reede, 8. aprill 2011

Samsungi Smart TV nutitelerite tutvustus

Telefonist sai nutitelefon, telekast sai nutiteler. Juhtusin eile üritusele, kus Samsung tutvustas ühel ja samal hetkel kolmes Balti riigis oma uusi Smart TV võimekusega telereid. Maakeelselt siis vast juba moodsamalt öeldes Smart TV nutitelereid. 
Samsung Smart TVMõned aastad tagasi tulid Samsungi telekad internetivalmidusega. Viskasid juhtme järgi, said ilmateadet ja YouTube vaadata. Nüüd vahepeal on asi natukene edasi arenenud ja kogu selle internetiseeritud telekate teema on saanud omale koondnime Smart TV.

Tõepoolest tarkust on tal oluliselt rohkem, kui mu 51cm Beko kineskoopteleril, mille funktsionaalsus jääb peamiselt kanalite vahetmise ja helitugevuse reguleerimise juurde. Sama moodi nagu praegused nutitelefonid on oluliselt targemad, kui kunagised mobiiltelefonid, millega sai peamiselt vaid helistada ja lühisõnumeid saata.

Smart TV puhul on toodud teleritesse juurde suhtluse moment. Ei ole tegemist enam pilgalt ühepoolse kanaliga, kus vaatad tuima näoga seda, mis antennikaablist pildinäitajasse lastakse. Smart TV puhul on niigi üliõhukesse telekakorpusesse veel natukene arvutusvõimsust juurde pressitud ning suurel nutiteleri ekraanil saad külastada interneti veebilehti nagu arvutis. Vaadata Facebooki seinale või chättida GoogleTalkis. Seda kõike siis teleka vaatamise ajal veel ühe kõrvaltegevusena, kui film peaks vahepeal igavaks minema.

Kodukasutajatele ei ole vist enam müügil sülearvuteid, millel ei oleks ekraani kaane sisse ehitatud veebikaamerat. See on tänapeval justkui elementaarne arvuti osa. Skype videokõnede hulk kasvab meeletu kiirusega igal aasta. 
Skype for TVLõpuks ometi on hakatud seda sama veebikaamerat ka telekate külge ühendama. Hetkel veel lisavarustusena, kuid võibolla mingi hetk saab sellest teleritesse sisseehitatud funktsionaalsuse standard, mis on igas nutiteleris. Igaljuhul Samsungi uued Smart TV nutitelerid on tänu veebikaamerale võimelised Skype hääl ja videokõnesid tegema. Just seda demoti Samsungi pressiüritusel esimesena. Muljetavaldav iseenesest. Kiire interneti korral on pildi- ja helikvaliteet suurepärased.

Smart HUBSmart TV sees elab Smart HUB, mis on koht, kus elavad nutiteleri aplikatsioonid. Natukene analoogsed nutitelefonide Widgetitele. Pisikesed programmid, mis käivad internetist infot kogumas ja seda siis ilusasti kujundatult ekraanile kuvavad. Eestlaste rõõmuks oli tehtud BC Kalevi widget, mis näitas kovpallimeeskond Kalevi viimaste mängude tulemusi ning tulevate mänguda ajakava. SmartHUB'i sees on siis oma Samsungi App store, kust saab widgeteid lisaks telekasse juurde laadida.

Varasemalt mainitult on telekas sees ka veebilehitseja ja Google otsing. 
Smart TV veebilehitsejaIseasi muidugi kui mugav neid telekast kasutada on. Eks ta ole harjumise asi, et telekapuldiga mööda veebilehti navigeerida. Esmase proovimise käigus sai erinevate veebilehtede näitamisega hakkama ja Flash videod mängis ilusasti maha. Legendaarsed veebiportaalid, mis on palistatud äärest ääreni flash banneritega, võtsid teleka veeblehitseja mõtlikuks. Jaks hakkas raugema, kui ühtäkki oli vaja väga mitut flashi animatsiooni samaaegselt ühel lehel jooksutada. Flash bannerid hakkasid liikuma väga hüplikult.

DLNA, AllShare ja 3D on teemad millest saaks pikemalt rääkida täiesti eraldi teemadena, aga samas kõik nad olid neis uutes telerites olemas ja toimis ilusasti. Pildid ja videod liikusid juhtmevabalt telefonist ja fotokaamerast suurele teleriekraanile ilma vähimagi probleemita.

Natukene jäi mulje, et nutitelerite areng on samades kingades, kus suurusjärk 5 aastat tagasi olid nutitelefonid oma widgetite ja esimeste interneti sisuteenustega. Nad hakkasid vaikselt tekkima, kuid neid ei olnud veel kõige mugavam kasutada. Funktsionaalsuse poolest justkui kõik toimib, aga kasutajaliides ja kasutuskogemus tahab veel järeleaitamist või harjumist.

Natukene unistades jõuti kiirelt teemadeni, et mis oleks kui Microsoft Kinect'i kaamera oleks teleka küljes ja selle abil saaks käeviibetega kanaleid vahetada või veebilehti sirvida. Või kui telekapult reageeriks ühtlasi samamoodi kui Nintendo Wii pult, millega hiirekursorit ekraanil liigutada. Nutiteleritel on kõvasti arenguruumi ja see on kindlasti valdkond millel on huvitav silma peal hoida.

Viide: Samsung Smart TV

Hiljem kodupoole kõndides tekkis väikene segadus ja mitmeid küsimusi.

- Kas teler saab olema personaalne seade või jagatud seade?
- Kelle Skype või Google Talki kontoga peaksin ma sinna sisse logima?
- Kui ma teleka kinni panen, kas siis logitakse mind automaatselt välja või teised kasutajad saavad minu kontot edasi kasutada?
- Kas telekale peaks tegema üldise Skype konto nagu kunagi olid lauatelefonid, mis olid sisuliselt seotud korteriga kuhu telefonijuhe toodi? Helistad suurde tuppa ja võtab kõne vastu see kes parasjagu kodus on?

Personaalarvuti kasutamine on mind kuidagi isekaks teinud. On minu kasutajakonto ja asjad ning arvutit jagades saavad teised Guest kasutaja alt sisse logida, kui tahavad arvutit kasutada.

- Kas teleka sisselülitamisel peaks ka alguses kasutajate valik olema, kes parasjagu telekat asub kasutama ning selle järgi pannakse kasutajaeelistused paika?
- Või siiski telekat vaadatakse üheskoos ilma erinevate kasutajaprofiilideta? Seni pole see tavaliste ja lihtsate telekate puhul väga teemaks olnud, aga nüüd kui tekib teleka vaatamisel ka seotus erienvate sotsiaalvõrgustike ja suhtluskeskkondade kasutajakontodega, siis justkui tekiks probleem? Kõik teleka kasutajad käivad ühe inimese Facebooki seinapostitusi lugemas nutiteleri vahendusel?

 

Kommentaare ei ole: