattunud. Sellegipoolest väga huvitav ja hariv loeng oli.
Kohalik rabi käis ütles tervitussõnad ning rääkis lühikese õpetliku loo elust enesest mis võttis kokku lühidalt juudi sünagoogi olemuse ja selle milleks on sünagoogi meile vaja.
Hindrek Lootus Tallinna Ülikooli, riigiteaduste teaduskonnast andis ülevaate Iisraeli poliitilisest olukorrast ning aja jooksul aset leidnud olulisematest sündmustest. Sõdadest ning nende tekkepõhjustest.
Sõna said inimesed kes on 90ndate alguses Eestist Iisraeli elama asunud ning nüüd jällegi Eestisse tagasi tulnud andes ülevaate sealsest kohalikust eluolust, kommetest ja tavadest. Lõpuks muidugi uue sünagoogi majaekskursioon ja tutvustus mis rääkis lahti rohkem sellest kuidas palvepidamist läbi viiakse ning kuidas ja mida seal täpsemalt tehakse.

Tõsiselt huvitav kuulamine inimesele kes selle teemaga varem praktiliselt üldse ei ole kokku puutunud.

Viide: Jalutuskäik Tallinna Uues sünagoogis
Viide: Anneli muljed antud üritusest - 1 mm pikkune tibusamm mõistmaks judaismi

1 kommentaar:

Anneli ütles ...

Tore, et üleskutsele reageerisid!

Oleme Urmasega sarnaselt Sinule ülimalt rahul, et info koju jooksis ja saime loengust osa.

Hea oli saada väike ülevaade juutide kommetest jms, ma olin senini ikka totaalne võhik… Kui saaks, võtaks Hindrek Lootusel nööbist kinni ja paluks tunde ja tunde rääkida selle maa ajalugu ja suhetest teiste riikide ja uskudega. Nt mis kana neil katoliiklastega kitkuda on?!

Targad saaksid nüüd targutada - loe! Vastus on tagataskust võtta – mul ei ole lihtsalt aega, aga teada tahaks küll.

Las sõbrad tulevad Jeruusalemast tagasi, siis kuuleb kas tasub ka 7.11 üritusele minna. Usun, et tasub :)