teisipäev, 9. jaanuar 2007

iPhone: Järgmise aasta jõulukink valitud?

Vabandust, aga see aparaat rokib küll korraks sokid jalast ära.
Ma nüüd natukene aega vaimustun sellest mida Apple mehed mobiiltelefoni pähe müüma hakkavad.

Lühidalt, mis see siis on ja miks ta korraks sokke jalast ära venitab:
Every once in a while a revolutionary product comes along that changes everything. One is very fortunate if you get to work on just one of these in your career. Apple has been very fortunate that it's been able to introduce a few of these into the world. In 1984 we introduced the Macintosh. It didn't just change Apple, it changed the whole industry. In 2001 we introduced the first iPod, and it didn't just change the way we all listened to music, it changed the entire music industry.

Well today, we're introducing THREE revolutionary new products.
1. The first one is a widescreen ipod with touch controls
2. The second is a revolutinoary new mobile phone.
3. And the third is a breakthrough internet communications device.


Ei mingit ebamugavat, ilmepisikeste plastik nuppudega klaviatuuri sinu nutitelefoni allääres. Neid oli niigi ebamugav kasutada. Need kes seda mõistsid, tegid telefonid ja PDA'd puutetundliku ekraaninga ning lisasid puutepulga (Stylus'e), kuid ega see olukorda oluliselt paremaks muutnud. Apple tahab oma telefoni juures kasutada parimat osutusseadet eales, sinu enda sõrmi. Ei mingeid nuppe ega pulkasid.

Kui sa tead mis on "Mouse Gestures", siis iPhone omab patenteeritud mitmesõrme "näpuviipeid"? (gestures). Aseta kaks näppu ekraanile ning liiguta neid üksteisest eemale. Zuuuuum, ja juba sa suurendasidki märkamatult pilti. Uskumatult mugav.

Kui siiamaani teati Apple Mac'idel jooksvat OS X operatsioonisüsteemi kui midagi väga intuitiivset ning kasutajasõbraliku, siis nüüd on võetud see sama intuitiivsus ning kasutusmugavus ning pandud jooksma uude iPod-fotoaparaat-fotoalbum-telefon-internetilehitsejasse.
Esmapilgul tundub, et see oleks justkui aastaid tulevikust võrreldes sellega mida teised mobiiltelefonide tootjad siiani on teinud.
"People who are really serious about software should make their own hardware. So we're bringing breakthrough software to a mobile device for the first time."


See väikene, kõigest 11mm paks, 3.5 tollise puutetundlikuga ekraaniga Asi omab vaid ühte nuppu - Home. Tal on sees kolm nutikat sensorit, millest üks saab aru sellest kui sa tõstad telefoni kõrva juurde, et rääkida iPhone'ga kui telefoniga, mille puhul lülitatakse välja puutetundlik ekraan nii, et sa kõrvaga ei hakkaks samal ajal kogemata numbreid valima ning pole ka mõtet ekraanivalgustusega kõrva seestpoolt valgustada. Päris jube mis sealt teinekord paista võib.
Teine sensor mis on juba igal tänapäevasel viisakamal mobiilil sees, ehk valgustundlikuse sensor mis vastavalt valgusoludele osakab ekraani heledust reguleerida, et tagada parim pilt antud valgusoludes ning kolmandaks on accellometer mis ka järjest enam leiab kodu mobiiltelefonides, ehk nutikas sensor mis suudab otsustada mispidi sa parasjagu aparaati käes hoiad ning siis vastavalt ekraanipilti "õigeks" keerata.
Telefoni kasutad pikkupidi (Portrait), filmi vaatad aga laiekraanilt (Landscape).
Täpselt nii kuidas parasjagu mugavam on.

Mitut erinevat viisi sa tead kuidas on võimalik telefonis klahvilukku maha saada? Hirmus.
Igal telefonil on omad nipid. Vajuta ja hoia tärni (*) all. Vajuta Ava ja seejärel tärn. Vajuta tärn, siis Yes või helistamise nuppu jne.
Õudne.
Igaüks mõtleb ikka oma keerulise kombinatsiooni välja. Nii tegi ka Apple. Klahvilukk käib maha vaid sõrmega pikalt üle ekraani libistades.

iPhone'l on kõik senised iPodi funktsioonid ning enamgi veel. Ka uuesti iTunesist päris AlbumCover flow võimalus, kus muusikalugu valides kuvatakse sulle terve rida plaadiümbriseid, mille seast lemmik artisti saad välja valida. 8Gb peaks esialgu päris piisav olema, et mõned muusikaalbumid taskusse pista.

SMS'i saatmisest on uue kasutajaliidesega saamas rohkem midagi chättimise sarnast, kus on kerge ülevaadet omada kogu vestlusest mis sõnumite vahendusel on edastatud.

Sõnumeid vahetada on tore, kuid siiski natukene kulukas. Las need SMS'id olla.
Meil on ju telefonis ka WiFi, EDGE ning toetus kõigile enamlevinud e-maili protokollidele. E-maili saata on palju odavam.
Internetisuhtluse poolelt veel lisaks igati vinge Safari veebilehitseja, Google mapsi kaardirakendused ning väikesed Widgetid kasvõi ilmateate vaatamiseks.


Natukene eksinud suures linnas? Ehk leiab Google Mapsist abi.


Tundub tõesti väga ulmeline aparaat.


Natukene reaalsusesse tegasi tulles tuleb siiski nentida, et kahjuks homme sellele mänguasjale veel poodi järgi minna ei saa, sest see vinge aparaat pole veel saanud FCC (Federal Communications Commission)'i heakskiitu saanud ning natukene läheb veel aega kuniks kõik paberimajandus korda saab ning toote kasutajateni tuua võib.
Hind hakkab olema umbes 499 dollarit 4Gb mudeli eest ning 599 dollarit siis vastavalt 8Gb mäluga mudeli eest. Ameerikamaal tahetakse iPhone lettidele saada 2007 aasta juunis ning lootust on, et eurooplased võivad selle näpuvahele saada selle aasta neljandas kvartalis, ehk täpselt parasjagu jõulukingi ostmiste hooajaks.

Viide: Apple iPhone
Viide: Macworld 2007 coverage of Steve Jobs Keynote

aga iLife07, aga iWork07, aga Mac OSX Leopard?

5 kommentaari:

Oliver ütles ...

$499 või $599 + kaheaastane leping mobiilioperaatoriga. :)

Ja pole teada kes on euroopa partnerid ega paljusee siin maksma hakkab.

Anonüümne ütles ...

See on see mida järgmiseks vajan. Eelmine aasta alguses hakkasin ootama SE K800i, käisin iga nädal Elioni lehel piilumas, millal ta lõpuks müüki tuleb. Nüüd see aasta siis on samamoodi, kuid teine telefon. Ilus ja asjalik on see iPhone...

Anonüümne ütles ...

Oh teid hullukesi, nii kui apple mõne võimsa slaidishõu ära näitab kukub kohe pool maailma teda kiitma ja reklaamima. Kui Steve ütleks, et ta laseb kolme aasta pärast peeru siis vist ka oleks kohe kari inimesi kes seda haisu juba haipima hakkavad.
Oodake ikka enne aparaat ära ja otsustage siis kas on äge või mitte. Slaidishõul ja isiklikul kokkupuutel on ikka vaks vahet.

Tegelt ma ei saa aru kas tõesti peab kogu aeg mingi julla taskus olema, et esimesel võimalusel netti jooksta või meilidel vastata. Meilid ongi ju selliste asjade jaoks mis ei vaja kohest tähelepanu. Ja sellise asja pealt filme vaadata khm khm, väga absurd imho. Tänu nendele pleieritele ja muudele julladele on osad inimesed tänavatel muutunud zombideks kes käivad klapid peas tuima näoga ja kala pilguga ringi.. kole vaadata lausa vahepeal.

Ma ei imesta kui järgime "suur" asi on iplug - pista aga juhe pähe ja ole kogu aeg online, vahi filme ja kuula muusikat. Lisajullana glükoositilguti. Milleks üldse elu? :S

Anonüümne ütles ...

To Anonymous: Kui sinul ei ole sellist vajadust, et pidevalt netis olla, ei tähenda, et meil ka poleks. Ja miks kuradi pärast on vaja hakata kommenteerima (anonüümselt) seda, et meile see telefon meeldib, kuigi ei ole seda näinud ega katsunud. Ela oma elu ja lase end vähem häirida, sellest, millest teised huvituvad.

Oliver ütles ...

Ma usun, et ega mul endalgi selle edeva vidinaga peale suuremalt jaolt edvistamise midagi peale poleks hakata.
Põhiprobleemiks jääb pigem see, et kõigi nende edevate lisavõimaluste kasutamiseks pole nagu erilist aega ega kohta.
Aparaat inimesele kes on pidevalt kontorist väljas ning soovib meelt lahutada. Võibolla kui ma hommikul tund või rohkem rahulikult istudes saaksin ühistransporti kasutada, siis leiaks ka see iPhone kasutust, kuid see saaks eesti tingimustes reaalseks vast alles siis kui ma peaks ligi 80km kaugusele tööle käima ning eeldama, et ühistranspordis saab end nii mugavalt tunda, et väikest kaasaskantavat meelelahutust nautida.
E-mail on tõesti selline asi mida soovitada, et saada mulle info maili peale ning ma vaatan kui aega saan. Need mis on tõsiselt olulised saab kõik kiirelt telefoni teel ära aetud.
Küll aga jääb aku kestvus hetkel veel vägagi suure küsimärgi alla. Mida rohkem raadioid ühe seadme sisse panna seda kiiremini peaks see aku ka ühele poole saama. Kõik need lisavõimlaused on küll lahedad, aga siis enam mitte, kui vajadusel lihtsalt elektrivool otsa saab.
Tänased uued Nokia telefonid ei taha mitte üle päeva ilma laadijata toimida. Bluetooth, Wifi ja 3G võrgus kõned panevad tänapäevased mobiiliaku tootjad ikka tõsise katsumuse ette. Hetkel akud lihtsalt ei kesta.

Vajaduse tekitamisega on vist ka see värk, et ega seda vajadust enne otseselt ei ole kui see müügimeeste poolt kunstlikult tekitatakse.

Anonüümse kommenteerimisega on ka nii, et hea kui natukenegi vastukaja tekib, kuid ega see eriti viisakas vast ei ole kui seda ilma nimeta tehakse. Samas internetiajastu. Igaüks võib olla internetis täpselt see kes ta parasjagu tahab.
Igal ühel omad põhjused miks ta ei julge internetis oma päris nime all esineda.