neljapäev, 2. detsember 2010

HTC HD7 ja Windows Mobile 7 näpuvahel

Sain üheks päevaks proovimiseks järgmisest nädalast müügile tuleva HTC HD7 telefoni, mille uudsuseks on Windows Mobile 7 operatsioonisüsteem. Midagi täiesti uut ja teistsugust mobiiltelefonide maailmas.

Kes on varem käes hoidnud või pilgu peale visanud HTC Desire HD telefonile, siis sisselülitamata on HTC telefonid Desire HD ning HD7 väga sarnased. Mõlemad on taskusse pistmiseks küllalt hiiglaslikud. Ekraan 4,3 tolli ning kaalu ligi 160 grammi. Jääb mulje, justkui Desire HD ja HD7 oleks ehitatud sisuliselt samale riistvarale ning natukene vaid korpuse disaini muudetud. 

Suurim erinevus tekib hetkel, kui telefon sisse lülitada. Microsoft on teinud tugeva comebacki mobiilimaailmas. Või vähemalt esimestel sekunditel jääb selline tunne. Mobiiltelefoni kasutajaliidese valmisjoonistamisega on nad ilma kedagi kopeerimata väga hästi hakkama saanud. Võibolla on asi selles, et Symbian oma uue versiooniga ei üllatanud ning jätkas oma vana tuntud ksutajaliidese disainijoont. iPhone4 on kasutajaliidese poolest väga sarnane juba vanadele iPhonele jne. Tükk aega pole midagi uut ja värsket olnud. Microsoft tõi telefoni kasutajaliidestesse värskust. Positiivset. 

Reklaamikampaania sõnum, mida Microsoft ise Windows Mobile 7 puhul esile tõi oli julge ja mõtlemapanev. Telefon, mis päästab sind telefonist. Tõepoolest, kas peab koguaeg ninapidi telefonis nokkima, nagu vastupidiselt teised telefonitootjad oma tooteid reklaamivad. Justkui mobiiltelefoni vahendusel saaks kõik maailma probleemid lahendatud. Microsoft tegi teistpidi, öeldes, et nende telefon saab olema nii lihtne ja intuitiivne, et sul ei ole tarvis aega kulutada telefoni vahtimisel ja mööda menüüsid surfamisele.

Uues telefonimenüü kontseptsioonis on põhilisemad asjad tõepoolest ilusasti selgelt esimesele ekraanile välja toodud. Samas, kui järele mõtlema hakata, siis millisel telefonil ei oleks? Avaekraani menüü koosneks justkui "klotsidest", mida saab ise vastavalt soovidele käepärasemaks muuta. Näpuviibe paremalt vasakule viib sind kõigi aplikatsioonide juurde. Parema ülevaate saamiseks nii menüüdest, kui sealsest loogikast saab allolevat videot vaadates. Ilma pildita seda kõike sõnadesse panna oleks parasjagu mahukas ja keerukas.

Kogu see graafiline pool ja see kuidas menüüd liiguvad ja näpu all tunduvad on tegelikult väga mugav ja kaunis. Telefon, mida kasutaks hea meelega.

See vist on juba standardiks saanud, et kõik kasutaja andmed peale telefoni esmakordset käivitamist sünkroniseeritakse internetist telefoni. Küsitakse Gmaili ja Facebooki konto andmeid ning kõik kontaktid ja sotsiaalmeedia viimased uudied on mõne hetkega telefonis. Seda enam, et kõike seda infot kuvatakse väga sujuvalt ja kaunilt.

Kui nüüd tegelikult Windows Mobile 7 igapäevase kasutamise juurde minna, siis mu entusiasm hakkas kergelt langema.

Kiirelt oli tarvis internetipangas üks makse ära teha. ID-kaardi värgist olen ammu loobunud ja juba viimase aasta või rohkemgi mugavalt Mobiil-ID'd kasutanud. Sama Mobiil-ID SIM kaart Windows Mobile 7 telefonis ei tee kippu ega kõppu. Kuskile Mobiil-ID'ga sisse logida ei saa, sest Windows Mobile 7 ei tea mitte vähimatki Mobiil-ID olemasolust ega SIM ToolKit aplikatsioonidest, millele baseerudes Eesti Mobiil-ID lahendused on loodud. Seejärel ID-kaardi arvutis käimaajamine oli omaette ooper.

Heakene küll. Tõstaks telefoni mõned lembelood, et hiljem koju kõndides oleks midagi kuulata. Panen telefoni arvutile järgi ja ei mitte midagi. Tavaliselt telefonid ikka küsivad, et kas nad hakkavad arvutit kohates väliseks mäluseadmeks või hoopis kasutavad sünkroonimisprofiili või jagavad hoopis mobiilset internetti sülearvuti jaoks? Windows Mobile 7 hakkas vaikimisi hoopis lihtsalt end laadima. Arvuti ei arvanud telefonist suurt mitte midagi.

Kiire Googeldamine andis teada, et Windows Mobile 7'ga suhtlemiseks on tarvis Microsofti Zune nimelist tarkvara arvutisse. Mida peaksid Linuxi ja Mac'i kasutajad tegema? Linuxi kasutajatele rohtu ei leidnudki. Mac'i jaoks on õnneks Microsoft teinud Windows Phone Connector app'i, mis on küll Beta staadiumis, kuid suudab siiski muusikat ja pilte sünkroniseerida. Seni olen alati telefoni ka mobiilse interneti andmesidemodemina kasutanud, kuid Windows Mobile 7 sellist võimalust veel vist ei pakugi. Üheskis arvutis ta mul vabatahtlikult modemiks hakata ei soovinud.

Eks selle Zune programmiga saab hakkama, aga siiski ei Symbiani ega Android telefonidega pole sellist jama ammu olnud, et peaks mälukaardile ja failisüsteemile ligipääsemiseks mingeid ekstra jõupingutusi tegema ja lisatarkvara paigaldama. Microsoft on Windows Mobile 7'ga justkui Apple'le sarnaselt oma lahendusi väga kinnisteks arendama hakanud. Kõik peab läbi nendepoolt kontrollitud kanalite käima. Natukene justkui ahistav.

Korraks hüppas pähe mõte, et tõmbaks siis läbi telefoni Kuku Podcastide lehelt mõne päeval kuulamata jäänud saate telefoni. Telefoni muusikamenüüs oli valik Podcasts. Tuli välja, et telefonis saab vaid neid podcaste kuulata, mis on varem arvutisse tõmmatud ja siis sealt läbi Zune telefoni tiritud. Telefonist otse oma lemmiksaadeteid alla laadida ja salvestada ei saa. Õigemini Kuku podcasti lehelt saad võtta MP3 faili, kuid seda telefoni salvestada ei mõistnud. Hakkab kohe allalaadima ja mängima, kuid hiljem salvestatud faili telefonist enam ei leidnud. Mäletan, et täpselt sama probleem oli kunagi ka iPhone'ga, kes ei tahtnud internetist mp3 faile salvestada.

Nii nagu Google Androididel on oma Market aplikatsioonide allalaadimiseks, siis Microsoftil on sama asi nimega Marketplace. Eks Windows Mobile ole veel küllalt uus nähtus ja eks sinnagi hakkab riburadapidi aplikatsioone juurde tekkima, kuid ega praegugi ei saaks kurta, et seal millestki väga puudus oleks.

Päris kindlasti on uus Windows Mobile 7 selline mobiiltelefoni operatsioonisüsteem, mida tahaks natukene kauem kasutada, et temast paremini aru saada ja tema hingeelu mõista. Väljanägemise poolest jättis väga hea mulje ja tegelikult kasutada oli teda mugav.

Nii nagu on Android telefone tekkinud igas suuruses, igas hinnaklassis igale segmendile, siis tõenäoliselt läheb sama rada pidi ka Windows Mobile 7. Kuulda on olnud, et lisaks HTC'le veel vähemalt LG ja Samsung juba usinalt treivad valmis erinevaid telefone, mis jooksevad Windows Mobile 7 peal.

Suurimad miinused, mis kindlasti sedasorti telefoni ostuotsus mõjutavad on mainitud Mobiil-ID mittetoimimine, sest ilma selleta on ikka päris veider hakkama saada. Tänapäeval tundub ka ülekohtune, kui telefoni ei saa enam sülearvutile andmesidemodemina kasutada, sest sisuliselt kõik teised telefonid on sellega väga edukalt hakkama saanud. Zune Sync ja vastavalt Apple iTunesi kasutamine meedia sünkroniseerimiseks ei ole küll eriline showstopper, kuid siiski olin harjunud aegajalt telefoni "mälupulgana" kasutama, et erinevaid faile transportida.

Praegusel juhul, kui uut telefoni ostma peaks, siis pigem siiski valiks Androidi, sest sama raha eest saab justkui oluliselt rohkem funktsionaalsust ja paindlikust.

1 kommentaar:

admin ütles ...

Ma alles hiljuti tegin väikese kokkuvõtte Eestis enamlevinud telefonide OP-süsteemidest.
Tõin eraldi välja WP7 juures, et ei ole mõtet veel selle OP-süsteemiga telefone osta.
Põhjuseks just see, et OP-süsteem on veel nõrk, ei tööta korralikult ja paljud asjad on puudu (mobiil-ID, copy, past, multitasking jne).
Windwos lubab, et neid puudusi hakatakse järgmisel aastal kõrvalda.
Järelikult ei ole mõtet seda veel osta.