reede, 14. detsember 2007

Uus XP

Mulle meeldib see "Get a Mac - Out of box" reklaam, kus väidetavalt Mac töötab kohe karbist välja võttes, kuid PC puhul hakkab peale arvuti soetamist ja esmakordset käivitamist üks meeletu install ja seadistamine.

Tegin sülearvutile format C: ja "clean installi". Vanast kolast sai kõrini. Disk defragment ja Registry Cleaner ei andnud enam tulemusi. Arvuti oli kuidagi kohmakalt aeglaseks hakanud jääma.

Siinkohal endale meeldetuletuseks ja teistele näiteks, et mida siis võiks ühte täitsa tavalise kodukasutaja sülearvutisse veel lisada peale selle, kui sinna on paigaldatud täiesti uus Windows XP Professional operatsioonisüsteem. Õigemini nimekiri tarkvarast mille ma olin välitamtult ise sunnitud oma arvutisse paigaldama, et sellega arvutiga igapäevaselt toimetada.

Kõigepealt sai siis täiesti puhtasse ja tühja sülearvutisse paigaldatud operatsioonisüsteemiks Windows XP Professional koos SP2 turvauuendustega. Peale operatsioonisüsteemi paigaldamist oli lisaks vaja internetist veel alla laadida 36 turvapaika mis on välja antud peale selle XP versiooni plaadilekirjutamist millelt ma operatsioonisüsteemi paigaldasin.

Kuna paigaldasin XP oma "suhtelisel" vana Dell Latitude D600 peale, siis alljärgnevalt nimekiri programmidest ja draiveritest mis vajasid eraldi juurde lisamist, et arvutit enamvähem minu jaoks kõlblikult tööle saada. "Suhteliselt" vana tähendab seda, et arvuti ei ole veel 3 aastaseks saanud peale tehasest väljumist.

  1. Võrgukaardi draiverid. Peale XP installi ei teadnud operatsioonisüsteem midagi Broadcomi Gigabit Ehternet võrgukaardist. Ei saa internetti ega midagi.
  2. Graafikakaardi draiverid. Peale XP installi on pilt imelik ja kõik aknad liiguvad lohistades kuidagi aeglaselt ja hüplikult. Windows XP ei tunne kohe alguses Ati Radeon 9000 Mobility graafikakaarti ära.
  3. Helikaardi draiverid. Arvuti ei tee piuksugi häält enne kui ei ole paigaldatud eraldi lisaks Sigmateli helikaardi draiverid.
  4. Printeri draiverid. Enne ei õnnestu lehtegi printida kui pole eraldi lisaks paigaldatud HP LaserJet 1000 printeridraiverid.
  5. ID-kaardilugeja draiverid. Kiipkaardilugeja vajab samuti eraldi draivereid sest XP teab vaid, et mul on O2Micro kaardilugeja kuid sellest kuidagi ümber käia esialgu ei mõista.
  6. WiFI draiverid. Intel Pro Wireless 2200BG traadita interneti kaart on täiesti tundmatu Windows XP jaoks esialgu. Jällegi kiirelt tuleb asuda draivereid otsima ja paigladama.
  7. Veebikaamera draiverid. Logitech QuickCam Messenger tuntakse ära kui Camera, kuid see on ka kõik. Selleks, et veebikaamera pilti näitaks, tuleb paigaldada eraldi veebikaamera draiverid.

Nüüd peaks riistvara poole pealt sülearvuti täiesti töötama ja toimima. Kõige keerulisem oli leida ilma internetiühenduseta arvutiga võrgukaardile draivereid. Õnneks oli mul tol õhtul käepärast USB 3G andmesidemodem mis natukene käitub ka kui mälupulk ning hoiab endas sellist firmware mis suudab USB modemist kohe XP'le sobilikud draiverid peale laadida kui modem arvutiga ühendada. Seekord läks õnneks. Kui internet on olemas, siis leiab ülejäänud riistvarale juba suhteliselt kiirelt draiverid internetist. Kuigi eks nende otsimiseks ja allalaadimiseks kulub siiski mingi hulk aega.

Programmide poole pealt, et arvutiga ka igapäevaselt miskit peale oleks hakata.

  1. Viirusetõrje. Windows tahab, et teda viiruste eest kaitstakse ning palub paigaldada viirusetõrje programmi kiiremas korras. AVG Anti-Virus teeb oma tööd selles vallas piisavalt hästi ning kodukasutajale on ta täiesti tasuta. Siimaani olen temaga hakkama saanud ja ehk saab edaspidigi.
  2. Turvalisemalt internetis käimiseks paigaldasin internetilhitseja Mozilla Firefox2. Hea, mugav ja suhteliselt töökindel.
  3. Turvaliselt internetipangas käimiseks paigaldasin ID-kaardi tarkvara, et saaks internetilehtedel end ID-kaardiga autoriseerida ning lepinguid digitaalselt allkirjastatud.
  4. Selleks, et uuema aja internetilehed end korralikult näitaksid oli vajalik ka Macromedia/Adobe Flash Playeri allalaadimine ning paigaldamine.
  5. Suhtlemiseks Windows Live Messenger ning Skype.
  6. Blogi kirjutamiseks Windows Live Writer.
  7. Piltide vaatamiseks, haldamiseks ning arhiveerimiseks Picasa2.
  8. Mobiiltelefoni sünkroniseerimiseks arvutiga Nokia PC Suite.
  9. Tabelarvutuseks, kirjatööks ning esitluste tegemiseks kontoritöö pakett. Olgu selleks siis Microsoft Office või OpenOffice.
  10. Selleks, et ma saaksin kasvõi oma üüriarvet vaadata, peab mul olema Adobe Acrobat Reader. PDF dokumentidena liigub üha enam ja enam faile mööda interneti ringi.
  11. Mingil imelikul põhjusel nõuavad osad veebilehed, et kui ma tahan sealt sisu ja videosid näha, peab mul olema paigaldatud QuickTime Player. Üks sellistest lehtedest on kasvõi Apple enda koduleht.
  12. Rääkides filmidest, kodeerivad paljud suuri ja pikki filme natukene vähem mahukamateks, kasutades selleks Divx või Xvid kodeeringut. Selleks, et neid kodeeritud filme uuesti taasesitada, tuleb nad näitamise ajal sujuvalt jällegi lahti kodeerida. Selleks on vaja aga Windowsile Divx codec'eid mis selle töö ära teeksid.

Eks siit edasi tulevad juba igaühele spetsiifilisemad tarkvarajupid lisaks, kuid sellisest komplektis out-of-the box võiks kunagi ka Microsofti tooted tulla.

Et

  • ei peaks eraldi meeletult riistvara seadistama,
  • ei peaks viirusetõrjega jamama
  • turvaline internetilehitseja oleks kohe kaasas
  • kiirsuhtlustarkvara ei peaks hakkama käsitsi lisama
  • kergemad kontoritööd saaks kohe aetud ja kodune majapidamine tabelitesse paigutatud
  • mobiilsed seadmed ühilduksid ning aadresside ja kontaktide haldus toimiks
  • piltide vaatamine ja jagamine oleks kohe üks süsteemi osa
  • jne

Praegusel juhul läks päris mitu tundi, et arvuti jälle tagasi "normaalsesse" töökorda saada. Võimalik, et Windows Vistaga on see tänapäeval juba lihtsam, kuid Vistaga on see jama, et ligi 3 aastat vana sülearvuti jääb riistvara poolelt napilt nii vingele operatsioonisüsteemile jalgu ja kasutajale seeläbi küllaltki aeglaseks.

6 kommentaari:

Allar ütles ...

Ära unusta selliseid asju nagu Adobe Acrobat Reader ja PDF writer või winamp.
Samuti Office, winrar ja divx codecid.
Quicktime ja skype tuleb ka üsna pea installida ;)

E:r ütles ...

Lisaks kipub vaja minema mõnda spetsiaalset failide pakkimise softi (RarLabs WinRAR), kuna operatsioonisüsteemiga kaasa tulev "compressed folders" suudab maha saada ainult ZIP formaadiga.

Mina paigutaksin lisaks:
pulsikella arvutiga ühendamiseks vajaliku tarkvara
Korraliku FTP kliendi (veebilehe haldamiseks)
Korraliku pildihalduri (picasa vms)

Oliver ütles ...

Kõik väga õige, kuid asmapilgul jätsin WinRar'i välja kuna mingi imeliku statistika järgi tulevad enamus faile mulle zip'ituna ning tegelt mulle meeldib neid avada üldse Total Commanderiga kus on ka juba FTP ja sFTP võimalus olemas, aga see on juba tavakasutajale vist liialt hi-tech. Polar Pro Trainer käib ka muidugi peale, aga see on ka juba natukene selline erivajadus mis on valik vaid vingematele Polari omanikele. Picasa ma vist juba mainisin selles nimekirjas esialgu ära.
XnView on veel asi mida mul lähebteinekord vaja näiteks piltide hulgikaupa väiksemaks tegemiseks ning screenshottidest vajalike osade välja läikamiseks jne. Eks neid selliseid väikseid programme ikka koguneb ajapiku.

Selline asi nagu Google Pack peaks vist enamusi lihtsalt ja mugavalt üldlevinud tarkvarajuppide paigaldamisega aitama. (http://pack.google.com/intl/en/pack_installer.html?hl=en&gl=us)

ketas ütles ...

Valik minu lemmikuid:

uTorrent
AC3Filter
AllToTray
AMIP
Apache
avast! Antivirus
Better File Rename
BFilter
CCleaner
COMODO Firewall Pro
DeepBurner
Dorgem
Electronics Assistant
ExpressPCB
ffdshow
FLV Player
foobar2000
FreeUndelete
GNU PG
Google Earth
Google Video Player
GSpot
HDDHealth
ID-kaardi soft
IrfanView
Joost
Mail Passview
MIKSOFT Mobile Media Converter
MozBackup
Firefox
Thunderbird
Nokia Device Status
Notepad++
OpenSSL
Orbit
Password Agent
PeerGuardian
Net/File/RegAlyzer
Picasa
Tweak UI
PuTTY
QuickTime Alternative
Real Alternative
sancho/MLDonkey
Screamer Radio
SmartFTP
smartmontools
SpeedFan
Spybot S&D
Tardis 2000 (Ise ka ei uskunud, et tuleb jälle kasutusse võtta. Aga XP ei osanud korralikult kella ära syncida. Kogu aeg läks valeks.)
TightVNC
Total Video Converter
TreePad Lite
Tweaki
Unlocker
VLC
WinISO
WinLAME
WinPcap
WinRAR
WinSCP
AutoScreenRecorder
Visual Color Picker
VMware Server
DirectVobSub
Adobe Reader 8
Excel/PowerPoint/Word Viewer
Virtual PC
MiscEl
NetStumbler
Opera
SISXplorer
Taskbar Shuffle

Kes lõpuni viitsis lugeda, peaks leidma omale vähemalt ühe kasuliku programmi millest varem kuulnud ei olnud.

Marek ütles ...

kahekäiga artikli sõnumiga nõus. liiga palju nikerdamist. kogu see lisamudru võiks olla ühe koondplaadi peal ja sealt klõpsuga arvutisse voolama.

muide, windows messenger on vaikimisi peal, seega saab IM-i vähemasti ilma lisasoftita käima. quicktime ja realplayeri asemel saab kasutada nende aalternatiivpaketti Altenative. ja uus winamp on peaaegu superhea.

Anonüümne ütles ...

"Võimalik, et Windows Vistaga on see tänapäeval juba lihtsam"

Lühidalt: ei ole.