esmaspäev, 18. aprill 2011

TEDxTallinn 2011

Esmalt, müts maha korraldajate ees. Suurepärane üritus, suurepärane korraldus. Väga vahva, et on vabatahtlike, kes on leidnud jõudu TED'i formaat kohaliku üritusena koju kätte tuua.
Kui sa veel ei tea, mis on TED ja mida seal tehakse, siis loe siit.
Olen TED.com rahvusvahelisi ettekandeid ja kõnesid jälginud nüüdseks juba aastaid. Praktiliselt alati on midagi sellist uut, millest pole kuulnud või midagi sellist mis paneb mõttelõnga jooksma radu, kus ta võibolla päris sellise nurga alt pole varem enesele veel teed leidnud.
Ettekannetel on läbiv joon. Kujundada tulevikku, muuta maailm paremaks paigaks. Igaühel on ideid ja ettepanekuid, kuidas me ise saame ümbritsevat oma tegevuse ja käitumisega paremaks muuta. Palju ei ole vaja. Alustame kasvõi "Tere" ütlemisest. See on alguseks juba päris hea, muutmaks maailma sõbralikumaks paigaks.

Ei hakka siin ettekannetest ümberjutustusi kirjutama. Mingi hetk tekivad videoettekanded tõenäoliselt TEDxTallinna kodulehele. Eelmise aasta kõned on seal kõik ilusasti olemas. Kuna külastasin üritust esmakordselt, siis esimese kahe esineja etteastete peale korraks natukene isegi kohkusin. Mitte, et nad midagi hirmsat oleksid rääkinud, aga teemad olid kuidagi kohe väga lihtsad ja elementaarsed ning kõlasid natukene justkui kuskilt eneseabi õpikust. Julge unistada, olla sina ise, loo ise oma maailm. Võta hoog maha, tee asju mõtestatult, ära kiirusta, naudi seda mida teed jne.

Õnneks tõi legendaarne Leo Võhandu eelkõnelejate üle muhedalt nalja heites jällegi teema natukene rohkem maa peale tagasi ja rääkis minu jaoks juba tiba huvitavamatest teemadest, kui lihtsalt eneseleidmise A-B-Cst. Leo on puhas kuld. Nii palju kui ma olen teda rääkimas kuulnud, alati on mõnus ja huvitav kuulata olnud. Nii ka seekord. Matemaatika näitel subjektiivsest ja objektiivsest probleemilahendusest. Tuleviku suundadest ühiskonnas ning kultuurist ja tabudest, mis arengut pidurdavad.

Hilisemalt märkmeid lapates käis nii mitmestki ettekandest läbi soovitus prototüüpida. Luua uusi mudeleid ja proovida neid rakendada. Jagada oma ideid ning neid kasvõi väikeses mastaabis ellu viia. Julgust proovida ja katsetada. Väheoluline selle juures ei ole pühendumine, keskendumine ning samuti "story telling" oskus. Sa pead kuidagi inimesed "enda paati saama". Ka see on oskus, mis vajab lihvimist, et oma ideid edukalt rakendada. Kõik see läheb paremaks vaid kogemusega.
TED on rahvusvaheliselt juba niivõrd kõva bränd, et ma isegi natukene pimesi panin selle ürituse omale kalendrisse. Kui päris koju kätte tuuakse, siis tasub kohale minemist. Mul on väga hea meel, et TED'i sõnumit levitatakse ja leidus niivõrd palju huvilisi, kes olid leidnud ühe päeva, et kohalike ettekandeid kuulama tulla.

Loodan sügavalt, et nendel samadel TEDxTallinna korraldajatel jagub entusiasmi sama formaati jätkata ning juba järgmisel aastal avaneks võimalus huvilistel kuulata ja kogeda seda, mida sütitavat on meie tõelistel oma ala tippudel jagada.
Viide: TEDxTallinn 2011

Kommentaare ei ole: