teisipäev, 3. märts 2009

Mobiilimakse

image Vahel ma üllatun, kui ma kuulen, et paljud pole kuulnud sellisest mugavast võimalusest nagu Mobiilimakse. Sisuliselt on see imelihtne teenus, mis võimaldab täiesti tavalise mobiiltelefoniga ilma mingeid erilisi seadistusi tegemata ühelt pangakontolt teisele raha kanda. Kogu rahaülekande protseduur võtab kõige rohkem aega 30 sekundit ning pank ei küsi sellise ülekande eest sentigi.

Mobiilimaksete tegemiseks tuleb korraks internetipangast läbi astuda ning öelda pangale: “palun tehke nüüd nii, et minu mobiiltelefoninumber oleks seotud minu pangakontoga”. See tähendab seda, et kui keegi üritab sinu telefoninumbrile raha kanda, siis reaalselt läheb see raha otse sinu pangakontole. Kui sa teed mobiiliga mobiilimakse teisele mobiilinumbrile, siis võetakse see raha sinu pangakontolt ning kantakse teisele mobiilimaksega soetud pangakontole.

Nii mobiilimakse tegijal, kui vastuvõtjal peab olema sõlmitud pangas mobiilimakse leping. Rahaülekande tegemiseks piisab vaid sellest kui tead saaja telefoninumbrit.

See on ülilihtne viis rahaülekannete tegemiseks eraisikute vahel. Kasutan seda võimalust praktiliselt igapäevaselt. Lõunaaeg mitmekesi sööma minnes juhtub tihtilugu, et teenindajal läheb teinekord päris sassi, kui 8 inimest tellisid söögi ning ta peab hiljem igaühele eraldi arve väljastama. Kaheksa eraldi arve tasumine võtab samuti küllaltki palju aega, kui kõik hakkaksid oma arveid kaardiga tasuma.

Oluliselt lihtsam ja ajaliselt kiirem variant on see, kui üks sööjatest maksab kaardiga kogu arve ning siis ülejäänud 7 teevad samal ajal talle mobiilimakse oma lõunasöögiarve ulatuses. Tihtilugu jõuab mobiilimakse tehtud juba varem, kui see üks inimene jõuab pangakaardiga kõigi söökide eest maksta.

Väiksemas seltskonnas selline kuludejagamine ja rahaülekannete tegemine toimib mobiilimakse vahendusel väga kiirelt ja mugavalt. Mis iganes need kulud siis ei ole, mida tuleb jagada.

Kindlasti tekib küsimus, et kui turvaline on sellise rahaülekande tegemine? Telefone ikka kaotatakse ja tekib kahtlus kas igaüks saab minu telefoniga minu pangakontolt raha kanda? Päris nii ebaturvaline see lahendus siiski ei ole. Nii nagu pangakaardiga ülekande tegemiseks on vaja füüsiliselt pangakaarti ning PIN koodi sinu peas. Mobiilimakse puhul asendab füüsilise pangakaardi sinu mobiiltelefon ning ka mobiilimaksete tegemiseks tuleb ülekande kinnitamiseks sisestada PIN kood.

Mobiilimakse puhul saab samuti määrata limiidid millest suuremat summat ei saa päevas või kuus kaardilt kulutada. Isegi kui sa kaotad oma telefoni, siis mobiilimakse tegemiseks peab teadma mobiilimakse lepingus määratud PIN koodi ning isegi PIN koodi teades ei saa teha suuremasummalist ülekannet, kui mobiilimakse lepingus määratud. Seega maksete tegemise turvalisus on päris mitmetasemeliselt kaetud.

Veelgi paranoilisemad telefonikasutajad võivad oma mobiiltelefoni veel seadistada selliselt, et telefoni klahviliku mahavõtmiseks tuleb sisestada turvakood ning telefoni sisselülitamiseks peaks telefoni ALATI küsima SIM kaardi PIN koodi.

Kuidas mobiilimakset teha?

Mobiilimakse tegemiseks tuleb telefoni ekraanile sisestada mobiilimakse teenusenumber 1214 ning eraldada see tärniga * mobiiltelefoninumbrist, millele soovite raha kanda. Sinna järgi veel omakorda märkida summa mida soovite saajale kanda ning vajutada telefonil helistamise nuppu.

1214*raha saaja mobiili nr*kroonid*sendid

Näiteks kui soovite kanda 87 krooni 25 senti sõbrale, kelle telefoninumber on 53662943, valige 1214*53662943*87*25 ning vajutage helistamisnuppu.

Automaatvastaja räägib sulle üle, kuidas ta sinu soovist aru sai ning palub sul kinnitada ülekande PIN koodiga.

Nii lihtne see ongi!

Oluliselt keerulisem pole ka internetipangas mobiilimakse lepingu sõlmimise protseduur. Lepingu sõlmimiseks tuleb vaid mõned klõpsud teha. Sisestada oma telefoninumber, määrata PIN kood tehingute kinnitamiseks ning öelda millised on ülekannete limiidid.

Swedbanki näitel internetipanka minnes tuleb ülevalt menüüst võtta “Igapäevapangandus

image

Seejärel vasakust äärest “MOBIILITEENUSED” ja selle alajaotusest “Mobiilimaksed”.
image

Sellelt lehelt leiab juba täpsemaid juhiseid selle kohta mis see Mobiilimakse ikkagi on ja kuidas see toimib. Lepingu sõlmimiseks on pole vaja muud teha, kui vajutada lingile “Sõlmin mobiilimakse lepingu >>”
image

SEB pangas pole asi keerulisem. U-netist tuleb võtta menüüst “Lepingud” –> “Mobiil…” –> “Mobiilipank

image

Lepingu sõlmimisel tuleb samamoodi ära määrate telefoninumber, PIN ja ülekandelimiidid.

Viide: Mobiilimaksete korduma kippuvad küsimused (KKK)
Viide: Swedbank - Mobiilimaksed
Viide: SEB – Ülekanne mobiilimaksega

4 kommentaari:

Marek ütles ...

lisaks nendele paljudele, kes sellest kuulnud pole, ei kasuta mobiilimakset ka paljud operaatori saamatuse tõttu. mõned aastat tagasi uurisin SEBist (mis kandis toona palju vähem lollakat nime) mobiilimakse võimalusi ja peale raisatud aja ei olnud asjal mingit tulemust - sry aga tele2 kliendid seda teha ei saa. olgu öeldud, et mobiilimakse oli toona popp ja noortepärane ja oma hype tipul. misteha, kui omad operaatorit, kes elab oma teenustega aastas 1999.

Oliver ütles ...

Positiivne on see, et mõne aastaga on toimunud oluline areng ning täna saavad kõik Tele2 kliendid muretult mobiilimakse teenust igapäevaselt kasutada. Olen ise üks neist kasutajatest ning kordagi pole veel ühtegi probleemi selle teenuse kasutamisega esinenud.

Marek ütles ...

Sa pead silmas nüüd kui iga viimane kui lusikamüüja on käinud ränka pappi välja ja varustanud end kaardimakseterminaliga? Nii et täna puudub igasugune reaalne vajadus mobiilimakse järele. Nüüd lõpuks on ka tele2 selle ree peale hüpanud. Tõepoolest - see on geniaalne ajastus.

Enivei - kaastunne varguse osas. Minuarust võiks pangakaart kaasa tulla spetsiaalse auguga, et ujumaminekuks kaela riputada. Mis mõte on teha kaarte, mida ma pean kandma rahakotis - kui mul on rahakott, siis arveldan ma niiehknii sulas. Ja veel võiks kaart olla väiksem (umbes neljandik praegusest), aga paksem. Kujundatud nagu ehe vms. Asendada id-kaarti, kõiki umbes tuhandet eestis kehtivat kliendikaarti ja töökoha magneetilist võtit ja teisi olulisi kaarte. Selline mõte.

Oliver ütles ...

Marek, su kaelakee/ehte pangakaardi mõtet on kuulda võetud. Visa juba tegeleb analoogse toote loomisega.
http://usa.visa.com/personal/cards/paywave/index.html