kolmapäev, 6. juuni 2007

BlackBerry - Stylish way to get things done

Kaimar Karu tunneb huvi kas ja kes Eestis müüvad BlackBerry telefone ja kas BlackBerry vahvad funktsioonid töötavad ka meie mobiilsidevõrkudes.


Hakkasin siis vaatama, et mida need uued ja hirmus palju kiidetud BlackBerryd endast kujutavad ja mida võimaldavad. Ei teinud küll miskit hirmsat taustauuringut BlackBerryide ajaloolise tausta kohta ega kohtunud mõne endise BlackBerry kasutajaga, et välja selgitada mis just tema selles aparaadis nii erilist nägi. Kindlasti leiaks foorumitest küllaga nii kiidulaulu kui nutuhala nende vahvate seadeldiste kohta, kuid ma võtsin lahti nende kodulehe ning heitsin uutele mudelitele esmapilgu ja proovisin leida mis neil on erinevust minu olemasoleva igapäevase töötelefoniga.

Ehk siis funktsionaalsuse/features võrdluses on uus BlackBerry 8830 World Edition ja Nokia E61i. Üks telefon (Nokia) mida ma olen vast ligi kuu aega igapäev kasutanud ning teine (BlackBerry) mida pole ihusilmaga näinudki. Huvitav oleks ka kuulda hiljem päris BlackBerry omanike arvamusi ja vastulauseid. Saaks ise ka targemaks miks nad nii head peaksid olema.


Töösagedused

BlackBerry
The BlackBerry® 8830 World Edition goes with you anywhere life takes you. It's the first CDMA BlackBerry® smartphone that lets you roam globally on GSM/GPRS networks.

Networks supported:

  • Dual-band 800/1900 Mhz CDMA2000 1X Ev-DO Networks
  • Dual-band 900/1800 Mhz GSM/GPRS
Nokia
  • Neljasageduslik GSM/EDGE-seade rahvusvaheliseks kasutamiseks (850/900/1800/1900)
  • WCDMA 3GPP, väljalase 99

E-mail ja sõnumite saatmine


With a BlackBerry® 8800 Series smartphone, you can manage your messages when and where you want to.

  • You're notified whenever new mail arrives, so no matter what you're doing at the time, you'll never miss important messages
  • You can open attachments on the go
  • You can manage up to 10 (supported) email accounts and choose the account you want to reply or compose from
  • You can exchange text messages with contacts around the world, via SMS and MMS
Mulle jooksevad Nokiasse kokku Gmaili kirjad mida kontrollitakse iga tunni tagant. Pildid ja PDF'id mis on kirjadega kaasa pandud, avanevad muretult. Wordi ja Exceliga peaks teoreetiliselt sama lugu olema, et neid on võimalik *.ZIP failist lahti pakkida ning Office Vieweriga vähemalt vaadata. See on küll kasutajaharjumustes kinni, kuid mulle piisab sellest teadmisest, et mulle on kiri kohale jõudnud ning esmane oluline info kätte saadud. Hilisem manustega tegelemine võib seda aega ootama jääda kus ma saan rahulikult ja mugavalt arvuti taha istuda.
Kui ma kasutaksin Microsoft Excange mailiserverit corporate mailiserverina, siis teoreetiliselt peaks imeväel toimima kirjade Pushimine otse telefoni. Aplikatsioon telefonis on selleks täiesti olema by default. Kuna olude sunnil olen Lotus Notesi kasutaja, siis on ära proovitud ka võimalus Domino mailiserveri kirjade pushimine telefoni. Lisakas kirjadele muidugi ka kalendrikirjete, to-do ja kontaktide sünkroniseerimine telefoni ja serveri vahel. Vajalik on aga paigaldada mailiserverile lisaplugin mis oskaks infot vajadusel välja pushida.

Kiirsõnumivahetus (Instant Messaging)

BlackBerry® 8800 Series smartphones let you take Instant Messaging on the road. Sign in to communities such as Yahoo!® Messenger and Google Talk™ when and where you want - not just when you're at your desk.
Nokia jaoks on selline lahe mänguasi nagu Fring. Oskab nii Skype, GoogleTalki, MSN'i kui paljude muude protokollidega suhelda. Lisaks on MSN'i kasutamiseks võimalik oma telefoni veebilehitseja suunata aadressile mobile.live.com ja hädapärast ka sealt chättida. Harjumuse asi, aga isegi täisklaviatuuri olemasolul ma eelistaks inimestega rääkida, selle asemel, et neile juttu ümber trükkida. Lühikeste ja informatiivsete sõnumite edastamiseks SMS'i või e-maili teel on QWERTY klaviatuur väga asjakohane. Suurepärane vahend mobiilsetele blogijatele, kes vähekenegi viitsivad telefonist midagi oma blogi postitada.

Veebilehitsemine

With a BlackBerry® 8800 Series smartphone, you can get what you need from the web, virtually whenever and wherever you choose.

  • Find answers quickly - the BlackBerry® 8800 is optimized for use on high-speed EDGE networks and the BlackBerry® 8830 is optimized for use on high-speed Ev-DO networks
  • Set bookmarks for one click access to your favorite sites
  • Navigate the web easily: the trackball navigation system is ideal for surfing
Opera Mini telefonis on lihtsalt suurepärane. Küll aga ei kõlba Opera kõigi lehtede külastamiseks kuna Opera proxy/cache server paneb osa informatsiooni pakettidest nahka. WAP parkimist on Operaga tiba raske kasutada kuna EMT parkimise WAP'i platvorm ei tea Operat kasutades enam midagi sellest milliselt numbrilt tahetakse parkimist alustada. Nokia enda built-in veebilehitseja on selle koha pealt asjalikum. Küll aga RSS'i uudistevoogude, kõiksugu bookmarkimiste ja muidu surfamiseks jaoks on Opera super. Nokia puhul on väikene miinus, et ei ole seda trackballi millega oleks kindlasti mugavam mööda veebilehti liikuda. Selle poolest oli uus SonyEricsson P1 (P700i) hästi mõnus, et see oli touchscreeniga ja veebis surfamine puutetundliku ekraaninga on omaette mõnus kogemus võrreldes joystikuga mööda lehte ringi uhamisega. Kuna Nokial on tugi nii 3G kui WiFi võrudes ringi kolamiseks, siis kuskiltki otsast ei saaks nuriseda, et mobiilsed veebilehed aeglaselt end avaksid. Kõik käib silmapilguga.

Organizer

BlackBerry® 8800 Series smartphones make it easier than ever to stay on top of your day - and your life.

The included organizer gives you all this and more:

  • Integrated address book: Place a call or fire off an email right from your contacts list
  • Calendar: Keep your meetings and appointments straight and update them on the go
  • Memo Pad: Take notes on a call or record a great idea whenever it hits you
  • Tasks: Check them off as you complete them - not just when you're at your desk

Best of all, you can synch up with your desktop computer so you always have a single, up-to-date organizer.

Nokial on see lahe asi, et kõik mu viimased vastamata kõned, e-mailid, sõnumid on kohe telefoni "esilehel" ehk kohe silmaall. Samamoodi on nimekirjas täna toimuma hakkavad kalendri sündmused ning tegemata to-do list. Info mis on pidevalt vajalik ja seda kõike ilma kuskil menüüdes ringi surfamiseta. Väga mugav.
Kontaktidele olen aja jooksul pildid juurde lisanud. Sünnipäevad, e-maili aadressid jne. Ühel kontaktil võib olla mitmeid erinevaid numbreid kust teda kätte saada. Kui mulle helistatakse, siis oskab telefon telefoniraamatust ette lugeda kes mulle parasjagu helistab ning lisaks näitab juurde ka pilti. Telefoniraamatust helisemise ajal nime ette lugemine on tõesti featuur millest ma rõõmu tunnen. Alati kui telefon heliseb, kuulan ära kes mulle helistab. Hands-free puhul ka väga hea kohe helisemise ajal teada saada kes helistab.

Edevad helistamise funktsioonid

The BlackBerry® 8800 Series delivers top-of-the-line phone features, including:

  • Advanced sound technology that cancels out background noise and echo, to help ensure you can always hear and be heard
  • Polyphonic and mp3 ringtones that let you personalize your smartphone
  • Dedicated volume and mute keys so you can quickly make adjustments without having to fumble for the right button
Plus, with Voice Activated Dialing (VAD), you just say the word and your BlackBerry 8800 Series smartphone can initiate a call with anyone in your contact list.
Taustamüra kohta ei oska öelda. Siiamaani olen saanud tänaval probleemivabalt räägitud. Limp Bizkiti MP3 heliseb ka edevalt. Eraldi Mute nupu kohta ei teagi, sest pole seda reaalselt kunagi vaja läinud. Helitugevust aga reguleerin küll täpselt nii nagu vaja on. Ja seda eraldi nuppudega telefoni küljel. Nokia E61i puhul on edev featuur see, et telefoni on võimalik kasutada ilma ekraani vaatamata. Häälabi on asja nimi ning ta loeb sulle ette mida ta ekraanil parasjagu näeb. Viimati valitud kõned, viimati vastatud kõned, vastamata kõned, kell, kuupäev jne jne. Võib kasvõi telefoniraamatut lehitseda ilma ekraani vaatamata, sest kõik nimed loetakse sulle valjult ette. Numbreid valides öeldakse isegi mis numbri sa just valisid. Autoga sõites ja teed jälgides on selline lisafunktsionaalsus täitsa omal kohal. Vahel täitsa kasutan.

With Voice-Activated Dialing (VAD) on BlackBerry® 8800 Series smartphones, you can initiate a call simply by telling your smartphone who you want to speak to. VAD integrates seamlessly with the built-in speakerphone or a Bluetooth® headset for hands-free dialing.

Name dropping really can get you connected.

Mul on küll tehtud menüüsse shortcut ikoon bluetoothi sisse lülitamiseks, kuid samamoodi on mul edev võimalus bluetoothi sisse lülitada lihtsalt öeldes telefonile sõna "Bluetooth" ning bluetooth raadio on telefonis aktiveeritud. Samamoodi võin vaid sõnadega telefoni juhtides lasta telefonil helistada kõneposti või vahetada helinaprofiili. Rääkimata siis sellest, et kõigile aadressiraamatus olevatele inimestele saab helistada vaid nende nime nimetades. Mugav.

Multimeedia

Access your music and video files when and where you choose.¹ BlackBerry® 8800 Series smartphones come equipped with a media player, so you can plug in a stereo headset, then kick back with your favorite tunes while you reply to messages. Or download news or sports clips and watch them on its large, bright screen, while you're catching your train in to work.

You can play back music and video in all kinds of popular formats. Expandable memory means you can save your favorites on a microSD card.²

Gigane microSD on mõnus. Muusikat läheb sinna ikka päris mitme plaadi jagu. Ei pea isegi mõtlema ruumipuuduse peale kui ma oma 320kb/sec bitrate'ga plaaditõmmiseid Windows MediaPlayeriga telefoni sünkroniseerin. Helikvaliteet on ka täiesti arvestatav tänaval liikumiseks. Teoreetiliselt on võimalik ka telefoni suhteliselt suurelt ekraanil videot vaadata kuid ma pole kunagi viitsinud videosid telefoni jaoks sobivasse formaati konverteerida. Üle 3G videostreaming täiesti liigub ja testimise eesmärgil teleka vaatamine täiesti toimis. Lisavarustusena hands-freele ka pult lisades on väga mugav lugusid edasi-tagasi kerida ja kasvõi helitegevust klappides muuta ilma, et peaks telefoni taskust välja võtma. WiFi olemasolul ei ole ka probleeme nii video- kui audiopodcastide allalaadimisega.

GPS

Some BlackBerry® 8800 Series smartphones come with a built-in Global Positioning System (GPS)¹. Use it with a mapping application like BlackBerry® Maps and you can view your current location with greater accuracy and track your route to your target destination.
Mul käib Bluetooth GPS eralde telefoniga kaasas. Igal seadmel olgu oma aku. Kestavad mõlemad seadmed kauem. Kaardi peal näitab mind Nokia Maps mis on Eesti kohta väga hea ja täpne. Minu liikumise trajektoori salvestab Google Earth *.kml formaati Nokia SportsTracer ja kui tahan taevast näha kus ma parasjagu asun, siis käivitan Google Mapsi aplikatsiooni ning lisan tänavate kaardikihile ka satelliitfoto kihi. Shozu lubab mul olla moodne ning telefoniga pilte tehes ka kohe GPS koordinaadid juurde panna ning pilt koos koordinaatidega otse internetti laadida. Igati moodne värk.

Modem

Need to upload or download some large files while traveling? No problem - you can use your BlackBerry® 8800 Series smartphone as a high-speed, wireless modem for your laptop when you're on the road¹.
Nokiale juhe järgi pistes digimuutub ta päris edukalt 3G andmesidemodemiks. Pole küll pidanud seda viimasel ajal eriti kasutama, kuid võimalus on selleks täiesti olemas.

Laiendatav mälu

Don't worry about storage space. A microSD card for your BlackBerry® 8800 Series smartphone means you've got the room you need for your pictures, music and videos.¹

And transferring files between the smartphone and your desktop computer is a snap. Connect up via the USB cable that comes with the smartphone and transfer content directly to or from your microSD card or internal memory. You can also use Bluetooth technology to move your files.

Tihtilugu ma olen nii mugav, et ma ei viitsi isegi kaablit telefonile järgi pista kui soovin telefoni ja arvuti vahel faile või andmeid sünkroniseerida. Kui aga tõesti on vaja terve gigabait datat arvutist kaardile või vastupidi liigutada ja Bluetooth selleks liialt aeglaseks kipub jääma, siis ma lihtsalt võtan telefonist mälukaardi välja ja pistan sülearvuti mälukaardilugejasse. Ilma, et ma üldse peaksin telefoni selleks välja lülitama. Mälukaardi vahetamine on tänapäeval mugavalt hot-swappable tehtud, ehk mälukaardi vahetamine ei vaja enam telefoni eraldi sisse ja väljalülitamist nagu varasematel aegadel. Loomulikult on võimalik telefonile öelda, et ole nüüd massmäluseade ja käitu kui USB mälupulk kui sulle on USB kaabel järgi pistetud, kuid seda võimalust olen tõesti harva kasutanud.

Juhtnupp

BlackBerry® 8800 Series smartphones set new standards for ease-of-use. Their trackball navigation system makes using these smartphones incredibly intuitive - you just use your thumb to scroll and click.
Vat siinkohal võib küll BlackBerry Nokiale pikalt ära teha. Ei ole küll proovinud kuidas see BlackBerry TrackBall reaalselt toimib, aga see Nokia multifunktsionaalne keskmine juhtnupp nüüd küll teab mis mugav ei ole. On paremaid ja mugavamaid.

Aku

Although they’re packed with powerful new features, BlackBerry® 8800 Series smartphones provide the same uncompromising battery life BlackBerry® smartphones have always been known for, thanks to an innovative new high-capacity battery.
Sel Nokial on vist küll üks suurima mahutavusega akusid mida ma viimasel ajal olen telefonides kohanud. Kui tavaliselt on telefonis nii umbes 900mAh mahutavusega akud, siis Nokia E61i'l on suisa 1500mAh lahmakas aku sees. Kestab muretult pikki päevi. Tühjaks saab, siis jälle laen. Arvet pole pidanud kaua ta nüüd täpselt kestab. Aga kestab täitsa hästi.

Games and applications

Expand the functionality of your BlackBerry® 8800 Series smartphone with third-party applications that suit the way you work and play.

  • Looking to simplify your record-keeping? Track your expenses as you go.
  • Need to create and edit documents when you're away from your desk? Download fully functional word processing applications.
  • Want to track your hours from virtually anywhere? Download time and billing software and capture your time wherever your work takes you.
  • Addicted to Sudoku? Play a new game every day and watch your stats improve.
  • Toning up? Chart your diet and exercise patterns.
Kolmanda partei Symbinai S60v3 aplikatsioone on Nokiatele nii, et tapab. Nii raha eest kui tasuta. Kõiksugu arvepidamise teemadel, Sudoku mängimiseks või kasvõi dieedi pidamiseks (Nokia Wellness Diary) on tarkvara olemas.

Kindlasti leiab mõlemal telefonil veel palju häid omadusi, aga siinkohal käisin läbi vaid BlackBerry kodulehe olulisemad esile toodud BlackBerry featuurid millega neid uusi mudeleid just eriliselt esile toovad. Ei suutnud mina hetkel hästi aru saada mis neis niivõrd head ja erilist oleks võrreldes justkui analoogse Nokia telefoniga.

Viide: Nokia E61i
Viide: BlackBerry 8800 series

Kommentaare ei ole: