neljapäev, 30. november 2006

Nokia 7390 L’Amour



Kõigist teistest toredatest Nokia telefonidest on kindlasti ühed silmapaistvamad L'Amour sarja "aksessuaarid". Graveeringud korpusel, nahaga kaetud telefoni tagumine külg ning riidest kaelapaela sisse peidetud hands-free annavad tunnistust sellest, et tegemist ei ole päris tavalise mudeliga. Sihtgrupp on eelkõige naisterahvad ning kinnitust lisab veelgi see, et antud toodet valmistatakse vaid kahes värvitoonis, Bronze Black ning Powder Pink
Lisaks silmatorkavale välimusele on tegemist ka tehniliste näitajate poolest vägagi arvestatava aparaadiga, võttes enda kanda esimese naisterahvastele suunatud L'Amour sarjas oleva 3G telefoni vastutusrikka koorma.  , aga riidepoest uusimat kollektsiooni sõbrannadele näitab videokõne abil juba päris edukalt.


Korpus: Päris ehtne nahk telefoni tagumisel küljel oli üllatavalt mõnus käe all katsudes. Lisaks heale tundele käes pakub korpust kattev nahk kaitset kriimustuste eest näiteks telefoni autos kasutades, kus üldjuhul üleni plastikust korpused kipuvad plastikust armatuurlaual eriti hästi libisema ning seetõttu ka kriimustatud saama.
Kuna telefoni klapil on kaks ekraani, suur sisemine ning natukene väiksem välimine, siis küllaltki palju enimkasutatavaid lisavõimalusi saab juhtida ilma telefoni klappi avamata. Raadio, muusikapleieri ning fotoka juhtimine on võimalik täiesti ilma telefoni klappi avamata kasutades vaid juhtnuppe välise ekraani allosas.
Numbriklahvistik on selge ja suur ning nuppudele vajutused pehmed ja vaiksed. Ka pimedas ei teki õigete nuppude leidmisega probleeme. Segadust võib vaid tekitada helistamise ja kõnest keeldumise nuppude märgistus, ehk puudub tavapärane värvidega või telefonitoru kujutav markeering.
Kuna 3G telefonid on teada tuntud akusöödikud siis sisemise ekraani ülaosas kohe väikese videokõne kaamera kõrval on üks teinegi väikene optiline silm. Selle väikese silma eesmärgiks on mõõta ümbritseva keskkonna valgusolusid ning seejärel vastavalt valgustugevusele reguleerida ekraani taustavalguse tugevust, mille tulemusena päevavalguses telefoni kasutades peaks saavutatama mõningane energia kokkuhoid ekraani taustavalgustuse arvelt.


Ühendused: Lisaks Bluetooth Ja Infrapuna võimaluse on lisatud võimalus arvutiga muusika, piltide, videoklippide ja kalendrikirjete sünkroniseerimiseks kasutada kõige tavalisemalt USB kaablit. Kahjuks küll ei oska telefon end läbi USB kaabli laadida. Ka hands-free kõrvaklappide ühendamisel on loobutud suurest ja laiast pistikust mis siiamaani on valdavalt Nokia telefone kaunistanud ning kõrvaklapi võib nüüdsest pista 2.5mm kõrvaklapipessa. Natukene tüütu selle toreda lahenduse juures on aga see, et 2.5mm pistikut kasutavad väga vähesed kõrvaklapid ning "tavaliste" klappide kasutamiseks tuleb siiski veel 2.5mm -> 3.5mm ülemineku konverter juurde hankida.


Lisaseadmed: Telefoniga tuleb komplektis kaasa päris mõnus juhtmega hands-free seade ning käekett. Käekett sellesmõttes, et kui tavaliselt parimal juhul pannakse telefoniga kaasa riidest või nahast randmepeal, siis sellel mudelil on aksessuari kandmiseks kaasas suisa hõbedane kett, koos väikese hõbedase Nokia embleemiga. Ma ei proovinud küll seda randmepaela/ketti kasutada, kuid tundub, et kotis või taskus kandes võib see metallist kett kitsastes oludes telefoni korpust kriimustada.
Hands-free on ise lihtne. Juhtpuldil on vaid kõne vastamise/lõpetamise nupp. Hääletugevust ning lugusid edasi tuleb valida telefonilt. Võimalus on ka kasutada ka häälvalmist kuid nagu kasutusjuhendki ütleb, siis mürarohketes keskkondades ning hädaolukorras ei pruugi see hästi töötada. Kesklinna tänavatel kõndides kahjuks tegi kõnetuvastaja siiski vigu ning tahtis nii mõnelgi korral valele inimesele helistama hakata. See, et kõrvaklapi juhtmed on paela sisse punutud, on vägagi mõnus. Märgatavalt pehmemad ja külma ilmaga kaela vastu minnes soojemad. Selleks, et rõhutada L'Amour sarja veelgi igas detailis, on ka kõrvaklapi klappidele sisse joonistatud temaatilised graveeringud, samuti nagu on see telefonikorpusel.


Sisu: Kasutajaliidesel on tegu Symbian S40 seeria telefoniga, mis passib vähe hästi kasutajale kes ei taha, et telefon liialt keeruline oleks, kuid samas pakkudes mugavalt ja kiirelt ligipääsu kõigile enimkasutatavatele vahenditele. S40 kasutajad võivad rõõmustada selle üle, et neil on lõpuks ometi äratuskell, millel saab päevade kaupa valida, millal hommikuti heliseda ja millal mitte. S60 Symbianid ei oska seda siiamaani standarvarustuses teha ja nii mõnelegi on see müstika, miks Nokia ei ole siiamaani korraliku äratuskella aplikatsiooni telefoni sisse ehitada. Eriti laiskadele ärkajatele on ka loodud võimalus, kus saab suisa ise valida mitme minutilise intervalli tagant äratust korratakse.
Menüüde kasutusmugavusele aitab ka kindlasti kaasa 2.2 tolline suur ja selge ekraan, mille värviteemad (Themes) on naiselikult ning L'Amour sarjale omaselt glamuurse ning kunstipärase olemisega.
Üldiselt on telefoni kasutada lihtne ja mugav, kui sa oled ka varem Nokia telefonidega kokku puutunud.


Foto/Video: Hiiglama suuri 3MPix pilte ning kuni 640x480px videolõike on võimalik selle moodsa aparaadiga salvestada. Autofookus, mis teravustab pilti keskpunktile tõesti toimib ja on täiesti kasutuskõlbulik. Küll aga nõuab hämarates oludes pildi teravaks ajamine üksjagu rohkem aega ja meelitamist ning kui pilt ka justkui näiliselt teravaks saadakse, siis hiljem arvutist tulemust vaadates pead kahetsusega nentima, et kolme megapiksli jagu on saadud säbrulist ja mürarohket pilti. Suurt pilti kordades väiksemaks muutes olukord läheb natukene paremaks ning kindlasti lõpptulemus on parem kui varasematel ilma autofookuseta fotosilmadel.


Videoklippi salvestades tekkis millegipärast ajutisi "stoppkaadreid" kus filmi hiljem üle vaadates oli näha kuidas hetkeks mõni kaader seisma jäi ning heli taustal edasi mängis. Kindlalt ei saa küll väita, et tegu oli telefoni salvestusveaga kuna hiljem ma antud 3GP formaadis videot ei proovinud teistes arvutites uuesti vaadata. Küll aga nõuab telefoni salvestav 3GP videoformaat mahamängimiseks kas Nokia Multimeedia pleierit mis on Nokia PC Suite koosluses või sobib ka QuickTime Movie Player mis tuleb koos populaatse Apple iTunes tarkvaraga.


Nii pildistamine kui ka filmimine on võimalik ilma telefoni klapp avamata ning sel puhul on tõesti tunne, et sa kannad hoopis väikest ja elegantset fotokaamerat kaasas mitte telefoni, sest fotograafi poole jääb telefoniklapil asuv väline ekraan mis näitab pildi eelvaadet, samas võimaldades muuta erinevaid fotokaamera seadeid. Täpselt nagu tavalisel digikaameral.
Fotokaamera käima lülitades on välk alati automaatses rezhiimis ning talviselt hallides valgusoludes proovib alati ka võimalusel sähvatada. Meetri või poolereise kaugusel asuvad objektid valgustab ära täitsa ilusasti.


Raadio/Muusikapleier: Telefoniklapi välimisel ja pealmisel poolel on kolm väikest nuppu mille abil saab lihtsalt ja mugavalt juhtida nii raadiot kui muusikapleierit. Samas väikene ekraan pakub piisavalt informatsiooni, et näha igal hetkel milline lugu parasjagu mängib ning mis kell parasjagu on. Raadio kuulamise eelduseks on muidugi hands-free külgeühendamise võimalus, kuid kui see toiming on tehtud, siis vähemalt Tallinna kesklinnas leidis probleemideta väga kiirelt natukene alla 20'e raadiojaama vaid mõne hetke jooksul.
Kõrvaklapid pakuvad hea kvaliteediga heli ning vajadusel saab ise ekvalaiserit reguleerida kui tundub, et bassidest või kõrgematest helidest jääb natukene puudu.

Aku kohta oskan hetkel vaid niipalju öelda, et praegu on kolmanda päeva õhtu ja viimased 5 tundi on telefon teada andnud, et aku saab kohe kohe tühjaks. Selle kolme päeva jooksul on umbes 3 tundi muusikat kuulatud ning 25 minutit GSM võrgus räägitud.


Kui ma oleksin naisterahvas ja minu jaoks oleks oluline olla hirmus stiilne, edev ja glamuurne, siis see telefon oleks 3G Nokiate seast väga hea valik. Miinuspoole peale tooks telefoni kaalu ja suuruse. 115 grammi tänapäeval telefoni kohta oleks justkui natukene palju, kuid samas ega väga palju kergemaid ning sama edevaid 3G telefone naljalt ei leia.
Telefon on müüki kavandatud selle aasta neljandasse kvartalisse, ehk siis poelettidelt võib teda leida õigepea.


Viide: Vaata pilte telefonist igapäevaelus - Live photos of Nokia 7390
Viide: Väga põhjalik telefoni ülevaade inglise keeles - Review of GSM/UMTS-handset Nokia 7390
Viide: Nokia 7390 tutvustus tootja kodulehel
Viide: Vaata Nokia 7390 kõiki tehnilisi omadusiViide: Pressiteade: Style with substance: tribal art, ethnic decoration define the latest models of Nokia's L'Amour Collection

Kommentaare ei ole: