teisipäev, 6. november 2007

Weekend in Vienna 02.11-05.11.2008

Nädalavahetused on head. Eriti pikemad nädalavahetused kui tavaliselt. Kui korra kuus võtta üks reede vabaks, siis annab nädalavahetuse sisse nii mõndagi paigutada.

Siiani ei ole veel õnne ega võimalust olnud mööda euroopa suurimaid pealinnu kolada. Keskkooli ajal väga välismaal klassiekskursioonile ei saanud ja nüüd tööasjus Lennujaam-Kontor-Lennujaam teekonnal linnaga tutvumine pole nagu päris see õige välismaal käimine.

Miks ka mitte sõita lihtsalt nädalavahetuseks mõnda suurde ja uhkesse linna ning natukene oma käe peal ringi vaadata. Mõeldud-tehtud.

Reede hommikul väga varakult lennujaama ja kolmeks päevaks uurima mida uut ja huvitavat Viini linn Austrias võiks pakkuda. Alljärgnevalt mõned nädalavahetuse säravamad sündmused koos kommentaaridega.

Ei ole varem olnud õnne 3D kinos käia. Nüüd võib tõmmata ristikese, et Tehtud! Millegipärast tahtsid Austria inimesed oma 3D kinoelamusele veelgi vunki juurde anda ja nimetasid oma vinget kinosaali suisa 5D Prime Cinema nimega. Kolmemõõtmelisele ruumilisele pildile olid juurde lisatud
- igatepidi liikuvd ja hüppavad mugavad istepingid
- vinge ventilatsioon mis liikuvate ja hüppavate istepinkidega koostöös keset filmi mäest alla kihutades kiiruse kasvades sulle järjest kõvemi tuult hakkas näkku puhuma. Tekitades järjest kiireneva kiirusega liikumise effekti.
- Eesistuja tooli peatoes olid väikesed düüsid kust vahepeal pritsiti õhku miskit lõhna mis oleks pidanud iseloomustama filmis toimuvat olustiku.
- Eesistuja tooli seljatoel olid nupud millele vajutades sai hiljem osa võtta "miljonimängust".

3D filmist oleks justkui natukene enamat oodanud. Vahepeal olid tõesti efektid kus peale filmis toimunud plahvatust kivid ja killud lendasid üle kogu kinosaali laiali ning vahepeal pistis miski hirmus koletis oma pikad käed ja jalad kinolinalt saali poole, kuid enamus aja häiris mind millegpärast ikkagi see, et nägin kiiremaid liikumisi filmis väikese viivitusega. Kui filmis vehiti käega, siis vahepeal nägin mitut kätt. Selle asemel, et näha ilusat ühtlaselt liikuvat kolmemõõtmelist näitlejat.

Kuna film oli 100% saksakeelne, millest sõnadest ma vast 7% aru sain, siis loomulikult korraldati peale filmi ka väikene miljonimängu stiilis viktoriin filmis toimunu üle. Vastata sai eelpool mainitud vastusenuppudega eesistuja seljatoes. Peale mitmetele fimiteemalistele küsimustele vastamist teatati kohe, et seekord võitis filmivaataja kes istus rida "see" ja koht "see". Keegi oli minust seekord osavam. Viktoriini võitjat ootas hiljem peale filmi auhind kinosaalist väljudes.

Viide: MotionCinema - Prime Cinema 5D

Lootes heale ja ilusale ilmale, lükkasime maailmakuulsa vaateratta külastamise laupäeva peale. Reede kuluski peaasjalikult vanalinnas jalutamisele ning kino külastamisele. Ilm polnud just kõige soojem ja tuulevaiksem.

From Weekend in Vi...
Oodatult säraski laupäeval taevas päike ning vaateratas ootas meid. Viini inimesed ise reklaamivad oma vaateratast kui linna kaubamärki ja vaatamisväärsust mida kindlasti peab Viini külastades ise lähemalt katsuma ja proovima. Kuidas siis meiegi teistmoodi.
Metroo viib mugavalt kesklinnast kohe vaateratta ja lõbustuspargi juurde ning trammid sõidavad lähistelt mööda.
From Weekend in Vi...
Seega ligipääsetavust vaatamisväärsusele on suisa suurepärane. Turistide rahakotid tuleb võimalikult lihtsalt ja mugavalt õigetesse kohtadesse juhtida.
Muljetavaldav oli Wiener Reisenrad kindlasti. Kassast kaasa võetud väikene turvustav brošüür andis hea ülevaate vaateratta ajaloost ning selle tekkeloost. Oma aja kohta oli ta täiesti uudne tehniline lahendus.

"In principle, the Giant Ferris Wheel constitutes a bridge, which in its form consists of 2 identical semi-circles placed on top of one another. These are suspended from the hub of the large axle by means of 120 flexible cable spokes, although during rotation only those which are near the vertical plane facing downward are weight bearing."

From Weekend in Vi...

Kohale minnes peaks varuma parajalt aega järjekorras seismiseks, sest korraga lastakse ühte kabiini umbes 12 inimest ja neid kabiine ei ole sel vaaterattal nii meeletult palju, kui on korraga rattal sõita soovijaid. Kabiinini pääsemiseks tuleb peale pileti lunastamist veel omajagu pikk inimjärjekorrast moodustunud soolikas kannatlikult lõpuni seista.

Viide: Wiener Reisenrad

 

  • HundertWasser Village

Väikene "kiiksuga" arhitektuur on alati huvitav olnud. Friedrich Stowasser (Friedensreich Hundertwasser) ning tema HundertWasser Village on kunsti ja arhitektuuri huvilistele Viini külastajatele kindlasti üks selliseid kohti millele võiks pilgu peale visata. Ma ei ole nii kunstiajaloos, et ma teaksin väga täpselt selle meesterahva tegemisi ja tema varasemat loomingut peast, kuid see mida Viinis näeb on juba selline mida ei saa väga unustada. Vägagi huvitavad ja omanäoliselt tööd.

From Weekend in Vi...

Kohale saab sinna kesklinnast trammiga.

Viide: Hundertwasser Village
Viide: Google näitab pilte tema töödest

 

Ulme! Kui igapäevaselt ma kuulen Elioni reklaamist kuulsust kogunud hüüdlauset "Ulme!" tulevikutehnoloogiate kohta, siis ise ütleks midagi analoogset kuningliku varakambri eksponaatide pihta. Täiesti ulmelisi asju on ikka kokku meisterdatud. Ok, arvasin et kuningate kroonid on uhked aga see ei olnud kaugeltki kõik. Tohutult on sellist kraami mille valmistamist ma hästi ette ei suuda kujutada. Millised kuninglikud riided, reliikviad, relvad, ristid jne jne. Täiesti uskumatu millise kvaliteedi ja täpsusega on sellised meeletuid käsitööna valmistatud esemeid aastasadu tagasi tehtud. Tänapäeval ma usuks, et selliseid asju oleks võimalik teha. Igast laser graveeringud ja muud peened tehnoloogiad, kuid vaadates kirjeldust ja aastaarve eksponaadi juures, siis ei usuks, et sellist peentööd on juba vähemalt 500 aastat tagasi tehtud. Väga muljetavaldav. Kindlasti tasuks kaasa võtta audiogiid mille saab laenutada 3€ eest. Vastasel juhul jääb lisainfo eksponaatide kohta natukene kasinaks.

From Weekend in Vi...

Viide: Wikipedia Schatzkammer
Viide: Schatzkammer (Imperial Treasury)

 

  • Hop-on Hop-off bussisõit
From Weekend in Vi...

Kaks päeva tublisti jalgsi mööda linna matkates tingis selle piinliku vahejuhtumi kus Hop-on Hop-Off bussiga linnatiirule minnes selgus, et buss viib meid läbi kõigi nende kohtade kus me juba jalgsi käinud olime. Viini kesklinn ja suurimad vaatamisväärsuses ei asu üksteisest niivõrd kaugel, et neid vabalt jalgsi külastada ei jõuaks. Vaja on vaid häid jalanõusid ja natukene pealehakkamist. Jalgsi näeb päris palju ära.

Viide: Vienna Hop On Hop Off bus tour

 

From Weekend in Vi...

Turisti seisukohalt oli ülimugav, et kõik suuremad ja uhkemad muuseumid olid Viinis ilusasti linna ühte ossa kokku paigutatud ning piirkonnale antud ühtne nimetus - MuseoumQuartier Wien.
Kui tahad muuseumi minna, siis paljud erinevad muuseumid on ilusasti käe ja jala juures. See vist on kõigi muuseumite viga, et seal on niivõrd huvitav, et päevast kohe kindlasti ei piisa seal kõige huvitava uurimiseks. Meil läks samuti muuseumikvartali läbimine küllaltki kiirkõnni tempo, et võimalikult paljut limiteeritud ajakava raames haarata. Ülimalt huvitav oli sellegipoolest.

From Weekend in Vi...

Oma nooruses ei oska veel väga vanadest asjadest niivõrd palju vaimustuda kui uutest ja huvitavatest ideedest. Uutele ideedele ja tehnoloogiatele oli muuseumi kvartalis veel omakorda oma piirkond pühendatud.

From Weekend in Vi...

quartier21 in the MuseumsQuartier. WEB2.0 tehnoloogiliste lahenduste näitus. net.culture.space linnakultuuri projektid ning palju palju muud uut ja huvitavat 21 sajandist ning sealt veel edasi.

Viide: MuseoumQuartier Wien
Viide: quartier21 in the MuseumsQuartier

 

Tõsine maiuspala klassikalise muusika huvilistele. Mind vaimustas see kontsert ülepeakaela. Need kes on analoogsetest üritustest osa võtnud, teadsid rääkida, et tegemist on tõesti suurepärase orkestriga (Salonorchester Alt Wien). Kuskil arvutuses oli kirjas, et muusikagurmaanile on see täielikult delicious esitus. Mul võttis suisa silma märjaks kui hästi nad mängisid. Tõsiselt lahe, liigutav ja huvitav.

"The Salonorchester Alt Wien was founded by Josip Susnjara and Professor Udo Zwölfer, the long-time principal leader of the Vienna Volksoper Orchestra. It is a special characteristic of the Salonorchester’s musicians that they are able to produce a rich symphonic sound without a conductor. It is the concert master who directs the orchestra from the position of first violin, as did Johann Strauss and Josef Lanner. The way in which each player listens to the others, and the constant dialogue between the musicians, produce a joyous energy which communicates itself directly to the audience in the concert hall. "

See ilma dirigendita mängimine oli väga huvitav jälgida. Kõik käis kui kellavärk. Istudes teises reas otse orkestri vastas oli ülimalt huvitav jälgida kogu orkestri kokkumängu ning omavahelist suhtlemist ettekannete ajal. Artistid olid nii sisseelanud oma esitusse ning nende näoilmed ja olemus andsid edasi tohutut pühnedumist oma esitusse. Moodustades kokkuvõttes tohutult maitsva terviku nii silmadele kui kõrvadele.

Rääkides maitsmisest, siis koosnes õhtune kontserdikülastus soovi korral  komplektina ülimaitsvast neljakäigulisest õhtusöögist ning sellele järgnevast kaheosalisest muusikalisest etteastest.

Seekord sai söögiks proovitud selliseid huvitavaid toite nagu

Eelroaks
- Beef carpaccio (Styria beef) with red wine sauce and cranberry salad
- Alpine salmon with celery-lime cream and rocket salad


Supiks
- Creamy onion soup with croutons

Pearoaks
- Pink roast saddle of lamb on pumpkin-tomato ragout with semolina dumpling

Magustoiduks
- Ginger-bread mousse with Williams-pear ragout
- Bavarian cream with lime and date relish

Soovituslikult paluti kohale tulla 2 tundi enne kontsertetendust, et jõuaks ilusasti söögid söödud. Päris hea täpsusega serveeriti kõik road. Kontserdi alguse ajaks sai ilusasti terve restoranitäis külastajaid söönuks. Kuigi söömist alustasid kõik laudkonnad erinevatel aegadel.

Viide: Sound of Vienna

Telefoniga tehtud piltide slaidiesitlus Viini nädalavahetusest

Viide: Pildid Viini nädalavahetusest Picasawebis

Kommentaare ei ole: