kolmapäev, 15. oktoober 2008

Metalne roheline MacBook

Lasen ennast müügimeestel lollitada, aga tundub tore, et üha enam proovivad seni peamiselt plastikust sülearvuteid tootnud kompuutrivamistajad oma rüperaale loodussõbralikematest materjalidest valmis treida.
Täna oli järjekordselt sülearvutitemaailmas natukene tähtis päev. Natukene huvitav on alati kui Apple saladuseloori oma uutelt toodetelt kergitab.
Uued kompuutrid tulid. Mudelinime järgi vanad, aga valmistamise protsessi poolelt ja välimuselt mitte väga palju sarnased oma eelkäijatest. Väikestviisi tehti revolutsiooni.
image
Tavapärase eriliste erivajadusteta sülearvutikasutajale tehti minuteada esmakordselt sülearvuti alumiinium korpuses. Varem oli see vaid erivajadustega kasutajate privileeg, ehk ainult Apple MacBook Pro sarja võimsad lipulaevad erinesid teistest sülearvutitest oma erilise hõbehalli korpusega. Nad nägid juba omal ajal väga šhikid välja.
Täna tõmmati suuresti välimuse poole pealt joon vahelt ning kaugelt vaadates on uued MacBook ja MacBook Pro omavahel küllaltki sarnased. Asjatundmatum silm satuks vast kiirelt segadusse. Või noh, mis seal üldse vahet on kas kasutada MacBooki või MacBook Prod. Ühed kompuutrid mõlemad. Viimased vaid sisu poolest võimsamad.
image
Uutes sülearvutites on nii head kui harjumatut. Eks igaühel ole omad eelistused arvutikasutamise suhtes. Kas läikiva klaaskattega valgust peegeldav LCD ekraan on hea või halb? Kas uus ilma nuppudeta klaaspinnaga touchpad on parem kui kunagi varem? Uued asjad vajavad ikka harjumist.
image
Küll aga rõhuvad trendikate MacBookide tootjad tugevalt trendikate inimeste trendikatele unelmatele. Loodussäästlikusele. Rohelisele eluviisile.
Kui Toyota Prius on jõuliselt end Hollywoodi sisse murdnud, siis Apple’l tarvitseb vaid osavalt oma uute arvutite kampaaniat kommunikeerida ja varsti on kõigil keskkonnateadlikel Priuse omanikel uued üliloodussäästlikud MacBookid kaenlas.
Leian, et see on muljetavaldav, et selliseid julgeid samme ette võetakse ning MacBooki hinnaklassis sellisest materjalist sülearvuteid on hakatud tootma. Plastikut vormi valada oleks vast endiselt kordades odavam, kui ülitäpses robotpingis alumiiniumist sülearvutikorpust välja lõigata.
image
Ei hakka Apple kõike reklaamjuttu uute sülearvutite kohta ümber kirjutama, kuid nad väidavad end olevat uhked pigem selle üle mida nende arvutites ei ole, kui selle üle mida seal leidub. Seda keskkonnasäästlikuse seisukohalt. Uued MacBookid on hinnatud kõrgeimate autasudega mida hetkel võib keskkonnasõbralikuse eest ühele sülearvutitootjale kaela riputada.
image
Ülaloleval illustreerival pildil on rõhutatud ekraani katteks loodussõbraliku klaasi kasutamist ning korpusematerjalina taaskasutatavat alumiiniumi.
Kui arvutitootja ütleb, et neil on ekraani katteks Arseenivaba klaas, siis kolmelisele keemiaõpilasele ei ütle see just palju. Mingi ohtlik aine ta oli, aga kui palju seda ainet on ohtlik ja kui palju seda mujal leidub? Ei pane hästi pilti kokku. Vähemalt on hea, et plastist LCD on moodsa ja ligi 30% energiasäästlikuma LED ekraani vastu vahetatud ja ekraani kaitseks on ette pandud mürgivaba klaas. Kasutaja käegakatsutavam kasu on vast see, et aku kestab natukene kauem ja väikene kahju selles, et lisaks arvuti taustapildilt võib ta oma peegeldust arseenivabalt ekraanikatteklaasilt vaadata.
Suurtähtlühendeid juba pilduma hakates on kindlasti head teada, et enam ei leidu uutes MacBookides ega MacBook Prodes trükiplaate, elektroonilisi komponente, mahaanilisi osi ega kaableid mis sisaldaksid BRF’i või PVC’d. Kogu sülearvuti on juppideks võetuna pea täielikult taaskasutatav. Eraldi juppe arvuti koostamiseks on neil seekord vähem kui kunagi varem. Isegi hiirenupp on ära võetud.
Korduvalt on küsitud, et kui palju arvuti tunnis voolu võtab? Seda vist ainuüksi toiteadapteri pealt ei saa välja lugeda? Nüüd vähemalt Apple ütleb selge sõnaga, et nende suur ja võimas MacBook Pro võtab jõudeolekus sisselülitatud 15 tollise ekraaniga 18W tunnis. Pea kolm korda vähem kui 60W elektripirn. Iseenesest pole paha.

Keegi tootedisaini inimene kunagi kuskil üritusel rääkis, et väidetavalt on Apple toodetest internetis leida enim “unboxing” ülevaateid ja arvustusi. Apple tooted on pandud nii kenadesse karpidesse, et nende avamine on juba omaette sündmus. Mis tundub natukene uskumatu, on see, et uute MacBookide karp on endisest niigi väga väikesest käeotsas kantavast karbist pea 41% väiksem. Loomulikult on kogu arvutikarp täielikult taaskasutatav, kuid see on vaid väikese pakendi üks külg. Teisalt on ka arvutitootjal väga hea väga palju väikesemaid karpe ühe korraga lennukisse panna ja seeläbi suurem arv arvuteid müüki saata vähemate transpordikuludega kui siiani. Loomulikult võib selle kohe keerata loodussäästlikuseks, ütlemaks kliendile, et sinu MacBooki poodi toomiseks kulus oluliselt vähem kütust kui mistahes teise sülearvuti transportimiseks ning seetõttu me säästsime loodust. Osta nüüd, see loodussäästlik arvuti.
Loodus on hea. Säästmine on hea. Paljudele meeldib ostmine. Justkui win-win?
Rohkema huvi korral saavad asjaosalised ise täpsemalt nende ägedate kompuutrite kohta lugeda kompuutritootja koduleheküljelt.
Soovitan samuti tootetutvustusvideole pilk peale visata. Mulle see video “müüs”.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Huvitav, kas nad on loobunud Windowsi ja Linuxi maailmast kliente üle meelitamast? Tootetutvustusvideo nõuab kohe kapriisselt Quicktime uusimat versiooni ja otseloomulikult pakutakse esimesel ettejuhtuval Apple download lehel sellest vaid Maci versiooni :D.