teisipäev, 24. juuli 2007

Nokia Sports Trackeriga matkaradu kaardistamas

Aeg ajalt potsatab mulle postkasti murelike elektronkirju kus kodanikud on käinud käesolevat ajaveebi lugemas ning leidnud väga vahva võimaluse olevat kõiksugu matka- ja metsaradu Google Mapsi kaardile joonistada.

Tänane Siimu sissekanne Nike+ vahvast võimalusest oma jooksuradasid kaardile panna ning järjekordne kiri postkastis

Re: nokia 5500‎
From: meelis  (@gmail.com)
To: Oliver  (@hotmail.com)
Sent: Mon 7/23/07 4:53 PM
"püüan oma nokia5500 sporttrackerisse salvestatud andmed saada samamoodi nagu sina oled teinud google kaardile aga hammas ei hakka peale. Äkki kui viicid väike help"

sundisid mind seda sissekannet kirjutama. Puust ja punaseks lugu sellest kuidas kõiksugu vahvad matka- jooksu- ja rattarajad saab ilusasti Google Earthi või Google Maps'ile kanda.

Kõigepealt vajad sa ühte head mobiiltelefoni. Minu näite puhul kõlbab  ideaalselt näiteks Nokia 5500 sporditelefon aktiivsele metsaradadel liiklejale. Sobivad  sama hästi ka kõik teised Symbiani S60v3 uuemad telefonid.
 
Järgmiseks on tarvis hankida üks kaasaskantav Bluetooth GPS  seade. Minul toimib ideaalselt GPS-seade GlobalSat BT-359W, mille saab mugavalt omale tuua näiteks K-Arvutisalongist
 
Kui riistvara olemas, siis suundume edasi tarkvara poolele. Nokia telefon ja Bluetooth GPS on küll toredad vidinad, kuid neist on vähe abi kui neid kahte seadet mugavalt ühendavat tarkvara pole vahele panna.

Esialgu on vaja natukene internetti ja ühe arvutit, et käia ja ära tuua Nokia Research Centerist Nokia Sports Tracker tarkvara. Vali kodulehelt välja oma telefonile sobiv programmiversioon ning lae esialgu see oma arvutisse.

Nokia 5500'ga oli karbis kaasas ka CD plaat, millelt on võimalik arvutisse paigaldada Nokia PC Suite nimeline tarkvara. Vägagi soovitan seda kasutada. Mugav ja igapäevaselt vajalik kui soovid saada arvuti ja telefoni mugavalt koostööd tegema. Saab ka ilma, aga PC Suitega on lihtsalt lihtsam.

Paigalda oma arvutisse Nokia PC Suite kui sa seda veel teinud ei ole, ning käivita see. Ühenda telefon arvutiga ja PC Suite peaaknast vali "Install applications". Tõsta application installeriga Sports Trackeri *.sisx lõpuga fail oma telefoni ning järgi telefoni ekraanil olevaid paigaldusjuhendeid.

Nii lihtne oligi Sports Trackeri telefoni paigaldamine. Ei midagi konti murdvat.

Nüüd aga sellest kuidas seda programmi kasutada, nii et ta hakkaks sinu matkaradu telefoni salvestama.

Telefoni menüüst "Minu omad" leiad Sports Trackeri ikooniga rakenduse ning käivitad selle. Kui telefonil pole eelnevalt Bluetooth sisse lülitatud, siis rakendus küsib veel igaks juhuks üle kas sa sooviksid seda sisse lülitada. Soovitus on telefonis Bluetooth sisse lülitada. Sama tee ka oma Bluetooth GPS'iga ehk lülita ta sisse. Uuri ka oma GPS'i kasutusjuhendist mis on seadmete paaritamiseks vajalik pääsukood ehk Passkey. Üldjuhul on ta Bluetooth GPS seadetel "0000".

Nüüd polegi muud kui valida "New Workout". Activity ehk see mis spordialaga tegelema asud ja käivitada treening valides OK. Eraanile ilmub terve hunnik igasugu nulle ja veelgi rohkem nulle. See tähendab, et kõik taimerid on hetkel nullis ja treening pole veel salvestama hakanud.
Veendu, et punasest GPS kirjast on saanud roheline GPS kiri "Time" rea üleval paremal nurgas. Kui GPS on roheline, siis on see märguanne sellest, et Bluetooth GPS'il on ühendus satelliitidega ning koordinaadid on ühtlasi edastatud ka telefoni. Vasakule mustale alale ekraanil peab keskele ilmuma roheline täpp, mis on sinu asukohaks treeningu alguses.

Treeningu alustamiseks vali "Start" ning treeningu ajal võid "Options" alt valid "Lock keys" et telefonile klahvilukk peale panna soovimatute klahvivajutuste vältimiseks.

Treeningu lõppedes või matkarajalt naastes võta telefonilt klahvilukk maha nii nagu sa seda tavaliselt teed (Ava + *). Lõpeta treening valides "Options" -> "Stop". Võta Sports Trackeri menüüst "Training Diary", vali välja tänane kuupäev ja viimane treening ning ava see.

Kui ekraanil on "Workout summary" ehk treeningu kokkuvõte siis "Valikud" alt võta "Save Workout" ja "Export to Google Earth".

Telefon küsib, et mida hakata andmetega mis kajastavad kõrgust merepinnast. Kas joonistada nad graafikuna kaardile nagu ameerika mäed või jätta lihtsalt ühe ilusa sirge ja madala jutina maapinnale ehk "Clamp to ground". Ma olen ise alati selle "Clamp to ground" valinud, kuna muidu läheb see teekond Google Earthis väga raskesti jälgitavaks.

OK -> "Salvestuskoht" -> Telefoni mälu või mälukaart. Vahet eriti ei ole. Kuidas endale rohkem meeldib. Minul on nad mälukaardil. Vali välja "Salvestuskoht" ehk faili salvestamise asukoht telefoni mälus või mälukaardil. Minul on kõik treeningud pandud Sports Trackeri enda kataloogi mälukaardil, millel on omakorda alamakataloog nimega "kml".

Telefon pakub salvestatavale failile omapoolse nime mida saad ise veel enne salvestamist muuta, kuid selguse huvides olen alati faili nime jätnud samaks mida telefon soovitab. Põhimõtteliselt on failinimi lihtsalt timestamp ehk treeningu alustamise ajahetk formaadis "aaaakkppttmmss".kml

Selleks, et seda salvestatud matkarada telefonist kätte saada, vajad sa jällegi natukene Nokia PC Suite abi. Võta PC Suite peaaknast "File manager" ja otsi just hiljuti salvestatud treeningfail üles oma telefoni mälust või mälukaardilt.

Tõsta see fail oma arvuti kõvakettale ja uuri seda näiteks Google Earthiga. Esialgu peaks päris huvitav olema.

Nüüd kui soovid kannatamatult oma ägedat seiklusrada ka sõpradele näidata ja soovitada, siis pead sa selle faili internetti panema. Ise kasutan Google Page Creator nimelist Google tasuta kodulehe haldamise teenust mis võimaldab kuni 100Mb ulatuses faile tasuta Google serverisse laadida.

Tee omale Google kasutaja kui sul seda veel ei ole, ning uuri natukene kuidas Google Page Creatorit kasutada failide üleslaadimiseks internetti. Kuid see on vaid üks minu arvates lihtsamaid võimalusi väikeste failide internetti panemiseks. Teine väga levinud viis on kasutada mõnd FTP kontot ja programmi failide saatmiseks mõnda internetti ühendatud serverisse. Mida rohkem suurtäht lühendeid, seda keerulisemaks asi läheb. Seega ei pruugi FTP kasutamine ka kõigile käepäraselt mugav ja lihtne tunduda.

Tähtis on, et fail saaks internetti üles laetud ja oleks kõigile teistele internetist kättesaadav. Üks nendest kõigist on ka Google Maps kes tahab juurdepääsu sellele failile, et sealt välja lugeda sinu GPS'i poolt salvestatud koordinaadid ning nende abil oma kaardile ilus rada joonistada.

Kui sa oled faili suutnud internetti üles laadida, siis peaksid välja uurima mis on selle faili asukoht internetis, ehk milliselt internetiaadressilt sellele failile ligi pääseb. Mozilla Firefoxi ning Google Page Creatoriga on lihtne. Teed vaid parempoolse kliki üleslaetud failil ning valid hüpikmenüüst "Copy Link Location".

Võta internetilehitseja aknas lahti maps.google.com ja Search Maps otsinguribale aseta (Paste) just eelnevalt internetti üles laetud faili asukoha aadress. Vajuta Search Maps nupule ning kui sa siiamaani oled kõigega edukalt hakkama saanud, siis peaks justkui imeväel sinu varasemalt  läbitud matkarada arvuti ekraanile ilmuma.

Workout Completed!

Selleks, et sõpradele oma huvitavat matkarada vaatamiseks saata, võta Google Mapsi kaardi ülevalt paremast nurgast ketilüli kujutava ikonni kõvalt "Link to this page" ning sulle antakse täpne internetilehe aadress mis viitab täpselt samasugusele kaardile nagu sa just oma ekraanil näed.

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Millise programmiga oleks hea google earth'is joonistada omale rada ja see siis telefoni laadida, et selle järgi metsas seiklemist vähem oleks. Kas on midagi sellist ka vabavarana saadaval?

Anonüümne ütles ...

Kas keegi ka kogub ja sorteerib selliseid KML matkaradu?
Reisile minnes oleks siis hea vaadata milliseid jooksuringe kohalikud kasutavad.