neljapäev, 8. juuli 2010

Mina olin siin

Aegu ammuseid, kui internetti ei olnud ja Facebookist poldud kuuldudki (siis kui ma ikka päris väike olin), mäletan et nii mõnigi kord oli keegi kuskile pargipingile või seinale kraapinud oma nime esitähed või suisa kirjutanud “mina olin siin”. Juba siis oli see väga tähtis teadaanne, mida tuli teistega jagada. Isik ja asukoht vajas jäädvustamist.

imageAeg möödus aga kombed jäid samaks. Nüüd on moodne internetis teada anda, kus sa olid ja mida tegid. Asukoha jagamine mobiiltelefoni vahendusel on teema.

 Nokia OVI Mapsi viimastesse versioonidesse on tekkinud üks küllalt lahe võimalus. Peamiselt puudutab see kõiki neid, kes noortepäraselt nii Facebookis, kui linnatänavatel suudavad probleemideta orienteeruda. OVI Maps lubab võtta Nokia telefonist sinu asukoha, lisada pildi, lühikese kirjelduse ning kogu selle info Facebooki postitada tuttavatele teadmiseks.

 

image Selleks, et oma asukohta telefonis jagada peavad sul olema olemas nii Nokia OVI konto, kui ka Facebooki konto. OVI konto tõenäoliselt vist selleks, et OVI pakub veel lisavõimalusi, kus sa saad läbi oma OVI kasutaja koostada eraldi kaardi oma viimastest asukohtadest ja teadetest, mida saab eraldi tõsta mistahes kodulehe. Oma kodulehele näiteks. Kui sul OVI kontot veel ei ole, siis seda sai ka otse telefonist luua.

Kuidas see asukoha jagamine Facebookis välja näeb?

Loomkatsed ehk proovisin ise järgi. Peale telefonist asukoha jagamist tekivad sinu Facebooki profiili alla järgnevad kaks sissekannet.
image 
Kaks sissekannet seetõttu, et ühte pannakse sinu asukohakirjeldus. Võimaluse korral asukoht koos tänava nimega jne. Teine postitus tehakse pildi lisamiseks. OVI maps teeb Facebooki eraldi pildialbumi nimega “OVI photo album” kuhu ta kogub kõik OVI mapsist saadetud pildid.

Esimeses postituses on kõige lõpus lisaks ka link, mis viib OVI kaartide veebilehele, kust on võimalik näha, kust maailmaotsast täpsemalt see postitus on saadetud. Kaardile lisatakse isegi, kui palju seal termomeeter soojakraade näitab.
image
Miks mitte sellist võimalust kasutada, kui see praktiliselt kõigis GPS’iga varustatud Nokiates juba niikuinii on sisseehitatud? Kui sul on vana OVI Mapsi versioon ja seal seda Share location võimalust ei ole, siis Nokia kodulehelt saad alati omale uue OVI Mapsi versiooni tõmmata.

Viide: OVI Maps Nokia kodulehel

4 kommentaari:

Tõnis ütles ...

See GPSi ja kaartide asjandus on Nokial t6esti v2ga vahva ja kasulik. Ma ei saa ainult aru, miks ei ole ainult GPSi abil v6imalik oma asukohta m22rata? Miks tahab telefon nii Eestis kui v2lismaal selle tarvis netti minna? Ja kui netti teda ei lase, siis kaarti n2itab, aga GPS ei toimi.

Oliver ütles ...

Tegelikult peale pikka pikka ootamist peaks ta ka ilma netita siiski satelliidid üles leidma. Küll aga kulub selleks meeletu aeg. Telefoni seadetes on võimalik määrata "Positsioneerimismeetod A-GPS". Kui seal on "linnuke" ees, siis telefon kasutab mobiilset internetti, et küsida võrgust oma ligikaudset asukohta. Kui enamvähem on telefonil teada, kus kandis ta asub, siis läheb tal hiljem satelliitide leidmine oluliselt hõlpsamalt. Kui nüüd A-GPSi kasutamine ära keelata, siis teoorias peaks telefon samuti asukoha leidma, kuid selleks kulub meeletu aeg.

Unknown ütles ...

Minul isiklikult on ammu see võrgukaudu positsioneerimine välja lülitatud kuna see suht kulukas. Eriti siis kui peaksid olema välisriigis. Ise kasutan positsioneerimist staeliitide abil ja minuarust määrab ta suht kiiresti minu asukoha, vähem kui minutiga. Nii et ise ei poolda seda võrgukaudu positioneerimist.Aga nagu ööldakse "Kellele tütar, kellele ema, kellele mõlemad" :P

ints79 ütles ...

kui Ostap Bender oma poisist abilise Kiissaga(Vorobjaninov 70a) Gruusia sojateel lonkisid, siis olid seal korged kaljud ja Ostap naitas siis neid kraabitud kirjasid seal kaljudel, kellel korgemal sellel uhkem, ja ytles et mis oleks kiissa, kui sa roniksd sinna koige korgemale ja kraabiksid kammiga:"Siin olid Oss ja Kiisu"
tegeld mul on yks voi paar head pilti ka sel teemal Memphisest, voin sulle kerida kui sul vahest aega on
Tervitustega onu ints palmisaarelt