teisipäev, 17. august 2010

Uus Sports Trackeri versioon Nokia telefonidele

Vähem kui nädalapäevad tagasi avati üks uus veebileht. Leht, mille valmimist ootasid tuhanded entusiastlikud spordihuvilised Nokia kasutajad. Avati Sports Trackeri uue välimuse saanud veebiteenus ning lasti välja Sports Trackeri uusim tarkvaraversioon Nokia telefonidele. 
image 
Sports Tracker on väikene programm, mis töötab Nokia telefonidega ning millega on võimalik salvestada ning jagada oma sportlike või vähem sportlike sooritusi.

Sports Trackeri kasutamine koosneb kahest osast. Üks on Sports Trackeri programm sinu telefonis, mis tegeleb treeningu ajal andmete salvestamise ja kuvamisega. Teine osa on Sports Trackeri veebiteenus, kuhu saab telefoni salvestatud treeninguid üles laadida ning teiste kasutajatega jagada.

Veebilehel on veel omakorda võimalus koostada statistikat ja näha detailsemat infot iga treeningu kohta. Kui sul on GPS telefonis, siis lisaks treeningu kestusele ja läbitud vahemaale salvestatakse ka treeningu toimumise asukoht, keskmine kiirus jne. Jooksmise või kõndimise puhul on Sports Trackeris isegi sammulugeja olemas. Hiljem saad vaadata, mitu sammu astusid ja mis oli sammutihedus minutis.

image Telefoni paigaldatav programmi uus versioon on puutetundliku ekraaniga telefonidel saanud ühtlasi ka uue välimuse. Ühe vajutusega saad alustada uut treeningut, vaadata viimase treeningu detaile või muuta erinevaid seadeid. Pisiasi, millele ma varem polnud isegi mõelnud, kuid mis samas on täitsa tore jupp tarviliku infot, on see, et esiekraanil näidatakse seda, mitme tunni või minuti pärast plaanib päikene loojuma hakata.

Eile, kui võtsin uue Sports Trackeri spordirajale kaasa, näitas telefon, et päikeseloojanguni on aega sportida vähem kui kaks tundi. Treeningu lõpetasingi just hetkel, kui päike oli puude taha vajunud ja telefon näitas, et päikeseloojanguni on jäänud vaid loetud sekundid.

Väikene doos reklaami on samuti oskuslikult paigutatud esiekraanile. Nimelt on Sports Trackeri inimesed alustanud koostööd Soome südamelöögiandureid tootva firmaga Polar. Nende kodulehelt saab osta südamelöögianduri, mis töötab koos sinu telefoniga. Seega on võimalik otse telefoni ekraanilt vaadata oma hetkelist südamelöögisagedust. Varasemalt oli see võimalik vaid spets pulsikella olemasolul. Kui sul on telefoniga töötav pulsivöö olemas, siis teenuse veebilehele kantakse telefonist ka südamelöökide kohta käiv info.

Lootused ja ootused uue Sports Trackeri veebi osas olid suured. Lubati üllatada uute ja mugavate võimalustega. Nüüd, kui teenus on avalikuse ees, siis esmapilgul peale uue välimuse ja disaini nagu vägapalju uut lisandunud ei olegi.
image 
Suuresti tänu Facebooki massilisele levikule on lisatud sisselogimise võimalus oma Facebooki kasutajakontoga. Loomulikult on võimalik peale treeningut otse telefonist treeningu andmed automaatselt oma Facebooki seinale saata. Proovisin järgi. Toimib. Lisatakse viide Sports Trackeri kodulehele, kust saab täpsemalt vaadata treeningu toimumise asukoha ning muud seonduvat infot.
image 
Juhul, kui sa oled seiklusrajal vahepeal telefoniga pilte klõpsinud, siis leitakse needki telefonist ning soovi korral laetakse automaatselt veebikeskkonda üles ja lisatakse treeningandmete hulka. Samas kaardil kuvatakse fotoka ikooniga tähistatult piltide tegemise asukohad.
image 
Kui sul mingi hetk on ühesorti treeninguid juba teatav hulk kokku kogunenud, siis on võimalik ka väikest statistikat vaadata. Sain teada, et ma olen koos telefoniga jooksnud kokku ligi 150km.
image 
Lisaks oma treeningute statistikale on sul võimalik pilk peale visata sellele, millega teised Sports Trackeri kasutajad tegelevad. Saad kaardilt valida piirkonna, mis sind enim huvitab ning näha, kes ja mis sporti antud piirkonnas viimati on teinud. Valides huvitatud piirkonnaks Tallinna, siis paistab et päris palju on meil siinkandis selle teenuse kasutajaid. Pildil ongi valitud linnaks Tallinn ja värviliste mummudega on näha erinevate kasutajate erinevad treeningud üle linna. Värviliste mummude peal klikkides saad siis juba täpsemalt näha, mis sorti treeninguga oli tegu ja muid treeninguga seotud andmeid.
image 
Sports Tracker teeb füüsilise liigutamise tehnikahuvilistele ehk natukene atraktiivsemaks. Tekib sotsiaalne element juurde. Saad väikestviisi treeningpäevikut pidada ning teised teenusekasutajad on motivaatoriks enesegi liigutamiseks. Üks lisavõimalustest, mis annab niigi suurepärastele Nokia telefonide kasutamisele lisandväärtust juurde.

Lühike tutvustav videoklipp Sports Trackeri kasutamisest ja selle erinevatest võimalustest:

Sports Tracker on allalaetav Nokia OVI tarkvarapoest.

Viide: Sports Trackeri koduleht

5 kommentaari:

Aivar ütles ...

Kas sealt saab kuidagi andmeid välja ka exportida? Ma kiirel üle vaatamisel ei pannud tähele.

Ja soovita mõnda head väikest (helistamise) telefoni, mis sellega suudab hakkama saada? :) Neil on enda lehel ka telefonide list, aga ma ei jõua neid kõiki üle vaadata.

Oliver ütles ...

Lihtne telefon helistamiseks oleks vast C5 -> http://europe.nokia.com/find-products/devices/nokia-c5-00

Telefonis olevast SportsTrackeri aplikatsioonist sai minuteada *.kml ja *.GPX formaadis seda infot salvestada. Kunagi ammu proovisin seda Google Mapsi peale saada ja siis justkui toimis. Pole hetkel seda N97 mini käepärast, et ise järgi vaadata, aga kunagi vähemalt oli telefonist exportimine olemas.

Unknown ütles ...

Äkki seletad mida need formaadid tähendavad. Ja kui tahan seda faili Google Mapsi saata pean ilmselt seal kontot omama

KevinK ütles ...

Olen tubli sportlane ja avastasin endi jaoks ka selle applicationi, aga pole julgend trenni minna kuna pole õrna aimu mis raha see asi nõuab, ehk siis kasutan muidu ise teleyhte aga ei tea kust võiks saada kõige paremat informaatsiooni, kui palju see kasutamine või asi maksab, muidu väga 5+, äkki teate isegi ?

Oliver ütles ...

Hei Kevin,
Mõistlik oleks, kui su telefonile on võetud kasvõi väikene mobiilse interneti pakett. Siis ei juhtu seda, et mobiilse interneti kasutamise eest ülaatuslikult suur arve võib tulla. SportsTrackerit on siis lõbus kasutada, kui hiljem saab trennid internetti laadida. Seda on hea teha üle mobiilse interneti. Ma ei oska öelda palju see progamm kilobaite või megapaite täpselt kasutab info üleslaadimiseks, kuid igaljuhul internetipakett peaks olemas olema. Siis on muretu. Pealeagi need on tänapäeval juba päris soodsaks läinud.