laupäev, 4. november 2006

Salomon Mega Trek 6 LTR GTX

Ligi kaks aastat kestnud matkasaapa saaga sai täna ootamatu lõpu. Ei vasta see väga tõele, et Helsinki kaubandusvõrgus leiduks justkui rohkem ja suuremaid saapaid. Niipalju kui ma jõudsin InterSpordist ja Stadiumist läbi joosta oli jalanõude mudelivalik võibolla vaid natukene suurem kui meil Eestis, kuid iga tootja popimad mudelid on meil sama hästi esindatud kui seal. Ei võta nemadki kõige suuremaid numbreid alati poodi, sest niipalju kui ma mõnda moodsamat saapamudelit vaatasin siis saada oli ikka vaid kõige rohkem 47 number saapaid.

Täna astusin korraks A&T Spordist läbi, et uurida kas on juba uut kaupa tulnud ning sealhulgas tellitud suusasaapad, kuid tulemus oli hoopis see, et juhuslikult olid poodi sattunud ühed mulle jalga mahtuvad Salomoni matkakad.
Mitte päris need mida ma ise letilt valinud oleks, aga sellise suurusega jalatseid ostes pole nagu suurt eriti valida niikuinii. Peaasi et varbad sisse mahuksid. Eelmine aasta ei saanud üldse sobiva suurusega matkasaabast. Isegi kui suurust oleks, siis tihtilugu on see jama, et millegipärast tehakse saapad ninast nii kitsad, et varbad ei taha mitte ära mahtuda.
Tobe on näha neid naisterahvaid kelle varbad on kõveraks kantud, sest mood nõuab nii. Ma veel naiivselt usun, et peab olema võimalik leida selliseid jalanõusid mis on mugavad ja jalakuju järgivad.

Tootja on suunanud selle mudeli kui every type of backpacking. Enamvähem samaks otstarbeks ma ta valisingi. Aastaringselt metsa all kolamiseks.
Tehnilise poole pealt peaks tegu olema sellise saapaga millega peaks/võiks ideaalis ikka pikki aastaid käia nii, et saapa omadused oluliselt ei muutu. Elame-näeme.
Tegu minu esimeste Gore-Tex membraaniga saabastega mis kuulujutu järgi kannatavad korraks väiksemast vetevulinast läbi astuda nii, et suuremat häda ei sünni ning tald olevat materjalist (Mountain Contagrip™) mis kannatab nii mitmeidki kilomeetreid mahakõndimist enne kui kulumisemärke ilmutama hakkab. Koperdajatele ning kivide vahel turnijate jaoks on saapa nina tugevdatud, et mitte varbaid ära lüüa. Sisetald on antibakteriaalne OrthoLite®. Saapa keel on kuni saapa ülemise ääreni tehtud selliselt, et ei miskit prahti ega vett saapa sisemusse ei satuks.
Tore featuur paelade sidumiseks on miski Self-locking eyelets süsteem, mis peale paelade kinnitõmbamist lukustab nad aasadesse ära, nii et nad ise tagasi ei libiseks.
Peale esimest 12362 sammulist väikest õhtust jalutuskäiku ja saapa sissekandmist on muljed positiivsed. Uuele saapale natukene jäigad ning saapa keel hõõrus ühel jalal natukene kuna keele ääred lähevad volti kui saabas kinni tõmmata. Võimalik, et minu imelikust sammust tingituna tõmbasin vahel harva ühe jala sisekanda vastu teise jala sisekanda mis oli natukene ebamugav kuna saapal on kanna osas miski kummist rant tootja logoga ning kui need mõlemal saapad kokku puuduvad siis takerduvad üksteise taha.

Vabatahtlikult oleks poest võtnud sama mudeli Light versiooni, kus saapa pealismaterjaliks olev nahk on asendatud juba natukene moodsama ning kergema Gore-Tex veekindla kangaga. Väidetavalt ei vaja selline saabas muud hooldust kui vaid seda, et peale kasutamist suurem muda puhta veega maha pesta, sest mingeid eri vahasid või kreeme veekindluse tõstmiseks enam peale määrida vaja ei ole.

Viide: Salomon Mega Trek 6 Leather Hiking Boots
Viide: Salomon MTREK 6 LTR GTX

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ning kuidas muljed on praeguseks? Plaan ka miskit saranst osta, otsing tõi siia lehele :)

Oliver ütles ...

Kui võimalik, võta vast samast saapast see kergem mudel. Nahk peab küll väga hästi vastu, kuid ega see kergem tehis materjal ka väga palju halvem ei tohiks olla, kui just kivistesse mägedesse väga palju ei satu. Saapad on head. Keel on natukene paks ja pikema käimise peale tahab natukene vastu jalasäärt hõõruma hakata. Sõltub sellest, kui kõvasti ja kuidas paelu siduda. Üks saabas käib ninast väikese varba peale, aga see on pigem varba enda isikupärast tingitud. Teipimine aitab pikema matka puhul.

E:r ütles ...

Postitusest on küll aastaid möödas, aga kommenteerin ikka.

Ostsin ise umbes postitusega samal ajal kergema mudeli samadest saabastest (GoreTex naha asemel).

Olen nende saabastega käinud aastaid, sh Itaalias Alpides, Norras Lofootides, Künnapi Alpinismiklubiga Astangul ronimas, Eestis sügisel-talvel lumes matkamas (näiteks 2009/2010 aastavahetusel 10h matk lumes) ja need saapad töötavad küll.

Need pole ilmselt kõige kergemad ega näiteks mägedes käimiseks kõige spetsiifilisemad, aga see-eest on minu jalas aastaid kestnud ja lihtsama vajaduse hästi katnud.

Oliver ütles ...

Tol hetkel oleks isegi tegelikult need kergemad jalatsid valinud, aga ei olnud minu numbrit. Nahast versioon on siiani täiesti edukalt "kummikuid" asendanud. Vihmas, mudas, lörtsis.