neljapäev, 25. juuni 2009

Märg dermatiit ehk maakeeli hot spot

Oh jah, headus saab kuhjaga tasutud. Käisime täna  loomakliinikus Nixoniga. Tahtsime vaid korraks kaelaalust arstile näidata. Ära tulime üle tuhande kroonise arvega.

Meil on koeral pindmine märg dermatiit ehk loomaarstid ja muidu koerainimesed ütlevad selle kohta hot spot. Nimekiri põhjustest millest see tekkida võib on suhteliselt pikk. Peamiselt siiski peetakse tekkepõhjuseks tiheda ja pikakarvaliste koerte kasuka vähest "tuulutatavust". Palju pole vaja. Väljas on soe. Koer käib kas ujumas või on nahk pesemisest märg. Nahk on niiske ja pehme. Kui õrna piirkonda mõni kriimustus veel tekib, siis on põletik niiskes ja soojas kerge tulema.
image

Dermatiidiga on see hirmus/veider/kohutav lugu, et ta levib kui kulutuli. Haigus algab järsku ja areneb kiiresti – kui hommikul võis olla märgatav väike, mõnesentimeetrise läbimõõduga laik, siis lõunaks võib ravita jäänud haiguskolle olla juba mitu korda suurem.

Kusjuures üleeile märkasime, et kaelaall on nahk kuidagi imelik. Eile olid pühad ja käisime maal. Ülevaloleval pildil on näha, kuidas dermatiidi põletikuliselt kohalt (kaela alt) on karv natukene märg ja määrdunud. Täna saime arstile ja karvade alt oli asi päris kole.
image

Esmaabina ongi vast kõige efektiivsem haiguskolde kohalt karvad eemaldada. Staphylococcus intermedius ei armastab väga kuiva. Niisketes karvades oli tal siiani hea ja  soodne pinnas laienemiseks.

Seejärel tuleb põletikulist kohta puhastada. Soovitatavalt antibakteriaalse shampooniga. On ka veel hulgaliselt alternatiive nagu kaaliumpermanganaadi roosa lahus, vesinik, kloorheksidiin, kuid loomaarst soovitas võtta spets desinfitseerivat shampooni (Hexocil).

Mis me loomaarsti juures tegime, oligi see, et puhastasime kaelaaluse karvadest puhtaks ning ülejäänud raha eest saime shampooni, tablette, konsultatsioonitasu ning teenustasu maksta.

Meie 33 kilone koer peab nüüd kaks korda päevas tsefaleksiini 1140mg tablette (Relixine 600) võtma 7 päeva jooksul. Samuti tuleb 2-3 korda päevas põletikulist kohta pesta ning seejärel see ilusasti kuivatada.

Hetkel tegeleme sellega, et koer ei kratsiks end katkise kohat pealt. See ajaks veelgi mustust ja baktereid sisse.

Pesime Hexocil’iga kaelaaluse puhtakse. Leotasime ja loputasime ning andsime pärast Rilexine tableti sisse. Niisama lihtsalt see koerale küll süüa ei sünni. Singi sisse keeratult läks tablett väga kiirelt kõhu suunas liikvele.

Kaelarihma enam mõningat aega ei kanna. Õpime koonurihmaga käitumist ja kõrval kõndimist.

Viide: Hot spot - tekkepõhjused, kliiniline pilt ja ravipõhimõtted.

Kommentaare ei ole: