teisipäev, 16. oktoober 2007

Nokia 6500 Classic ja Slide

Nokia 6500 Classic.
Näpuvahel tundus esimese hetkega nagu väljavenitatud iPod nano. Õhuke ja ümarate äärtega. Üllatavalt meeldiv. Paksust telefonil napilt alla 1cm ning see peaks eriti rõõmustama just liibuvate pükste kandjaid. Mul lausa telefon loksus taskus, sest taskud on suurte N-seeria telefonide kandmisest juba välja veninud.
nokia_6500_classic_c
Minu positiivset suhtumist selle telefonimudeli vastu ergutas kindlasti avastus, et sel telefonil on vaid üks pistik kuhu saab väliseid seadmeid külge ühendada. Mida see tähendab? Maakeeli seda, et telefon laeb end micro USB pesast. Arvutiga saab taha ühendada micro USB kaudu ning isegi kõrvaklapid käivad samasse micro USB pessa mis asub telefoni ülemisel äärel ja on ilusasti kummist kattega kaetud, et taskus olev saiapuru telefoni sisse ei poeks.
0706070018l
Ühesõnaga üks viimase aja mõnusamaid Nokia telefoni näpuvahel hoides.

Ka sisu poole pealt ei pea üldsegi pettuma. Telefon menüüd on lihtsad, kergest arusaadavad ning menüüdes olevad kirjad on alguses ehk isegi harjumatult suured ja "rasvaselt" kirjutatud. Mis iseenesest on hea, sest natukene vanemad inimesed kui mina, on tähe suurust telefoni ekraanil võtnud täiesti otsustava argumendina uue telefoni soetamisel.
Funktsionaalsuse poole pealt midagi super ägedat telefonis küll pole, aga siiski on tehtud uuendusi ja modifikatsioone mis igapäevast elu oluliselt mugavamaks muudavad. Kalkulaatori kasutajaliides on mõistlikum ja kasutajasõbralikult. Ma suudan uue kasutajaliidesega kordades kiiremini arvutustehteid sooritada.
Muusikapleierile on lisatud skinnide ehk nahkade või teemade vahetamise võimalus. Saad ise oma muusikapleierit isikupärasemaks muuta. Kuigi kõige paremini arusaadav ja kasuatav oli justkui see originaal kasutajaliidese väljanägemine mis kohe alguses ees oli. Muusika ja muude eluks vajalike failide telefoni laadimiseks on kohe telefonis sees 1Gb vaba mälu kasutaja failidele. Üldjuhul peaks sellest täitsa piisama. Kes enamat vajab, siis see peab kurvastama natukene, sest eraldi mälukaardi lisamise võimalust sellel telefoni mudelil ei ole.

S40 on hakanud üle võtma S60'le ülikasulike funktsioone. Eelkõige pean ma silmas nutikat aktiivset ooterežiimi. Tähendab see seda, et ooterežiimis ehk olukorras kui telefon ootab kõnet ja parasjagu menüüdes ei toimetata, kuvatakse ekraanile kasutaja poolt valitud ikoonid. Põhimõttelielt nagu shortcutid arvuti desktopil. Ikoonid enimkasutatavatele funktsioonidele telefonis. Hea mõnus viis programme käivitada ilma menüüdes surfamata. Nüüd on lisatud veel võimalus otsinguriba taustale paigutada. Kasutaja jaoks teeb see intenrneti otsingu oluliselt mugavamaks. Varem pidid telefonis oleva internetilehitseja avama ning minema mõnele lehele kus sai sisestada otsingu ning siis märksõnale vastuseid otsida, kuid nüüd on Yahoo! otsinguriba otse ekraanil ja ootab otsingusõna sisestamist, et internetiotsingut alustada. Jällegi väga mugav, kui vaja mobiilsest internetist kiirelt midagi leida. Samuti saab kuvada muusikapleieris mängivat lugu ekraani taustale või saabuvaid kalendrikirjeid.
6500c_a1

Asi mida juba ammu viljelenud olen ja mis nüüd tõsiselt mõnusaks muutus, oli sissehelistava kontakti pildi näitamine suurelt üle ekraani. Alati uusi kontakte lisades ma olen inimesele ka pildi lisanud. Mulle tundub tore kui ma näen pilti kes helistab. Nüüd see telefon näitab helistaja pilti suurelt üle kogu ekraani. Varasemalt näidati pilti vaid väikeses aknas koos helistaja nimega. Praegu kirjutatakse nimi pildile peale.
Väikene miinus muidugi selle suurepärase pildinäitamise juures on see, et mulle ei loeta ette inimese nime kes parasjagu helistab. Olin sellega juba päris ära harjunud, et nii kui telefon helisema hakkab, siis S60v3 op. süsteemiga telefon mõistis kõnesüntesaatori abiga telefoniraamatust inimese nime ette lugeda ning näiteks hands-free'd kasutades oli jube mugav ilma telefoni taskust välja võtmata teada saada kes sulle parasjagu helistab.

Kõikidele suurepärastele headele omadustele vastukaaluks ka mõned väikesed miinused mis justkui ideaalsele pildile tagasihoidlikud varjundid heidab. Eks see ole turundajate otsus, et kõike head ei saa ühte aparaati kokku panna ja seda maksimaalse kliendi rahulolu saamiseks rahulikult müüa.

Fotosilm telefonil ei ole midagi erilist. Väga keskpärane 2MPix kaamera koos küllalt nadi ja väikese (QCIF/SQCIF, 176 x 144 pikslit) resolutsiooniga videosalvestamise võimalusega.
Kõrvaklapid ehk hands-free mis telefoniga kaasa tuleb on paras möga. Ei istunad ta ilusasti kõrvas ega omanud funktsionaalsust lugude edasi-tagasi kerimiseks. Parajalt häiriv oli kõrvaklappide jäme ja jäik micro USB poolne osa mis oma jäikusega ei tahtnud korralikult jope küljes seista ning keeruline oli sellist jäika kaabliosa kasvõi telefoni juurde tagasi taskusse suruda.

Nokia 6500 Slide

Kõigepealt vist tehti Nokia 6500 Classic ja seejärel mõisteti, et ei saanud ikka piisavalt hea ning tehti kohe 6500 Slide sinna kõrvale. 2Mpix kaamerast sai kiirelt 3,2Mpix Carl Zeissi optikaga kaamera, Hämaras pildistamiseks LED välk ning samuti on lisatud andur ümbritseva valgustugevuse mõõtmiseks, et selle järgi määrata optimaalne ekraani tasutavalgustus.
nokia_6500slide_2
Väikene kaamera videokõnede tegemiseks ning karpi pakiti kaasa R-G-B audio video kaabel telefoni ühendamiseks teleka või videoprojektoriga. Kas poleks mitte edev teha videotelefonikonverentsi mobiiltelefoniga näidates videokõne pilti seinale? Peamiselt on siiski see videoseadmega ühendamise võimalus mõeldud piltide näitamiseks. Suurelt ekraanilt videokõne jälgimine pole just kõige kenam, kuid hädapärast ajab asja ära. Välisele seadmele suudab telefon pildi edastada kuni 15 kaadrit sekundis, mis päris filmi vaatamise teeb vast natukene hüplikuks ja ebamugavaks.

Classicu puhul tundsin puudust raadiost. Slidel on see olemas. Hommikul saab jälle värskeid uudiseid kuulata. Mugavamaks mobiilseks uudiste tarbimiseks on telefoni eelpaigaldatud eestikeelse tõlke saanud Opera veebilehitseja.

Menüüd on kõik põhimõtteliselt samad mis 6500 Classicul. Lihtsalt 6500 Slide on natukene suuremas korpuses rohkemate võimalustega 6500 sarja telefonimudel. Muusikasõbrad kellele 6500 Classicu puhul jääb 1Gb mälust väheks, siis neile on sobilik 6500 Slide mis võimaldab kasutada lisaks väliseid microSD mälukaarte.

Nüüd aga väikene mõistatuste osa mis minus väikest hämmeldust tekitas. Kui Nokia 6500 Classic tuli vaid ühe ühenduspesega milleks oli micro USB ja ma olin sellega ülirahul, siis nüüd koos Nokia 6500 Slide'ga tuli kaasa tavaline Nokia peenikese otsaga laadija, micro USB andmesidekaabel, 2,5mm otsaga hands-free ja AV kaabel. Kokku kolm erinevat ühenduspesa ja pistikut ühel telefonil. Kõik nad asuvad telefoni ülemisel äärel ning on avatud igasugusele taskus leiduvale sodile. Juba ma lootsin, et käes on see aeg kui saab kasutada kõikide ühenduste jaoks ainult ühte standard otsa, aga ei. Ikka sain veel hunniku erinevate ühendusotsadega kaableid oma lauale.

Viide: Nokia 6500 seeriat tutvustav kodulehekülg (flash)

Viide: Nokia 6500 Classic
Viide: Nokia 6500 Classic Elisa veebipoes
Viide: Nokia 6500 Slide

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ohsa :) Nii ilus see esimene Nokia!
Sain kohe targemaks Su blogi lugedes :D Tuleks tihedamini siia kukkuda :D



11. bussi kõrvalpiloot

Anonüümne ütles ...

Mina satun siia lehele tihti. RSS otselink mu Firefoxi toolbar folderist toob mu siia.

Meeldiv on lugeda uute tehnikaimede arvustusi interneti teel ja mis kõige jubedam, mul kadus mõni kuu tagasi telefon ära. Siiani pole suutnud uue telefoni suhtes muud ära otsustanud, et taaskord saab selleks olema Nokia. See on lihtsalt kõige kasutajasõbralikum.
Hetkel tundub, et ostangi omale 6500 Classicu - meeldivalt soliidne, aga samas uuenduslik ja noortepärane.

Martin ütles ...

Tänu sellele sissekandele oli mu jõulukinkide nimekirjas 6500 classic.
Keep up the good work!

Anonüümne ütles ...

Pakun vahetustt garantiiga telfu vastu,
5130 xpress.

funkybunky@hot.ee