esmaspäev, 12. mai 2008

Plekitööd ja värvimine

Huvitavaid juhtumisi juhtub iga päev. Uudseid situatsioone mille pole varem pidanud kokku puutuma. Üks täitsa huvitav seltskond ja eluvaldkond on kõiksugu autoremonditöökojad. Täna tegingi tutvust nendega.

Autot remonti saada on pea sama keeruline kui tänapäeval erialaarstile aega saada. Enne võid terveks saada kui kahe kuu pärast arstile lõpuks aja saad. Kahju, et autod end ise ravida ei oska.

Kriitiline ressurss paistab olevat remonttööde vastuvõtja. Kõikjal kuhu ma sisse astusin, oli avariiremondi tööde vastuvõtja uksetaga pikk pikk järjekord. Nagu arsti juures patsiendid elavas ravijärjekorras.

Remonttööde vastuvõtu meister siis kuulab kannatlikult sümptomid ära, küsib täpsustavaid küsimusi ning asub arstliku läbivaatust läbi viima. Raske on tervislikust seisukorrast telefoni teel ülevaadet anda ning arst tahab alati  ikka oma silmaga sümptomites veenduda ning käega valulisemad kohad üle katsuda.

Väikese plekimõlkimisega on see värk, et telefoni teel ei suuda seda ulatust ja töömahtu kirjeldada ning töökojas peab ikka oma eriala spetsialist pilgu mõlkidele ja kriimudele peale viskama ja natukene käega siluma, et tunnetada haiguskolde leviulatust.

Kui ma kunagi arvasin, et hambaarsti juures käimine on ikka suhteliselt kallis ettevõtmine, siis sõiduauto plektitööde ja väikese värvimise kõrval on see ikka köömes.

Tõenäoliselt juletakse arulagedalt kirvest hinda tööde eest küsida tänu sellele, et inimesed on vabatahtlikult nõus suhteliselt kallist autotervisekindlustust maksma ning seetõttu küllaltki rõõmsalt maksavad kindlustusfirmad töökodadele kogu küsitud summa silmagi pilgutamata välja.

Oskustöölistel on käed-jalad tihedalt tööd täis. Isegi kui oleks nõus mega kirve hinnaga laskma üht-teist kõpitseda, siis arstile saab ikka alles mõne nädala pärast.

Kui vahepeal räägiti kinnisvarabuumist ja ehitajate nappusest siis tundub, et hoopis headest autoremondimeestest on karjuv puudus. Korralike töökodasid mahub järjest enam autostuvasse Tallinnasse veel küll ja küll. Tööpõld paistab olevat lõputu.

Peale mõningast kauplemist ja kalkuleerimist on endiselt võimalik välja rääkida hind arvega tööle ning hind samale tööle kui arvet ei ole vaja ja maksad sulas. Nagu maffia.

Kommentaare ei ole: