kolmapäev, 23. september 2009

Remote Wipe

Andsin eile iPhone ära. Sai ajutiselt kõrini. Kaks minutit läks mööda ja siis tuli meelde, et doh, ma ei teinud “Settings –> General –> Reset –> Clear all user data and content”.

Kõik mu paroolid jäid telefoni. Kuna uus iPhone omanik on minu jaoks usalduslik isik, siis ma väga ei põdenud, kuid siiski. Läksin arvuti taha ja mõtlesin kiirelt kõikide iPhonega soetud teenuste  paroolid ära vahetada. Neid ei olnudki mitte vähe. See on see, kui telefon on interneti tarbimiseks niivõrd mugavaks tehtud. Samas paroolide igakordne sisestamine on jällegi veel liialt ebamugav, et seda alati telefonis uuesti teha.
Kontaktid, Kalender, Taskid, kõik tulevad Googlist läbi ühe kasutajanime ja parooli. Gmailis on tarvis päris mitu klõpsu teha, enne kui leiad koha kust konto parooli vahetada.

Lisaks erinevate teenuste paroolidest olid telefonis veel Skype, Facebook, Twitter, Windows Live messenger, Fring, LinkedIn, Apple AppStore ja võibolla veel midagi, mis esimese hooga isegi meelde ei tule. Kõigi nende kontode paroolide vahetamine oli päris omajagu näpuharjutus.

Kõige kergemini ja lihtsamalt leidsin arvutis parooli vahetamise koha üles Skypes.
image
Windows Live Messengeri kliendis ei leidnudki seda kohta üles. Pidin käima Googledamas ja lõpuks Windows Live lehele sisse logima, kust sain alternatiivsele e-maili aadressile parooli tühistamise e-maili saata. Paras jebimine, et erinevatest kasutajaliidestest erinevatelt veebilehtedelt leida paroolide muutmise kohad üles.
image See oli see hetk, kui ma tundsin Apple Mobile Me ja Microsofti Excange Serveri Remote Wipe funktsionaalsusest puudust.

Üks käsk mis eemalt teeks kogu telefoni tühjaks. Taastaks tehase algseaded. Kustutaks paroolid ja sisu.
Kõigi nende paroolide vahetamine andis peaaegu samasuguse tunde nagu rahakoti oleks ära kaotanud. Kõigepealt tuleb kõik olemasolevad dokumendid kehtetuks tunnistada ja siis jälle kõik uued tellida. Pidevalt pead meenutama, et mis kõik täpselt seal rahakotivahel peitus, et ikka kõik asjad saaksid vahetatud.

Telefoni puhul on suhteliselt kasin lugu siis, kui mistahes pahalane jõuab sinu eest su paroolid läbi telefoni enne sind ära vahetada. Skype saatis mulle sellise veateate:
image 
Korraks võttis võpatama teatisest see osa mis tuleb peale sõna “or”.

3 kommentaari:

Urmas ütles ...

Kas iPhone tüütas lihtsalt ära, või käis midagi närvidele?

Oliver ütles ...

Pseudoprobleemid. Närvidele käis see, et kui sul on mitu arvutit. Näiteks töö ja koduarvuti, siis on jube jebimine muusika syncimisel kahe arvuti vahel. Legaalsete vahenditega vist praktiliselt võimatu. iPhone/iPodi lastakse syncida ühe arvutiga ja ühe iTunesiga. Jube segaseks läks see värk, kui ma üks hetk tahtsin sülearvuti kõvakettale ruumi teha ja osa muusikat välisele kõvakettale tõsta. iTunes on kohe paanikas ja playlist omadega sassis. Lugusid ise oma jõududega enam üles ei leia ega Librarit uuendada ei suuda.

Päeval keegi saatis paar head lugu, aga kuna ma ei olnud koduarvuti taga, siis teisest arvutist neid jällegi mul telefoni tõsta ei lastud, et saaksin neid koduarvutisse transportida.

Jällegi vast veider kasutajaharjumus, aga kui olen taskusse hunnikute viisi muusikaalbumeid korra pannud, siis tahes tahtmata kõik lood pole albumil alati kõige meelepärasemad. Tahaks need teel olles kohe taskust ära kustutada või kustutamiseks märkida. Võimalik, et seda on võimalik kuidagi teha, aga väga süvenemata ei leidnud seda võimalust, kuidas telefonist otse lugusid ära kustutada. Sain aru, et kõigepealt tuleb arvutist ära kustutada ja telefoniga synciga ning siis kustuvad ka telefonist ära. Tundus tobe.

Eks see ole jällegi kasutamises kinni, aga akuga oli ka juba see, et pea iga päeva tagant pidi laadima. Kaks päeva ja natukene rohkem pidas tavaliselt vastu, aga kuna mul Apple iPhone laadijaid oli vaid üks, siis pidi seda igalpool hirmuga kaasas kandma. Nokia laadijaid oli aja jooksul juba nii palju üle jäänud, et igalpool (tööl/kodus/autos) oli juba laadija olemas ega pidanud seda enam kaasas kandma.

Jällegi kasutaja isiklik probleem. iPhone 3G kaamera on kasin neile, kes on varem Nokia N82'te pildistamiseks kasutanud. Väiksematele väljasõitudele sõites ei ole iPhone piisavalt mugav tagavara fotokana kasutamiseks. Samas viimase Nokia mudeli tasku pannes enam eraldi fotokat seenemetsa kaasa ei võta. Piisab telefonist endast. Samamoodi väiksemate videoklippide filmimiseks.

Siiski veebiteenuste tarbimiseks oli ja on ta parim telefon, mida seni kasutanud olen.

Urmas ütles ...

Selge. Aitäh. :-)