kolmapäev, 11. november 2009

Nokia N97 mini näpuvahel

Henrik ja umbes veel seitse inimest on küsinud, et mis ma  N97 minist arvan? Ligi nädal olen teda näpuvahel keerutanud ja proovinud leida midagi erilist mida selle mudeli juures välja tuua.
Kõigile, kes on viimase kahe kuu jooksul küsinud, et millist Nokia telefoni omale osta ning kas peaks poodi N97 järgi minema, siis ma olen soovitanud mõned nädalad oodata. Oodata, millal N97 mini poelettidele jõuab.
Ta näeb suhteliselt hea välja.

Nokia N97 mini
Ta on headest materjalidest. Korpuse esimene äär metallist. Tagumine korpus osaliselt metallist. Tundub kvaliteetne näpuvahel. Klaviatuur liugleb mõnusa pehmusega korpusest välja.
Viimase aja N seeriast üks mõnusamaid telefone käes hoidmiseks. N86 läks  juba päris hinnaliste ja kvaliteetsete viimistusmaterjalide peale välja. N97 mini ei jää väga palju alla.
image
QWERTZ klaviatuur on konkreetne. Et mitte öelda tihe. Nupud on karedad ja selgelt üksteisest eristatavad. Täisklaviatuuril kirjutades hoiad telefoni kindlalt käes nagu telekamängu pulti. Peamiselt pöialdega klaviatuuril tippides.
image Siin tulevad mängu isiklikud eelistused, kui nagu ülal pildil näha, on telefoni küljel olemas eraldi klahviluku “slider” nupp. Vasakukäelistele jääb see parasjagu pöidla alla. Väga mõnus kasutada. Samas kui ilma vaatamata telefoni haarata, siis on just see klahviluku nupp see, mida pöial hakkab otsima, et koheselt tuvastada, mispidi telefon sai kätte võetud. Esimesel päeval võtsin päris mitu korda telefoni tagurpidi kätte, ega saanud kohe aru, kust poole see täisklaviatuur nüüd välja liuglema peaks. Jätsin alguses meelde, et menüü nupp peab alla paremasse nurka jääma ja siis saab klaviatuuri välja lükata. Või siis õigemini ekraani klaviatuuri pealt ära lükata.
Näpuvahel hoidmise eest saab telefon kindlalt väga head punktid.
Fotokana telefoni käes hoidmiseks on korpuse tagumist külge natukene käepärasemaks muudatud. Kõrvaloleval pildil on näha, kuidas korpuse alumine osa tõuseb natukene esile. See teeb horisontaal asendis kahe käega pildistades telefoni käeshoidmist oluliselt mugavamaks. Tekib natukene fotoka käepidemest kinnihoidmise tunne.
Tänu värskele tarkvarale on telefonil olema palju räägitud “kinetic scrolling” ehk maakeeli tehakse iPhone järgi, kus alguses näpuga mööda menüü nimestiku tõmmates jooksevad valikud üle ekraani kiiremini ja siis jäävad aeglasemalt seisma. Justkui hoog raugeks. Visuaalselt ilus vaadata ja iseenesest mugav kasutada. Ekraan on üldse väga mugav vaadata ja katsuda. Mul on pandud ekraanivajutuse tagasiside saamiseks telefoni värisema. Iga väiksemgi vajutus ekraanile annab mulle vajutuse toimumisest märku väikese vibratsiooniga. Ekraanile tugevamalt vajutades on kuulda, kuidas ekraani katteplastik naksub õrnalt vastu alumist puutetundliku pinda.
image Kasutajaliides on Nokia puutetundlike telefonidega kokkupuutunud inimestele kindlasti tuttav. Ikoonid ja menüüvalikud on suured ja puuteekraanil selgelt tabatavad. Olles kasutanud teisigi konkureerivate tootjate uusimaid puutetundliku ekraaniga telefonimudeleid, tundub N97 mini kasutajaliides isegi kohati vanamoodne. Kuidagi väga staatiline. N97’t reklaamiti kui väga moodsat telefoni, kuna tal olid uudsed Widgetid avakuval, mis käisid taustal internetist uudiseid toomas. Nokia maailmas oli see uudne, kuid võrreldes teistega ei midagi eriliselt vaimustavat. Teisel päeval lülitasin taustal uuenduste tõmbamise välja, sest nad ei lisanud oluliselt väärtust telefonikasutamisele. Koguaeg vaid märkasin, kuidas andmesideühendus on pidevalt aktiivne. Aku kestusele see vast kõige paremini ei mõju.
Kui avakuva Widgetid välja jätta, siis menüüd on praktiliselt äravahetamiseni sarnased Nokia 5800 XpressMusicuga.
Ma ei ole küll siin kirjutanud, kuid vahepeal oli mul kasutada üks vägagi tugev konkurent N97 mini telefonile. Selleks võiks olla Nokia 5800 XpressMusicu eriversioon ehk Nokia 5800 Navigation edition. Erinevus 5800XM mudelist on laias laastus see, et Navi editioni esipaneelile on lisatud samuti metallist korpuseäär nagu N97 minil, mis muudab korpust natukene soliidsemaks. Karbis on kaasas hoidik telefoni kinnitamiseks auto tuuleklaasile ning sigaretisüütajast autolaadija. Lisaks siis OVI Maps navigatsioonilitsentsid, mis tulevad kaasa telefoni ostes. Lisavarustus on eeskujulik. Samuti autos oli olemas hoidik ja laadija.
Olles korraks 5800 Navigation editioni rikkaliku lisavarustusega harjunud, tundus natukene harjumatu see, et üks hetk polnud mul enam korraliku hoidikut autos, kuhu N97 mini kinnitada. Telefonil on iseenesest GPS ja Navi programm sees, aga seda on kohutavalt ebamugav kasutada, kui sa ei saa ekraani ja juhiseid auto tuuleklaasilt jälgida. OVI Mapsi navigeerimist sai eelmisel nädalavahetusel pimedas tundmatutel lumelörtsistel külateedel testitud ja viis meid täiesti õigesse kohta kohale.
image Nokia N97 mini laeb akut microUSB pesast. Karbis on kaasas microUSB toalaadija. Laadija mis pani natukene imestama. Ta on tõsine vanakool. Ja seda halvas mõttes. Halvas sellepärast, et laadija adapter on seotud juhtmega. Moodsamad telefonitootjad teevad tänapäeval nii, et saad  laadimisadapteri eraldada laadimiskaablist. Moodsamatel laadijatel on laadimisadapter koos tavalise USB pesaga ning sinna saad ühendada tavalise microUSB datakaabli ja läbi selle siis telefoni laadida.
imagePraegusel juhul on N97 mini karbis eraldi pika kaabliga laadija ning siis veel pikk USB datakaabel. Pole just kõige loodussõbralikum lähenemine. Meeletult palju plastikut. Teoorias saaks oluliselt vähemaga hakkama. Samuti ei suutnud leida karbist üleminekut 2mm vanast laadijaotsast microUSB ühendusele. Hetkel pole mul ka siis enam N97 mini tarbeks autolaadijat, kuna seni on Nokiatele 2mm peenikene laadijaotsik sobinud.
Laadimise puhul oli veel see edev featuur, et kui telefon laadima panna, siis microUSB pesa juures on üks väikene indikaator, mis läheb põlema. Andmaks märku, et telefon laeb parasjagu.
Telefoni karp oli vägagi minimaalsete mõõtmetega ja minu maitse järgi küllalt soliidse ja viisaka välimusega. Karbis siis lisaks telefonile ja akule ka mainitud laadija, andmesidekaabel ning pleieri juhtnuppudega handsfree kõrvaklapid.
image
Paljud on küsinud, et miks N97 mini on mini. Et kas ainult füüsiliste mõõtmete poolest? No mitte ainult.
Mis on siis N97 minil vähem, kui vanal N97’l?
- 12 grammi kergem, vana kui N97
- Files on OVI service ei ole koheselt kaasas
- Puudub FM transmitte ehk raadiosaatja FM sagedustel. See millega saab telefonist autoraadiosse muusikat saata
- esimene videokõne kaamera on poole väiksema resolutsiooniga, kui  vanal N97l
- videokõne kaameral puudub suurenudsrežiim (zoom)
- Sisseehitatud mälu on 4 korda vähem kui vana N97’l. Vanal oli 32GB mälu, uuel vaid 8Gb
- Rohkem sisseehitatud NAND mälu. Vanal oli 256Mb, minil on 512Mb
- Aku on väiksema mahutuvusega. Vaid 1200mAh. Vanal oli 1500mAh. Sealt ka kõik kõne ja ooteaajad lühemad.
See ongi laias laastus kõik. Eks võibolla miskit nipet-näpet on veel mis esialgu meelde ei tulnud, kui vast ei midagi ülioluliselt märkimisväärset. QWERTZ klaviatuuril on tehtud mõningad muudatused, mis on kasutuse osas jällegi vaid maitse asi. Kuidas kellegile meeldib.
image
Igapäevaseks kasutamiseks seniste standardite põhjal on N97 mini versioonist küll ja küll. Tõenäoliselt varsti tuleb N900 ja hakkab teistsugust suunda näitama. HTC oma Hero mudeliga on juba pikalt eest ära astunud ning SonyEricsson oma Xperia X10’ga pistab peale jõule samas suunas jooksu.
Miks ma varem ei leidnud jõudu N97 minist midagi kirjutada oli selles, et temas ei ole mitte midagi märkimisväärselt uuendusliku või lahedat, mis oleks kilkama pannud. Samas on temas kõik olemas mida võiks ühelt Nokia tänapäevaselt nutitelefonilt oodata.
Kui ma peaksin hetkel ainult Nokia telefonide seast ühe kasutamiseks valima, siis oleks see Nokia N97 mini.
Viide: Nokia N97 mini

4 kommentaari:

E:r ütles ...

Mul on juba üsna mitu aega Nokia 5800XM..

Neile, kel pole vaja telefoni ekraanilt "sõda ja rahu" tippida, on 5800XM väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega telefon, muusikapleier, navigatsiooniriist jne..

Sõitsin selle navigatsioonisofti kasutades autoga Tallinnast 1500km Lofootide saarestikku Norras ja tagasi, möödunud esmaspäeval navigeerisin kõnnikiirusel Amsterdami coffe-shopist hotelli, vahepeal pilte plõksides (pimedas on need küll viletsad) ja muusikat kuulates.

Ostsin 5800XM, kuna ei suutnud enda jaoks õigustada N97 pea 100% kõrgemat hinda (mis tänaseks on vblla odavnenud, ei tea).

Oliver ütles ...

Tõsi, kui hindasid võrdlema hakata, siis 5800XM on oluliselt mõistlikum valik. Samas minu jaoks ei ole 5800XM virtuaalne "touch" klaviatuur kuidagimoodi halvem kasutada kui N97 mini päris klaviatuur. 5800'ga saab ekraanilt vast isegi kiiremin trükitud, kui selleks on vajadus. Samas ega üle 500 tähemärgist trükkimist ikka üldjuhul ette ei tule.

Janno R ütles ...

N97 mini on see, mis N97 oleks pidanud kohe olema..:)

Oliver ütles ...

Seda on paljud öelnud. Olelusvõitlus turus nõuab aga oma osa. Eks tollal oli tarvis millegiga turule tulla, et mitte turuosa kaotada. Alati saab uuema ja parema mudeliga jälle välja tulla. Peaasi, et klienti konkurendile ei kaota.