kolmapäev, 28. märts 2007

Nokia E65 näpuvahel

  Viimasel ajal on tekkinud väikene sümpaatia "slider" ehk liugklapiga telefonide vastu. Eelkõige ikkagi praktilisest vajadusest. Neil on suhteliselt väikesele korpusele mahutatud küllaltki suur ekraan mis traditsioonilise telefoni korpuse puhul oleks tiba keeruline.
Mingil hetkel kui tuldi minu käest küsima millist head, kerget, võimekat ja head äriklassi telefoni ma soovitaks, siis julgesin kindlalt Nokia E50't soovitada või siis Nokia E70't kes kindlasti tahtis e-mailidele lisaks lugemisele ka vastuseid saata.

Kuid kõik mida tavainimesel võiks vaja minna oli Nokia E50 puhul ilusasti väikesesse kergesse korpusesse kokku pakitud. Häiris mind vaid E50'e imepisikene ekraan kuhu siiski suurt midagi ei mahtunud ning teksti pidi suisa luubiga lugema.
Eriti hädas olid need kes oli oma muidu igati tubli eelmise põlvkonna Nokia 6310i välja vahetamas. Teatavasti olid vanal 6310'l ilusad suured ja selged tähed ja numbrid lugeda.

E65 paistab olema kui väiksem ja kergem Nokia N80, mis on E-seeriale kohaselt natukene rohkem "business" kui N-seeria multimeedia suunitlusega mudelid.  Kui N-seeriatele pannakse üldjuhul suhteliselt mõistlikud fotosilmad võrreldes teiste mobiilimaaima telefonifotokatega, siis E65 on täpselt vahepeal. Natukene rohkem megapiksleid kui E50'l kui märgatavalt kasisem ilma välguta toetuseta fotosilm kui seda on Nokia N80'l.

Nagu ma varem juba mainisin, siis minu jaoks on E65'e puhul suur pluss suur ja selge ekraan. Tervelt 2,2tolline aktiivmaatriksiga QVGA-värviekraan (240 x 320 pikslit) mis suudab näidata kuni 16miljonit värvi. Seda on tõesti hea vaadata ja sinna mahub minu jaoks juba päris piisavalt infot. Põhimõtteliselt on seal ikka sama jutt mis muidu Symbianite aktiivsel ooterezhiimil ehk kalendrikirjed ja tegemata ülesanded, kuid E65'e puhul minu jaoks uus ja huvitav lahe asi on see, et ma näen ka samal "esilehel" mulle saabunud sõnumite ja e-mailide pealkirju. Varem ma justkui sellist võimalust pole kohanud. Enne oli lihtsalt ikoon, et uus kiri või sõnum on saabunud. Nüüd on samuti märge, et uus kiri on saabunud ning näidatakse ka ära kellelt see kiri on tulnud ning mis pealkirjaga.

Kõvasti promotakse E65'e puhul ise defineeritavaid nuppe klahvistikul, ehk eraldi on olemas nupp telefoniraamatusse sisenemiseks, nupp "oma rakenduse" käivitamiseks , nupp konverentskõne algatamiseks ning eraldi nupp kõne vaigistamiseks. Võibolla see kõik  on kuidagi kasulik, aga ei tea. Mina vähemalt ei oska nende lisanuppude peale eriti erutuda. Niikuinii saan ülemise aplikatsioonide riba ise defineerida ning samuti vasaku ja parema valikuklahvi. Iseenesest mugav, et ei pea menüüst hakkama kõne ajal "Mute"t otsima hakkama, kuid sõltub jällegi kasutajast. Ise pole väga tihit seda funktsionaalsust siiani vajanud.
Konverentskõnedega on jällegi see värk, et sõltub kindlasti konverentskõnesid haldavast süsteemist, aga mul on siiani märgatavalt lihtsam olnud telefoniraamatust konverentsi üldnumbrile helistada ning siis juba telefoniga tärnide ja trellidega edasi navigeerida vastavalt sellele millisest konverentsist ma parasjagu soovin osa võtta.

Kontori nimelises menüüs on sellise uus asi nagu Meesk.töö ehk uus meeskonnatööd hõlbustav rakendus. Idee selles, et loo oma telefoniraamatupõhjal grupid ning siis saad kogu grupile helistada, sõnumit saata, suhtluslogi jälgida jne. Tore võimalus, aga minuteda said hädapärast ka varem kontaktigruppe moodustada ning neile sõnumeid saata. Iseasi kas neile korraga helistada sai. Pole ise kunagi proovinud.

See ei ole küll midagi väga uut ega selle mudeli spetsiifilist, aga selline lahe võimalus on olemas nagu Häälabi, ehk telefon loeb sulle ette kus menüüs sa parasjagu oled ning mida sa teha saad, ilma et sa peaksid telefoni ekraani vaatama. Kõik nupuvajutused ja menüüs liigutamised loetakse eesti keeles ette. Lisaks sellele on ka võimalus, et saabunud sõnumid loetakse sulle ette, kuid selle funktsiooni miinuseks on hetkel tõsiasi, et eestikeelset ettelugejat veel hetkel saada pole ning inglise keelne Ellen või Martin loevad eestikeelset teksti ikka arusaamatult tugeva aktsendiga. See vist ei ole enam uudis, et kui keegi helistab sulle, siis telefon loeb sulle ilusasti telefoniraamatust ette kes sulle helistab.
Ma pole kunagi viitsinud eraldi inimestele erladi helinaid valida. Nüüd on kõigil üks helin, kuid ma saan siiski helisemise ajal juba kuulda kes mulle parasjagu helistab. Mugav.

Isiklik kiiks mis selle mudeli korpuse juures meeldib on nahk. Nimelt on telefoni korpuse tagumine külg kaetud millegi nahasarnasega ning see on käes minu jaoks tunduvalt mugavam, soojem, pehmem kui plastikust telefoni käes hoida. Isegi metallist korpusega N91 pealt üleminek plastikust N93i peale oli hetkeks harjumatult ebameeldiv. Plastik poleks nagu üldse "õige" materjal mida tahaks käes hoida. Nahk või metall on justkui hoopis midagi muud ja mõnusamat. Maitseasi muidugi.

Kellele "sliderid" meeldivad ja nutitelefoni oleks vaja, siis täitsa soovitan. Mõnus, õhuke, sisukas ja suhteliselt kerge. Nokia enda reklaamilausegi oli selle mudeli jaoks: Stiilne on olla sisukas.

Seda on see telefon tõesti.

Plussid:
+ Suur kontrastne ekraan
++ E-mailide ja sõnumite pealkirjad ekraanil
+ Nahast korpuse kate
+ Klaviatuur/nupud mugavad

Miinused:
- Fotosilmal puudub välk
- Diktofon lubab vaid 1 minuti salvestada
- Mälukaarti ei ole telefoniga komplektis. Parem mitte üldse kaarti kaasa panna kui panna mõtetult väikene kaart?

Viide: Nokia Eesti - Nokia E65
Viide: Nokia N65 Elioni e-poes
Viide: Nokia N65 elisa poes

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aitäh sisuka ülevaate eest. Mõnda aega olnud plaanis uus parem telefon soetada ja piilusin seni pigem N-seeria pille. Aga E65 paistab ka tegija tükk olevat.

Oliver ütles ...

Kui sul parasjagu ei ole välguga fotokat vaja ja N95'te ei jõua ära oodata, siis E65 tundub liugklapiga Nokiatest vähemalt minu jaoks hetkel parim olevat.