kolmapäev, 22. august 2007

Back to school ehk sülearvutikoti saaga

Koolimineku aeg on jällegi kätte jõudmas. Jaanus Kase oma koolijuttudega välismaalt paneb tundma nagu ise läheks samamoodi juba kooli. Natukene oli äratundmisrõõmu aastatetagusest pealinna kooli kolimisest kus samamoodi tuli ööbimisekoht leida, bussiliiklus selgeks teha ning lähedalasuvad toidukauplused kaardistada. Kõik oli uus ja omamoodi huvitav.

Aga nüüd, tallan vana sissetallatud rada. Vahepeal tahtsin vaid varustust uuendada, ehk hankida omale üks hea ja mugav seljakott mis võimaldaks Tallinna ühistranspordi karmides oludes päevast päeva tundide viisi reisides mugavalt igapäevast hädatarviliku kaasas kanda.

Ma ei pannud seljakotile palju nõudmisi. Ei mahutavust liitrites ega midagi. Tahtsin vaid, et kott

- peaks mahutama ja kaitsma 14'' sülearvutit,
- sülearvuti peaks saama välja võtta nii, et ülejäänud koti sahtleid ei peaks selle jaoks avama
- sülearvutit ümbritsev pehme sisemine ümbris peaks olema kotist eemaldatav, et vajadusel kotti ruumi juurde saada kui arvutit kaasas ei kanna
- Seljaskandmise rihmad peaksid olema mugavad ning hea oleks kui oleks need ümber kõhu käivad rihmad ka, mis aktiivsemal ringiliikumisel kotti stabiilselt seljas hoiaks.
- Vajalik oleks külgedele võrgust taskud veepudelitele. See ei ole trendi värk, aga ma tõsimeeli kannan vett kaasas just nendes taskutes, sest jänu on päeval. Ja seal on väga mugav vett hoida. Saab kiirelt kätte.
- Eraldi sahtel peaks olema kaustade, raamatute ja muu paberimajanduse jaoks. Kõik mis ei ole arvutiga seotud võiks sülearvuti sahtlist välja jääda.
- Mida rohkem sisemisi pisikesi sahtleid, seda parem. Kõrvaklapid, telefonilaadija, mälupulgad, visiitkaardid, võtmed, pliiatsid, näts ja muu igapäevane pudi-padi mis kaasas reisib.
- Koti külgedel peaks olema pingutusrihmad millega saab koti seljale lähemale tõmmata kui kott ei ole parasjagu pungil asju täis. Märgatavalt mugavam on kotti kanda kui ta on korralikult vastu selga tõmmatud.
- Pikapäevarühma lapsele on ka oluline, et termoregulatsioon toimiks, ehk kui hommikul on külm ja peale lõunat läheb soojemaks, siis peaks olema võimalus kas koti sisse või koti külge pealisjope või dressipluus kinnitada.

  Ei ole justkui palju ühelt korralikult igapäevaselt reisikaaslaselt nõutud. Küll aga ma ei tea mida käiakse meie sülearvutikoti müüjate käest nõudmas, sest ma ei ole suutnud veel meie pealinna kaubandusvõrgust ühtegi ligilähedastki sülearvuti seljakotti leida. Või ma käin lihtsalt väga valedes poodides ja valedel internetilehtedel sülearvuti seljakotimudeleid vaatamas. Kõikjal on vaid need üle õla postiljoni, märsivedaja, "messenger" tüüpi kotid millega ma ei oska kuidagi moodi päev otsa ringi käia.

Käisin Ordis, käisin Kaubamaja Digi osakonnas, käisin Euronicsis. Ei midagi. Internetist leidsin Zebra.ee ja ox.ee ning dicota.ee. Reaalselt käega katsuda saab vaid väga väikest mudelivalikut võrreldes internetis pakutavaga. Samas ega meil neid sülearvuti seljakoti tootjaid just ka väga palju esindatud ei ole.

Targus
City.Gear Notebook Backpac - hea suur kott, kuid reaalselt pole veel kuskil müügis näinud. Kahtlustan, et sülearvuti osa eraldi välja ei käi.
Campus Notebook Backpac - kõik esmapilgul hädavajalik tundub olemas olevat. Päris huvitav "pätikindel" salatasku on selja osa sisse ehitatud. Välistamaks juhust kus ühistranspordis keegi võõras kotti käe sinu rahakoti järgi ulatab.

Dicota
BacPac Xtreme - hea väljanägemisega, vingete seljapehmendustega, väikese mahutavusega, pole leidnud kohta kus käega saaks katsuda.

CaseLogic laptop backpacks
SKU-KLB-15 - kaubamajas oli olemas. Funktsionaalsuselt päris hea, aga välja nägi nagu Ninjakilpkonna kilp seljas. Iseenesest muidu hea ja tugev. Riideid ja veepudelit sinna muidugi naljalt ei pane. Toidupoes oleks ka keeruline käia. Eriti peale arvuti ja vihikute kotti midagi ei mahu.

Hama sülearvutikotid

Kõige ligilähedasem minu soovitule mida ma üldse leidnud olen, oleks Spire toodangust mudel nimega Torq. Esmapilgul internetist vaadates tundub tal kõik esmavajalik olemas olevat. Seda pole jälle Eestist kohapealt vist kuskilt võtta.

Üks asi on sülearvutikotid sülearvutitele lisaseadmeid tootvate  firmade seast, kuid vähemalt internetist uurides tundub, et kõiksugu aktiivset elustiili propageerivatel ettevõtetel on samuti olemas tänapäevased päevakotid kuhu on mõeldud ära paigutamiseks nii sülearvuti kui kõik muu ülejäänud päevaks vajalik kola.

Peamiselt lumelaudade ja lumelauatootmisega tuntuks saanud Burton on viimasel ajal küllaltki edevaid ning funktsionaalseid seljakotte tootma hakanud. Iseasi kas neid ka piisavas valikus eestis kuskilt leiab. Homme lähen astun SurfHousest läbi. Samamoodi on veel Columbia vabaaja ja matkariiete tootjal olemas eraldi sülearvutite kandmiseks mõeldud seljakotisari nimega Cyberpack. Vähe sellest, et The North Face matkariided tunduvad olevat ülilahedad ja head, on nad samamoodi ka superägedaid seljakotte valmistanud. Eriti vinge kogu päeva seljakott paistab neil olevat mudel Big Shot või Surge.

Tallinna oludes tundub hetkel vist kõige lihtsam variant olevat üks korralik seljakott vaadata ning sinna sisse siis sülearvutile üks laptop skin/sleeve ümber meisterdada.

3 kommentaari:

ketas ütles ...

Hmm... Tuleb meelde, kuidas kord ise uut seljakotti otsimas sai käidud. Olgu muidugi öeldud, et mitte arvuti jaoks.

Aga niisama, kodust eemal olles kaasas kandmiseks. Kusjuures alati, kui olen koti maha jätnud, on sinna tarvis midagi panna olnud.

Põikasingi siis Viru Keskuses The Bag'i sisse. Seal sattus parajasti üks kena müüja olema. Ütlesin, et otsin vastupidavat kotti. Selle peale öeldi, et unustagu ma ära igasugused võrgud, pehmendused, nöörid ja muud.
Siis näidatigi mulle üht Dockers'i kotti, mida ma kahjuks kuskilt ei leia. Aga see on sellisest tugevast materjalist. Ja tõsi, vastu on see siiani pidanud. Jah, pehmendusi ei ole, nii et T-särgi väel midagi rasket kaasas ei vea.
Kui nüüd raskusest rääkida, siis ainus asi, mis mul selle kotiga on juhtunud, on see, et ma olen "õhuaugu" ära rebestanud. Selline aukneet üleval vastu selga. Aga see on ka ainuke koht, mis sellel kotil järele andnud on.
Veekindel ta ka muidugi ei ole. Aga selleks ongi mul kotis ühe asjana kaasas vihmakeep :)

Kuna endiselt midagi ei leia, siis kirjeldan seda kotti väheke. Külgedel on võrkude asemel kaks lukkudega taskut. Lisaks kolm erinevas mõõdus sahtlit. Sees veel mitmesuguse pudi-padi jaoks taskuid.

Käisin isegi uuesti eelpool mainitud poes. Nüüd oli neil seal mingi uus mudel, mis oli veel parem.

Tõsi, pehmeid seinu nendel kottidel ei ole. Nagu ei ole ka mitmesugust mulle mittevajalikku tilulilu. Isegi kõhupael näib tavakasutuses tunduvat mittevajalikuna. Kott seljast ära vajuma ei kipu. Ehk see on sellest, et materjal on kare.
Kuskile kinni ka sellega ei jää. Taga on veel kaks aasa, millest ühte sobis nii hästi helkur :)

Ah oot... Ma vist saan kotist isegi mõne pildi teha. Laiast netist millegipärast ei leia.

Nii...
http://picasaweb.google.com/madis555/Backbag
Selline ta on. Mulle täiesti piisab. "Kogu päeva seljakotiks".

Anonüümne ütles ...

Vaata Westsporti, seal on O'Neill seljakotte. Ma ei tea ühtki konkreetset, mis Sinu soovidele vastaks, aga enda oma leidsin sealt (umbes selline http://www.zappos.com/images/726/7264150/5007-390361-d.jpg).

Vihmakindel, vastupidav, seljapolsterdusega. Läpaka turvasahtel on aga selline, et päris kerge südamega kotti nurka ei viskaks - ehk siis ei ole väga tugev polsterdus. Kott ise on käinud tööl, matkal, trennis, reisil ... olnud äärest-ääreni täis topitud ... ja on vastu pidanud. Hind oli 800 ringis. Minu jaoks oli oluline ka see, et poleks Dicota vms - las jääda pigem tavalise träna-seljakoti kui arvuti-seljakoti mulje.

Crumpleri kotid (nüüd juba leiab Photopointist) on hästi vastupidavad, näiteks
http://www.ebags.com/crumpler/the_beer_back/product_detail/index.cfm?modelid=93407&rlid=detail_ai&rcode=515588067246409

Victorinox teeb samuti häid seljakotte, ainult et Eestis pole näinud senini:
http://www.amazon.com/s?ie=UTF8&search-alias=aps&field-keywords=victorinox%20backpack&page=1

Oliver ütles ...

Jep, vaatasin ka PhotoPointi Crumplereid, aga need oli enamuses kõik ühe lukuga ja väliseid sahtleid oli tiba vähe. Alati tuli suur pealmine sahtel lahti teha.

WestSporti peaks vaatama jah, aind et suurim seljakoti valik on neil vist Roc-al-Mares kuhu ma päris igapäevaselt ei satu. Vajab eraldi reisi ettevõtmise sinnakanti.