pühapäev, 12. oktoober 2008

ökodriving

Proovisin autoga hästi ökonoomselt sõita. Tallinnast Viljandisse alati täpselt lubatud sõidukiirusega sõites ning kogu teekonna jooksul ainult ühe korra piduripedaali puudutades. Seda siis Tallinn-Tartu maaneteelt Viljandi peale maha keerates. Rohkemaks polnud seekord lihtsalt vajadust.

Mitte kordagi ei pidanud kellestki mööda sõitma. Kuigi sõitsin piinliku täpsusega kiirusepiirangu piiri peal, mööduti minust kui umbes 10-15 km aeglasemalt liiklejast.

Katuse- ja rattaraamiga, universaalkerega, ligi 1400kg kaaluva, 2 liitrise bensiinimootoriga auto kohta 5,8l/100km kohta on vist päris enamvähem tulemus. Katuse- ja rattaraamid maha võtta, siis peaks ehk numbrid veelgi väiksemaks saama.

Kahtlustan, et Tallinn –> Viljandi suunal on tee profiil langev. Kaks korda olen proovinud ja mõlemad korrad olen praktiliselt sama tulemuse saanud. Tallinnast –> Viljandisse on keskmine kütusekulu 0.3liitri võtta väiksem kui vastupidises suunas liikudes. Võimalik, et see on osaliselt seotud ka sellest, et Viljandist Tallinna poole sõites tuleb teha üks kiire kiirendus, pööramaks Tallinn –> Tartu maaneteele teiste liikuvate autode vahele.

Natukene karva lõhkiajamine, aga äärmused ongi huvitavad.

Kommentaare ei ole: