esmaspäev, 1. detsember 2008

Telefonilaadijate enegiatarve kui telefone parasjagu ei laeta

Suurem hulk telefonitootjaid üle maailma astus välja nende laiskvorstide vastu, kes ei suvatse peale mobiiltelefoni laadimise lõpetamist laadijat seinapistikust välja tõmmata.

LG, Motorola, Nokia, Samsung Electronics ja imageSony Ericsson võtsid üheskoos nõuks tõsta tarbijate teadlikust selle koha pealt kui palju tarbivad mobiiltelefonide laadijad energiat kui nad on jäetud lihtsalt seinastepslisse. Tootjad leppisid kokku, et nad võtavad kasutusele ühtsed meetrikud selleks, et teavitada tarbijat erinevate telefonilaadijate voolutarbest. Kasutaja ise saab võrrelda edaspidi kui energiasäästlik on tema telefonilaadija.

Paljud telefonikasutajad vast pole kuulnudki sellest, kui telefonilaadija on seinapistikus ja telefoni ei lae, siis tegelikult tarbib laadija natukene voolu siiski. Laias laastus kulutatakse laadijate poolt kaks kolmandiku energiast niisama oodates otsapidi seinas mil kasutaja suvatseb telefoni laadima tulla. Ainult üks kolmandik energiat selle kogu aja jooksul kulub telefoni laadimiseks.

image

Nüüdsest edaspidi hakatakse telefonilaadijate peale tärnikesi joonistama. Ikka selleks, et ligi kolm miljardit mobiiltelefonikasutajat saaksid selgelt ja üheselt teavet selle kohta kui palju just nende telefoni laadija voolu tarbib. Kui kõik need kolm miljardit kasutajat ei hoiaks pidevalt oma telefonilaadijat seinas või kasutaks neid kõige ökomaid laadijaid, hoitaks aastas kokku energiat umbes samapalju kui suudaks toota kaks keskmise suurusega elektrijaama.image

Seoses sellega on paljud telefonitootjad võtnud käsile meetmed meenutamaks telefonikasutajatele telefonilaadijate seinast väljatõmbamise vajalikust.

Kogu selle loo kirjutamise võtsin käsile seetõttu, et märkasin laadijat telefoni küljest eemaldades kuidas Nokia N79 teatas mulle rõõmsalt: "Energia säästmiseks lahutage laadija vooluvõrgust"

 

Viide: Nokia Charger Energy rating
Viide: Nokia Energy saving targets

1 kommentaar:

Urmas ütles ...

Eks ta õige ole, aga, 100,00% laadija tarbitavast elektrienergiast muundub toasoojaks. Nii et kütteperioodil pole kuigi suurt vahet, kas tuba kütab radika kõrval ka telefonilaadija või laelamp. Vajalikud, läbi seina õue pumbatavad kWh-d soojusenergiat tuleb mingil moel tuppa eraldada.