esmaspäev, 22. veebruar 2010

HTC HD2 näpuvahel

image Mingite uskumatute seikluste läbi sain reedel natukeseks kasutamiseks ühe vähekasutatud HTC HD2 nimelise mobiiltelefoni. Ausaltöeldes olin esmapilgul natukene sõnatu. Ühest küljes on see sedasorti aparaat, mille tehniliste näitajate poolest võrdväärset meie poelettidelt väga ei leia. Gigahetsise protsessoriga telefon kõlab juba päris uhkelt. Operatiivmälu on telefoni pea sama palju, kui mu koduarvutil, millelt seda lugu hetkel kirjutan. Ekraan on püksitasu jaoks lausa hiiglaslikult 4,3 tollise läbimõõduga. Kuvades kirkalt 800x480 punkti ekraanile.

HTC HD2 delivers an experience your senses have been waiting for. The unprecedented 4.3-inch pixel-packed display is stunning. The world’s first capacitive touch technology on a Windows® phone along with 1 GHz processing power ensure a smooth and lightning-fast response to the lightest touch of your finger.
Viide: HTC HD2 overview

Esimesed reklaampildid mida olin varaseamalt näinud HTC kasutajaliidesest olid uhked. Telefoni tööd juhib Windows Mobile 6.5 operatsioonisüsteem, millele on HTC poolt Sense nimeline ilus kasutajaliides omakorda peale joonistatud.

Viimati sai Windows Mobile operatsioonisüsteemiga aparaati kasutatud siis, kui SonyEricsson Xperia X1 välja tuli. Tollal ei suutnud intuitiivselt harjuda selle operatsioonisüsteemi igapäevase kasutamisega mobiiltelefonis. Sinna sai küll ilusamaid ja mugavamaid “skinne” peale panna, aga ikka jäi see lahendus natukene poolikuks.

Küll aga viimati kasutades HTC Hero mudelit, millel oli samuti peal HTC Sense kasutajaliides, üllatusin positiivselt. See nägi ilus välja ja oli mugav kasutada. HD2 puhul ootasin huviga, kuidas on suudetud Sense panna Windows Mobile peale ning millist funktsionaalsust see võimaldab.

image Siinkohal minu positiivsed kilked. See Sense kiht, mis on selle telefoni operatsioonisüsteemile peale tõmmatud, on lahe. Snapdragoni gigahetsine protsessor näitab siin oma üleolekut. Graafika on super. Kõik liigub kiirelt ja ilma pikema mõtlemiseta. Kui veel Hero peal võis vahel juhtuda, et libistad näpu üle puuteekraani ning alles mõne millisekundi pärast tuleb animatsioon järgi, siis HD2 on siin oluliselt kiirem. Võimalik, et kujutan seda vaid ette, aga ka puutetundliku ekraani tundlikus on justkui parem, kui ta oli seda Hero’l. Kõik tundub oluliselt tundlikum ja sujuvam. Silmale lausa lust vaadata.

 

imageMa ei tea kuidas seda õige nimega kutsuda, aga nii nagu Apple OS X’il on ekraani all ääres dokk, siis sellele HTC HD2 Sensel on midagi sarnast. Ekraani alumine ikoonidega riba on natukene nagu OS X’i dokk. Ikoonid erinevatele rakendustele. Näpuga neist sujuvalt üle libistades, tõusevad nad esile ning seisma jäädes ning näpp ikoonilt tõstes avaneb rakendus. Olgu selleks, siis sõnumid, e-kirjad, pildi, muusika või mis iganes rakendused sa oled sinna alla dokile lisanud. Seda saab ise valida, milliseid rakendusi seal all ribal kuvatakse.

 

image Näiteks kui saabub uus e-kiri, siis all ribal e-posti rakenduse juures kuvatakse ümbriku ikooni kõrvale uute kirjade arv ning validest ribalt ümbrikuga ikoon, kuvatakse viimase kirja eelvaade. Kuna see ekraanil liikumine toimub kõik kiirelt ja sujuvalt ning näeb samas hea välja, siis on see omamoodi nauditav. Kasutajaliides ise näeb sealjuures välja väga kena. Pildil ongi  näiteks viimati saabunud e-kirja eelvaade. Tõmmates näpuga ülevalt alla üle kirja, võetakse eelmine kiri ette jne. Topeltklõps kirjal viib sind juba otse postkasti täieliku kirja sisu juude.

image Täiesti subjektiivselt oma kasutuskogemuse põhjal on välja kujunenud teatud harjumus, mida iga tänapäevase telefoniga peaks olema võimalik mugavalt teha. Lisaks helistamisele on küllalt suur osa moodsast suhtlusest hakanud käima läbi sotsiaalmeedia. HTC teab seda samuti.

Kohustusliku komponendina SMSi, e-maili ja internetilehitseja kõrval on omale leidnud Facebook ja Twitter. Mõlemad uudisvood peaksid tänapäeval mugavalt telefoni tulema. Samas vajadusel teistpidi ka telefon peaks olema tehtud võimalikult mugavalt emotsioonide jagamiseks. Klõps pilt, märksõnad juurde ja jagatud rõõm on topelt rõõm. HTC Sense kihis on Twitter saanud omale kena väljanägemise. Enimkasutatavad rakendused kauni kujundusega teevad telefoni kasutamise vägagi nauditavaks.

image Seni kuni seda telefoni igapäevaselt kaasas ei pea kandma, pole vist väga vigagi. Sõltub sellest, millega ollakse harjunud. Mul oli tarvis natukene harjuda, et 12cm kõrgust ja 154grammist telefoni teksapükste tasku mahutada. Hädaga mahtus. Samas tema suuruse juures on vägagi positiivne see, kui õhuke ta on. Kõigest 1,1cm. Seda ei ole üldse palju.

Oma ülisuure ekraaniga ei ole ta väga mugav ühe käega kasutamiseks. Saab hakkama, aga mitte kõige mugavam. Paremini tuleb telefoniga opereerimine välja, kui aparaat on kindlalt ühes käes ja siis teise käe sõrmega saad ekraanilt järge ajada.

Kahtlustan, et ma pole ainus, kes selliseid tähelepanekuid on teinud. HTC kodulehelt leiab, et nad on vahepeal valmis teinud HTC HD2’le järglase. Mudeli nimeks HTC HD mini. Sellise, mida kannatab ehk juba ka igapäevaselt kaasas kanda. Kaalu kõigest 110 grammi ja ekraan 3,2 tolli. Oluliselt taskupärasem.

image Kunagi kirjutasin, kuidas käepäraste vahenditega mobiilne WiFi ruuter ehitada. Selline, kust ühtest otsast tuleb mobiilne internet sisse ja teisest WiFi signaal välja. HTC HD2 on sellist imevärki aparaat, kus on WiFi ruuteri funktsionaalsus kohe sisseehitatud. Vaja vaid see võimalus telefoni menüüst aktiveerida.

Koos Microsoftiga on Windows Mobile operatsioonisüsteemile loomulikult antud väga hea toetus Windows Live ja Hotmail teenustele. Windows  Live Messenger on eelpaigaldatud ning sidudes telefoni oma @hotmail.com kontoga, sünkroniseeritakse sealt soovi korral kontaktid, kalender jne.

image Nagu viimasel ajal juba heaks tavaks on saanud, siis kontaktikirjed seotakse soovi korral Facebooki kontodega. Tekib see sama võimalus nagu HTC Hero’l, kus Facebookist tõmmatakse kontaktikirjele pilt lisaks ning lisatakse kontaktikirjetele nende inimeste viimased teated suhtluskeskkonnast.

HTC HD2 on oma võimaluste poolest tasemel. Samas sellised heal tasemel suure funktsionaalsusega võimekaid telefone on teisigi turul. Lõpuks saab määravaks ikkagi kasutaja enda personaalne eelistus. Võimalused, mida aparaadid võimaldavad on üha enam võrdsustumas. Maitse asi, kuidas kellegile mõni korpus või menüükujundus rohkem käepärane tundub.

Allpool põgusalt lihtsalt mõned kasutajaliidese pildid analoogsest funktsionaalsusest uuel HTC HD2’l ja vanal Apple iPhonel.

Ikoonidega peamenüü
image image

Numbrivalija
 image image

Kõik kontaktid aadressiraamatus
 image image

SMS vestlus
 image image

E-maili inbox
image image

Facebook
image image

Tarkvarapood
image image

Microsoft Excel. HD2l on olemas nii Microsoft Word, Excel, PowerPoint, kui ka OneNote.
image

Taskuarvuti
image image

Muusikapleieri “coverflow”. Ülemine pilt HTC HD2. Alumine iPhone

image
image

Helimärkmete lindistaja/diktofon
image image  

Kirjalikud märkmed
image image

Ilmateade
image image

Aktsiad
image image

Seaded
image image

Kellaaja muutmine
image image

Helinate määramine
image  image

Võrguotsing
image image

Hetkel ajutiselt vast kõige rohkem bling-bling Windows Mobile telefon, mis meie kaubandusvõrgus lettidelt kohe võtta.

Viide: HTC HD2 koduleht

6 kommentaari:

Tanza ütles ...

Endal sama telefon kolmandat nädalat näpuvahel. Eelmine telefon oli E51, seetõttu oli esimesel päeval pisut harjumatu kuid peale seda on kasutamine olnud puhas lust. Kindlasti tasub külastada lehte http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=531 kust saab erinevaid abiprogesid telefoni funktsionaalsemaks kasutamiseks, näiteks saab temast teha taskulabi, esiekraani 3 ikooni asemele saab teha 4-5 ikooni vastavalt soovile jne. Täna tundub E51 ekraan sigaväike ja harjumatu vaadata. Ühe käega on tõesti pisut ebamugav kasutada, parima tulemuse annab 2 käega kasutamine. Prose on tõesti kiire ja mingit uimerdamist ühegi asjaga pole. Kindlasti on telefonil paar puudust, mida võib ka kasutusmugavuse-harjumuste arvele kanda kuid neid on kõikidel. Ise olen rahul

Archie ütles ...

Omal HD1, st kapoti all hobujõudusid vähem, ent sarnane süsteem pärast tarkvara upgrade'i jookseb peal ja täiesti kasutuskõlblik on. Veidi on tunda, et ülejäävat ressurssi napib, HD2 siiski märgatavalt kiirem ilmselt. Olen katsetanud HD1 peal ka Androidi, aga praktikas kasutuskõlblikku versiooni veel pole - kaamera nt ei toimi ja akut sööb megakiirelt.

Janno R ütles ...

Ukumatult palju on sarnast iPhonega, ja ajalugu kordub, jälle kopeerib üks teist :D
Kuid tegelikult on HTC hea asja valmis teinud oma Sensega, ükskõik, kas win või Androidi peal.

Unknown ütles ...

Väga asjalik ülevaade, Oliver. Ise ka juba novembrist HD2 õnnelik omanik.

Tanza kommenteeritud XDA foorum on tõesti asjalik koht, kasutan isegi sealt mitmeid tweake. Näiteks: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=589305

Anonüümne ütles ...

Ülevaatei. d on huvitav lugedaMulle tehti ootamatu kingitus ja toodi Taist mini-iphone. Võin Oliverile testida anda, et ülevaade teha. (hoiatuseks teistele, et rämpsu reisilt ei ostetaks) Kas on soovi tutvuda?

Jaanus

Oliver ütles ...

Hei,
Tänan pakkumast, kuid ausaltöeldes on mul 24/7 juba mitmesuguseid tegevusi hetkel niivõrd täis planeeritud, et praegu ei ole võimalust veel üht telefoni ülevaatamiseks võtta.