neljapäev, 22. märts 2007

Nokia N93i näpuvahel

Edev. OLED ekraan kaanel. Änks.

Võrreldes eelmise mudeliga ehk Nokia N93'ega on peale välimuse edasiminekut siiski vähe. Esimesena hakkab muidugi silma väga hea 2.4'' tolli 16 miljoni värviga ekraan. See on uutmoodi mõnus. Oma igapäevase Nokia N91 kõrval on kirkam ja rohkemate värvidega ekraan ikka kõva edasiminek. Ka Nokia E65 kasutab toda sama uut ja head QVGA TFT'd.

Numbriklahvistik on tehtud tasapinnaline ja pole kahjuks väga minu maitse. Nupud on küll suured ja lihtne on pihta saada, kuid nupu "käik" ehk allavajutamise teekond on harjumatult lühikene ning vajab päris palju survet, et nupp lõpuni alla vajutada. Ei ole väga mugav.

Mainitud väline OLED ekraan on muidugi muljetavaldav. Näitab kella, levi, akut, vastamata kõnet, saabunud sõnumit jne. Lisaks on veel võimalus miskit OLED tärnikest/tähekest ekraanile erksalt vilkuma/põlema  panna kui on tehtud vastamata kõne või jäetud sõnum. Ikka selleks, et sa kindlasti seda märkaksid, sest mingi aja möödudes läheb OLED tagasi pimedaks ehk säästurezhiimile ning ainult see värviline täheke jääb eredalt vilkuma. Ise sai valida mis värvi mingil puhul see täheke seal välisel ekraanil vilgub.

Menüüd on põhimõtteliselt kõik samad mis igal teised Symbian S60v3 operatsioonisüsteemiga telefonil. Ei midagi erilist. Triipkoodilugeja on juures ning QuickOffice ja muud käepärast tarkvara mida justkui võiks vaja minna. Menüüd on justkui natukene kiiremaks läinud kui vanal N93'l. Võrreldes Nokia N91'ga kihutavad menüüd ikka päris kiirelt. N91'e kõveketas on ikka vinge pudelikael kui tahad natukenegi telefoniga toimetada. Pool minutut kulub vast küll päevas, et Nokia N91'ga mõttepausist tingitud valget pilti vaadata ja kõvaketta "kõrra-kõrrat" kuulata.

N93i puhul on mulle väikene mõistatus ja arusaamatus see miks peab jälle kasutama vana miniSD mälukaarti kui terve ports uuemaid telefone tuli juba microSD kaartidega. Mõistatus number 2 on kasutuselolev igivana ja mulle isiklikult täitsa vastumeelt olev POP-Port USB 2.0 ühendusliides. Isegi vanal N91'l oli juba standard miniUSB olemas ja sobis iga suvaline mp3'e mängijaga või digifotokaga kaasasolev USB kaabel. Nüüd hakka jälle bluetoothi või infrapuna puudumisel mingit spets kaablit külge ehitama. Seda enam, et see kaabli ühendus on pandud telefoni küljele. Juhtmega käed-vaba seadet on ikka eriliselt tüütu niiviisi kasutada.

Telefon on selgelt paremakäelistele. Vasaku käega on ikka keeruline kasutada. Paremakäelistele on aga üks minu lemmik featuur lisatud. Parema pöidla alla, telefoni külje peale on pandud väikene joystick millega saab väga kiirelt ja mugavalt menüüdes liikuda. Natukene analoogne lahendus SonyEricssoni P seeria telefonide "jog dial" nimelisele kerimisnupule mis mulle ka hirmsasti meeldis. Kahjuks ei saa selle joystikuga ega mõne kõrvaloleva nupuga kiirelt ja mugavalt  menüüdest tagasi välja liikuda.

Ta on kindlasti väga hea ja suurepärane telefon, aga ma ei päevaga veel õppinud kuidas ühe käega oleks võimalik kõnedele vastata. See telefoni klapp ei avane mul veel kuidagi ühe käega. Kahe käega kõne vastuvõtmine on tänapäeval minu jaoks juba liialt keeruline.
Võimalik, et seda helistamisvõimalusega videokaamerat-fotoaparaati polegi tehtud otseselt helistamiseks, sest reklaamid räägivad vaid DVD'le ligilähedasest videokvaliteedist ning 3.2MPix fotosilmast mida optiliselt abistavad Carl Zeiss Vario-Tessar läätsed. Pigem edev meedia salvestusseade kui igapäevane kõneaparaat.
Vastsel omanikul tasuks ka meeles pidada, et kõik see super kvaliteediga meedia salvestamine võtab ka tohutumas koguses mälukaardimahtu. 50Mb sisemist telefoni mälu sai väikest videoklippi tehes ikka imekiirelt täis.

Approx. Memory capacity indication with 1GB mini-SD (sold separately)
- Video (VGA @ 30fps ) up to 42 min
- Photos (3 Megapixel) up to 556 photos

Lahe võimalus on ka veel see, et telefoni saab mugavalt telekaga ühendada ning läbi teleka sõpradele piltidest slaidishowd näidata või lihtsalt videoklippe ja filme esitada.
Ma ei ole seda veel proovinud, kuid teoreetiline võimalus peaks olema kohalikus WiFi võrgus jagada välja telefonis olevad pildid, videod ja muusika ning seda meediat üle traadita kohaliku võrgu mõne teise meediaseadmega tarbida.

Nokia ise reklaamib N93i mudelit hüüdlausega - "Üllata neid oma videolugudega". Kindlasti üllatad sa oma sõpru, kui sa ütled, et sa käisid Elioni poes ja ostsid ühe asja mis maksis 12490 krooni, et oma sõpru üllatada.

Plussid:
+ Väga hea TFT ekraan
+ OLED on edev
+ Videokvaliteet on parem kui teistel tänapäevastel telefonidel

Miinused:
- Suurus, kaal, mõõtmed
- Puudub 3,5mm kõrvaklapipistik. Ei ole muusikatelefon
- Klahvistik ebamugav
- Ei oska ühe käega klappi avada/kõnele vastata
- Hind
 
Viide: Nokia N93i
Viide:Nokia N93i pildigalerii
Viide: Nokia N93i Elioni veebipoes

Kommentaare ei ole: