kolmapäev, 16. mai 2007

Saku -> Kasemetsa -> Tohisoo rulluisurada


Kuni selle kevadeni polnud mul aimugi, et Tallinna külje all võiks olla üliheas korras kuni 25km pikkune suurepärase teekattega rulluisurada. Lausa uskumatu.
Olen see aasta seal korduvalt sõitmas käinud ning täna võtsin ka GPS'i kaasa ja mõõtsin osaliselt rulluisuraja teepikkuse ära. Kakskümmend viis kilomeetrit siis kui jätta auto Saku Vallavalitsuse maja juurde. Sõita kuni teed jätkub ning siis tagasi auto juurde suunduda. See rada on veel natukenegi pikemgi, kuid Saku poolses otsas hakkas ta juba liilat palju kõvalt teedega ristuma, nii et suurema hooga uisutamine oleks natukene raskendatud. Ligi 25km on sellist rada kus võib suhteliselt rahulikult 20km/h uiskudel liuelda. Super-super väga mõnus.

Rada võib alustada vabalt näiteks Saku vallavalitsuse maja juurest kus on suur parkla ja kuhu saab ilusasti auto jätta. Sealt edasi sõita natukene mäest alla Kasemetsa poole ning hoida mööda ratta ja uisuteed vasemale. Sealt edasi läbi Üksnurme -> Kasemetsa -> Kiisa -> Roobuka -> kuni Tohisooni välja. Tohisool lõppeb rattatee mingi hetk ära ja edasi saaks liikuda vaid sõidutee pervel. Kasemetsa rongipeatusest kuni Tohisoole on ligi 8.6km. Kasemetsast Tohisoole ja tagasi sain 16.8km ning kogu ringi pikkuseks koos Saku Vallavalitsuse majaga 24.6km

Saku Vallavalitsus -> Kasemetsa = 3.9km
Kasemetsa -> Tohisoo = 8.6
Saku Vallavalitsus -> Tohisoo = 12,5km ning edasi tagasi tulebki ümarguselt ligi 25km.

Kui on soov rahuliku sõitu tasasel ja suhteliselt sirgel teel nautida, siis on soovitus jätta auto Kasemetsa rongipeatuse juurde ning sõita Tohisoo poole kuni sild vastu tuleb ja siis tagasi pöörata. See lõik on eriti heas korras ning paljud just seda vahet justkui sõidavadki. Kahjuks on Kasemetsa peatuse juures autode parkimiseks vast vaid 4-5 autokohta, kuid niipalju kui ma ise seal käinud olen, siis alati olen siiamaani seal parkima mahtunud.

Arvutis Google Earthi kaardi peal on hästi näha kuidas ühtepidi rada sõites olen vahepeal ühelpool teeääres sõitnud ning tagasi tulles teisel pool teeääres. Ei saaks öelda, et GPS täpselt ei näita.

Viide: Vaata seda Saku -> Tohisoo rulluisu rada ka Google Maps kaardil

Kui saaks sinna rohkem rahvast sõitma, siis ehk kaupleks ka miski teepuhastus masina välja, kes vahepeal rajalt pisikesi kive kõrvale puhuks. Niipalju kui mina seal olen käinud, siis selle suurepärase uisuraja koormus on küll suhteliselt väikene olnud. Uisutajaid võib peale tööpäeva lõppu kahe käe sõrmedel üles lugeda. Praegu on ta veel väga rahulik koht kiiresti sõitmiseks.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sõidan seal ise päris tihti ja just imestasin, et päris paljud inimesed juba selle raja avastanud. Kivid polegi nii suur probleem kui pigem kogu see jama, mis puudelt pudeneb(oksad jne).
Tunnen ennast ise vahel teepuhastusmasinana, sest üritan ikka uisuninaga neid kive sealt teelt ära lüüa või käbisid.
Aga muidu on rada igati vahva ja mõnus! Sõidan Saku - Kiisa otsa, mille teelõik peaks olema 7,5km pikk ehk siis edasi-tagasi 15 km.

Anonüümne ütles ...

Mina räägin sama juttu, mis Helina, sets me käime koos suurema osa ajast :) Teepuhastusmasinaga on nii, et seal käib miskit puhastamas küll! näha on, et on üle käidud tee. Hetkel küll vist on tee väga prahine, kuid loodame, et saab puhtaks siiski, tuul ja vihm tegid samuti oma töö. Muidu on super rada ja kevadets saati juba lällame seal. :) Kõige enam käivad võibolla "närvidele" jalutajad koertega, kes ei arvesta sellega, et ka rulluisutajad, suusatajad, ratturid, tahaksid seljatagnt mööda saada ja vahel on koerad kohe jalas kinni.

Aga muidu soovitame sooooooojalt!
Helina on mu teepuhastusmasin :D

Unknown ütles ...

Tänud hea juhatuse eest!
Reedel kontoris viletsa tujuga otsisin endale lohutust, Sinu blogi sirvides leidsin õhtuks kindla eesmärgi - Saku teedele rullitama. Tavaliselt sõidan RoccalMare ringil. See Saku rada oli väga hea, ainuke puudus ehk ootamatud põiked üle maantee minekuks (ma olen väga vilets pidurdaja!), Tohisooni välja viiel korral. Seekord läks õnneks:)
Tegin veel Kurtnale ka sissepõike, sain 2+2 km juurde.