esmaspäev, 29. oktoober 2007

Nädalavahetus liikumisenumbrites

Laupäeval argipäevast natukene pikem metsajooks, ehk tavapärasele Trummis tiirutamisele veel suur Harku ring otsa. 2 tundi järjest jooksu ja läbitud vahemaaks võis vast natukene üle 20km tulla.

Pühapäeval enam joosta ei plaaninud.  Ujusin parem. Nüüd tean päris kindlalt, et vees ma eriti edasi liikuda ei oska ega suuda veel. Tund aega järjest ujumist andis tulemuseks hädised 2150 meetrit. Eks vahepeal pidi muidugi prillidest vett välja valama aga nii aeglase ujumise puhul ei mängi see vist olulist rolli.

Peale laupäevast pikemat metsajooksu juba natukene teadsin ette, et pühapäev enam ei jookse vaid teen väikese ujumise ning seega seadsin end laupäeva õhtul sellisesse toidupoodi toiduvarusid täiendama kus lähedal oleks ka mõni esinduslikum raamatupood. Apollos oligi olemas peaaegu see mida ma vajasin. Suur ja värviline raamat pealkirjaga "Täiuslik ujumine - tehnika ja taktika". Wow, see oli nii hi-tech, et mul võttis esmapilgul silmade eest kirjuks.

Sportlikus ujumises on võistlustel kasutuses 15 erinevat tehnilist liigutustegevust vastavalt ujumisviisidele ja võistlusdistantsidele. Kõikide nende liigutustegevuste tehnika loogilised mudelid on kirjeldatud järgneva skeemi kohaselt

  • perioodide ja faaside nimetused
  • liigutustegevuse üldeesmärk
  • üldised liigutustegevuse mõtestamisülesanded
  • vastava ala võistlusmäärustega määratletud nõuded
  • detailne liigutustegevuse kirjeldus perioodide ja faaside kaupa
  • Laupäeva õhtul veel kohutas mind raamatu hind. Tagasihoidlikud 445 krooni. Ega tarkuse taganõudmine pole kunagi väga odav lõbu olnud. Tookord tundus see summa ikka üüratult suur ühe ujumise raamatu kohta.
    Täna nähes seda kuidas ma ikka üldse vees edasi ei saa, pani mind mõtlema, et kumb on suurem rumalus: kas käia iga kord 65 krooni eest ujumas lootuses, et aja jooksul ja distantside kasvades õpin ise kõige ökonoomsema vees liikumise ära või see, et ostan kalli raha eest raamatu ja loodan "kuivalt" teooria abil ujumise selgeks saada.
    Paegu tundub siiski kõige loogilisem ja kulukam osta raamat, see läbi lugeda, teooria selgeks teha ning siis käia ja harjutada ja harjutada kuniks vees liikumise enamvähem talutavalt selgeks saab.

    Ise küsin, ise vastan. Selle jaoks ongi vahel kirjutamine hea.

    2 kommentaari:

    Aivar ütles ...

    a tule osta hoopis dvd - märkimisväärselt rahasäästlikum :P

    Oliver ütles ...

    Wow, see on hea leid! Ma hangin omale selle.